Het West-Indisch Huis

Stijlvolle historische venue in het hart van Amsterdam

Wat voel jij als je de perfecte locatie hebt gevonden? Een plek die álles mee heeft: de setting, de uitstraling en een prachtig verhaal? Dat gevoel bekroop ons toen we voor het eerst voet zetten in het West-Indisch Huis in Amsterdam. Een locatie die al ruim vier eeuwen lang bezoekers weet te imponeren en je toch het gevoel geeft dat je een verborgen parel hebt ontdekt.

Het West-Indisch Huis is een statig, historisch pand aan de Haarlemmerstraat, een van de meest levendige winkelstraten in het hart van Amsterdam. De verrassing is dan ook groot als je je door de stadse hectiek hebt geworsteld en hier door de poort naar binnen stapt; op de prachtige binnenplaats verstomt het lawaai van het verkeer en een warme deken van rust valt over je heen. Plotseling word je de geluiden gewaar die je nog wel hoort: een tsjirpend vogeltje en het klaterende water van een fontein, midden op de binnenplaats. Dat een plek als deze hier kan bestaan!

Het West-Indisch Huis

Bij de fontein op de binnenplaats hoort overigens een bijzonder verhaal. Het West-Indisch Huis werd gebouwd in 1617, in de glorietijd van de West-Indische Compagnie, die hier haar hoofdkwartier vestigde. In één van de zalen in deze locatie werd de opdracht gegeven om het fort Nieuw Amsterdam te bouwen, dat zou uitgroeien tot het huidige New York. Aan dat bijzondere wapenfeit herinnert vierhonderd jaar later nog het standbeeld van de Gouverneur Generaal van deze post, Peter Stuyvesant, die vanaf zijn sokkel bovenop de fontein waakt over de binnenplaats van het gebouw.

Het West-Indisch Huis heeft de tand des tijds erg goed doorstaan, onder meer dankzij de inspanningen van ‘a matter of TASTE’, cateraar en exploitant van de locatie. De locatie beschikt over drie stijlvolle zalen die beschikbaar zijn voor evenementen, elk met een eigen karakter en vol authentieke elementen. Prachtige marmeren vloeren, een antieke schouw en grote spiegels benadrukken het statige karakter van het gebouw. De locatie straalt onbetwist prestige uit, maar voelt tegelijkertijd vooral ook heel warm en persoonlijk. Die combinatie zorgt ervoor dat Het West-Indisch Huis qua sfeer bij veel evenementen past: van chique diners en besloten meetings tot spectaculaire productpresentaties en grootse feesten tot 400 personen.

‘Prachtige marmeren vloeren, een antieke schouw en grote spiegels benadrukken het statige karakter van het gebouw. De locatie straalt onbetwist prestige uit, maar voelt tegelijkertijd vooral ook heel warm en persoonlijk’

Intieme setting

De zalen liggen verspreid over de begane grond en de eerste etage van het gebouw. Op de begane grond vinden we allereerst de Compagnieszaal, de meest statige ruimte met marmeren vloer en een grote antieke schouw. Grote ramen geven uitzicht op de binnenplaats en vullen de ruimte overdag met daglicht. Deze ruimte is geschikt voor recepties tot 120 personen of diners tot 84 personen. Via prachtige antichambres lopen we door naar boven, waar nog twee zalen liggen. Precies boven de Compagnieszaal ligt de Admiraalszaal. Deze ruimte is qua omvang identiek aan de zaal een verdieping lager, maar heeft een warmere uitstraling doordat de marmeren vloer hier is vervangen voor parket. In combinatie met een wat lager plafond met fraaie koperen kroonluchters creëer je hier gemakkelijk een intieme setting.

Ook op de eerste etage ligt de Schutterszaal, met ramen aan zowel de binnenplaats als aan de Haarlemmerstraat. Deze ruimte is net even wat groter dan de andere zalen, en is bovendien voorzien van geluidsisolatie en airconditioning. Hierdoor is de Schutterszaal de ideale plek voor grotere evenementen en voor feesten tot 250 personen.

Karaktervol

Wie al bekend is bij Het West-Indisch Huis weet zich ongetwijfeld te herinneren dat de locatie tot voor kort over vier ruimten beschikte. In de laatste ruimte, die direct grenst aan de binnenplaats én aan de straatkant van de Haarlemmerstraat, is sinds zomer 2017 Stuyvesant Wijnlokaal gevestigd, een hotspot voor wijnliefhebbers en een prachtige plek om te genieten van een hapje en drankje. Doordat a matter of TASTE eigenaar is van Stuyvesant, blijft het mogelijk om combinaties te maken waarbij het wijnlokaal bijvoorbeeld wordt ingezet bij evenementen die net even die extra ruimte nodig hebben. Hierdoor is vrijwel alles mogelijk in dit indrukwekkende rijksmonument. De verschillende ruimten met elk een eigen karakter zijn zowel afzonderlijk in te zetten, als te combineren voor één groots evenement.

In elke stad heb je wel hot spots. Locaties die nieuw zijn, helemaal van deze tijd, maar wel vaak tijdelijk van aard. Na een paar jaar verdwijnen ze van de hot spot radar, om plaats te maken voor een nieuwe hippe plek. Én je hebt plekken die tijdloos zijn, die generaties lang blijven verbazen en verwonderen. Het West-Indisch Huis in Amsterdam is zo’n locatie die altijd relevant blijft dankzij de unieke ligging, het schitterende gebouw en de liefdevolle verzorging door cateraar a matter of TASTE.