Hermitage Amsterdam

Waar kunst, cultuur, gastronomie en gastvrijheid samenkomen

This post is also available in: English (Engels)

Sinds de officiële opening van de Hermitage Amsterdam in 2009 trekt het museum grote aantallen bezoekers. Ook de zakelijke opdrachtgever weet deze bijzondere locatie waar kunst, cultuur, gastronomie en gastvrijheid samenkomen, steeds beter te vinden voor meetings en events. Hoog tijd dus voor een uitgebreid bezoek aan de Hermitage Amsterdam!

Mochten we ooit een lijstje maken van locaties met de mooiste entrees, dan mag daarin de Hermitage Amsterdam niet ontbreken. Het museum ligt op een van de mooiste plekken aan de Amstel, met de prachtige zeventiende-eeuwse gevel die zo breed is als het hele huizenblok. Door een verlaagde poort – die vroeger dienst deed als ingang voor leveranciers – lopen we onder het gebouw door om weer boven te komen in een grote, open binnentuin. We steken de binnenplaats over en betreden zo de entreefoyer van het museum.

Binnen wacht een modern interieur, dat vele malen lichter en ruimtelijker is dan het gebouw aan de buitenkant doet vermoeden. Op de begane grond ligt een ruime ontvangsthal, die door middel van een open trappenhuis verbonden is met het café-restaurant op de eerste etage en aan het Auditorium op de bovenste verdieping. De combinatie van deze drie hoofdruimtes maakt het mogelijk om tijdens events telkens afwisseling van omgeving te bieden.

Hermitage Amsterdam

[Foto: Jørgen Koopmanschap]

Open ruimte

Hermitage Amsterdam heeft een sterke band met de Hermitage in Sint-Petersburg, één van de grootste cultuurhistorische musea in de wereld. De Hermitage heeft zo’n omvangrijke collectie, dat slechts een paar procent daarvan tegelijkertijd aan het publiek getoond kan worden. Tegen het einde van de vorige eeuw werd besloten om dependances te openen in steden in de rest van de wereld, om daar met tweejaarlijks wisselende tentoonstellingen de collectie te vertonen. Daarnaast zijn twee nieuwe, permanente tentoonstellingen geopend uit andere collecties: Hollanders van de Gouden Eeuw uit de collectie van het Amsterdam Museum en het Outsider Art Museum uit de collectie van Museum Het Dolhuys.

Sinds 2004 huist de Hermitage Amsterdam al op de huidige locatie in een kleiner zijpand. In 2007 startte de grootscheepse verbouwing, die al na twee jaar klaar was en in 2009 opende het gebouw in het imposante, gerenoveerde Amstelhof. Het voormalige verzorgingshuis van de diaconie is van buiten intact gebleven maar van binnen grondig verbouwd. Muren en plafonds zijn weggebroken, en het zo ontstane samenspel van open ruimte en daglicht zorgt voor een aangename sfeer.

[Foto’s Auditorium & Neva: Renee Koudstaal | Museum: Evert Elzinga | Tolstoj: Herman van Heusden | Gastronomie: Jan-Kees Steenman / Seeityourself.nl]

Events

De voornaamste ruimte voor evenementen vinden we op de tweede etage van het gebouw, die goed bereikbaar is met een groot trappenhuis of lift. Direct aan het trappenhuis grenst het Auditorium, dat over een eigen garderobe en toiletgroep beschikt. Het Auditorium is de grootste evenementenzaal van het museum, en een echte eyecatcher die al van beneden zichtbaar is. Met een grote glazen wand grenst de ruimte aan het trappenhuis. Aan de andere kant van de zaal is net zo’n glaswand, wat de ruimte samen met de witte muren, lichthouten vloer en de ramen naar buiten toe een open en licht gevoel geeft. Met een goederenlift naast de deur is het gemakkelijk om grote objecten en bijvoorbeeld zelfs auto’s in deze ruimte binnen te rijden.

Naast het Auditorium liggen drie kleinere zalen, vernoemd naar grote Russische schrijvers. De Tsjechovzaal en Tolstojzaal zijn beide geschikt voor vergaderingen en kleine gezelschappen; de Poesjkin ligt in een hoek van de Hermitage en kijkt uit over de Nieuwe Keizersgracht. Deze ruimte is ook erg geschikt voor presentaties en diners tot 40 personen. Iedere ruimte is voorzien van moderne technische voorzieningen.

Hermitage Amsterdam Neva diner

[Foto: Renee Koudstaal]

Gastronomie

De Hermitage Amsterdam biedt een mooie combinatie van kunst, cultuur, gastvrijheid en gastronomie. Dat laatste komt tot uiting in het  café-restaurant, dat op de eerste etage ligt in deze vleugel. Een fijne plek om tijdens een bezoek aan de Hermitage te gaan zitten voor een lunch. Voor de menu’s haalt de keuken inspiratie uit de tijdelijke tentoonstellingen in het museum, zodat er regelmatig nieuwe culinaire verrassingen te proeven zijn. In de zomermaanden beschikt Hermitage Amsterdam  over een prachtig terras in de binnentuin van het museum. Voor evenementen is het café-restaurant buiten openingstijden van het museum ook af te huren. Tijdens bijeenkomsten verzorgt de Hermitage Amsterdam de catering, of dat in het restaurant is of in een van de zalen.

De Hermitage Amsterdam is een locatie met een prachtig verhaal en een ervaren events team dat hospitality hoog in het vaandel heeft staan. De combinatie van prachtige zalen, de uitzonderlijke locatie, verrassende culinaire arrangementen en á la carte service zorgt ervoor dat ieder event tot in detail kan worden aangepast aan de wensen van de opdrachtgever.

This post is also available in: English (Engels)