Hembrugterrein

Internationale toplocatie voor de creatieve industrie

Het is de nieuwe hotspot van de metropoolregio Amsterdam: Het Hembrugterrein aan het Amsterdam Noordzeekanaal. Een voormalige munitiefabriek met prachtige monumentale gebouwen, sommige daterend uit 1897. Op het terrein vinden we de nieuwste industriële locaties, waarvan er nog altijd nieuwe bijkomen. Het Hembrugterrein steekt zich kleurrijk af in de groene omgeving rond het Amsterdam Noordzeekanaal. De diversiteit maakt het Hembrugterrein het perfecte decor voor inspirerende evenementen.

Het Hembrugterrein ligt op een unieke plek aan de rand van Amsterdam, op een groen landpunt dat omringd wordt door water. De afgelopen jaren werd het terrein herontwikkeld, waarbij de schitterende monumenten zorgvuldig werden gerestaureerd en een nieuwe bestemming kregen. Momenteel ontwikkelt het Hembrugterrein zich tot een internationale toplocatie voor de creatieve industrie. Ondernemers, kunstenaars en evenementenlocaties komen samen op het Hembrugterrein in een bruisende mix van innovatie en inspiratie.

Taets Hembrugterrein

Taets Art & Event Park

Wanneer we het Hembrugterrein oprijden en de auto parkeren op de grote parkeerplaats, liggen meteen aan onze rechterhand de locaties van Taets Art and Event Park. Eigenaar Peter Tates nam veertien jaar geleden als pionier op het terrein zijn intrek in één van de monumentale panden. In eerste instantie werd dit gebouw ingericht tot kunstgalerij, maar al snel groeide de galerij uit tot de professionele en grote evenementenlocatie die het nu is. Met de komst van Taets Art and Event Park kwam de ontwikkeling van het Hembrugterrein op gang, en sindsdien wordt het alleen maar mooier en beter. Taets exploiteert inmiddels een event park van 16.500 vierkante meter, verdeeld over vele verschillende area’s. Van de rauwe industriële Project.Fabriek tot aan de moderne Black Box, of de gloednieuwe industriële locatie in de Yada Yada – dat onderdak biedt aan de bruisende streetfood-markt. Daarnaast verzorgt Taets Catering Services de catering in de diverse locaties op het terrein.

Het Waslokaal

Taets Art and Event Park is de voor de hand liggende keuze voor grote evenementen, maar het Hembrugterrein heeft nog veel meer te bieden op evenementengebied. De tientallen gebouwen en de natuurrijke buitenruimte bieden samen een ongekende hoeveelheid mogelijkheden voor break outs. Zo vinden we op twee minuten lopen van de ingang het Waslokaal, een prachtig monumentaal gebouw met grote ramen en lichtstraten. Het Waslokaal beschikt over 600 vierkante meter vloeroppervlak, met een karakteristiek houten dak, een stoere draagbalkenconstructie en grote lichtstraten in het plafond.

Het Ketelhuis

Vlak naast het Waslokaal ligt het Ketelhuis, waar vroeger de elektriciteit voor het terrein werd opgewekt in ketels. Door grote buizen werd de stoom vanaf hier naar de andere gebouwen over het terrein verspreid om daar de machines aan te slingeren. Sinds enkele maanden zit hier een kleinschalige fabriek van Frites uit Zuyd, producent van biologische patat voor horecaondernemers. In het Ketelhuis heeft de ondernemer een productiehal en een kleinschalig restaurant met keuken, die ook kan worden ingezet voor kleine bijeenkomsten.

We lopen verder het Hembrugterrein op en komen langs schitterende monumentale gebouwen. Overal waar je loopt sta je midden tussen industrieel erfgoed. Sommige panden zijn al volledig gerestaureerd en in gebruik genomen, zoals designwinkel Flinders, maar we passeren ook gebouwen die nog wachten op restauratie – de planten groeien soms uit de ramen. Deze combinatie geeft het terrein een mysterieuze sfeer.

Het Optiekgebouw

Een van de eerste ondernemers op het terrein was Dirk vander Kooij, een succesvolle meubelontwerper en winnaar van de Dutch Design Award. In het Optiekgebouw – waar vroeger optische instrumenten voor wapens werden gebouwd – heeft hij zijn werkplaats en showroom ingericht. In de werkplaats staan twee grote omgebouwde robotarmen waarmee de kunstenaar op innovatieve wijze meubels ontwerpt en bouwt. Afgedankt kunststof wordt omgesmolten en met de robotarmen ge-3d-print tot nieuwe creaties als lampen, tafels en stoelen. In de showroom, een industriële ruimte met stoere rauwe elementen, zijn deze ontwerpen te bewonderen. Dirk verhuurt deze ruimte voor kleine bijeenkomsten, waarbij hij het leuk vindt om het verhaal achter zijn onderneming uit de doeken te doen. “We zijn een beetje kunstenaars, een beetje meubelmakers, en we doen een beetje verhuur”, aldus de designer. “Deze omgeving is super inspirerend en lekker om te werken; voor ons, maar ook voor anderen.”

Taets Hembrugterrein

Stichting Vrij Glas

Hoe verder we het Hembrugterrein op lopen, hoe groener de omgeving wordt. Oude bomen en struiken staan tussen de monumentale gebouwen. Af en toe verstomt het gefluit van vogels door het verre snerpen van een zaagmachine. Het is mooi weer en de deuren staan overal open. Zo ook bij Vrij Glas, de organisatie die kunstenaars, vormgevers en architecten begeleidt die met glas willen werken. In het gebouw werd vroeger het kruid in de munitie gestopt, en dat is nog te zien aan het zogeheten ‘plofdak’. Het plafond van dit gebouw loopt schuin op, zodat bij een ongeluk de schokgolf van de explosie naar het noorden werd gestuurd – weg van de kantoorgebouwen. Het gebouw bestaat uit twee delen: voorin een ruimte waar je rustig kunt borrelen of vergaderen, achterin een werkplaats met smeltoven en andere apparatuur waarmee glas wordt gesmolten, geblazen en gegoten.

Vrij Glas stelt haar werkplaats beschikbaar als locatie voor bijeenkomsten en workshops, vertelt Durk Valkema namens de organisatie. “Als je een keer iets anders wil dan een standaard teambuilding activiteit, dan is glasblazen heel mooi om te doen. Met glas werken is teamwerk, want je werkt altijd met meerdere mensen aan één object.”

Tetrixgebouw

Naast gerenoveerde evenementenlocaties en ateliers zijn op het Hembrugterrein ook ruige onafgewerkte locaties te vinden, voor wie het avontuur niet uit de weg gaat. Zoals het Tetrixgebouw, eens de patroonfabriek en waar later de bedrijfsschool van de Artillerie Inrichtingen in gevestigd was. Een opvallend en fraai wit pand van buiten, een ruwe diamant van binnen. Het gebouw is nog niet in gebruik genomen, maar beschikt over 6000 vierkante meter ruimte met dikke betonnen kolommen, hoge plafonds en grote ramen met een fantastisch uitzicht op het Noordzeekanaal.

Maar het Hembrugterring heeft nog veel meer te bieden. Of je nou zoekt naar een moderne Black Box-locatie, een historische setting, een terrein waar je buiten een markt kunt neerzetten of juist een intieme inspirerende locatie, op het Hembrugterrein vindt je alle ingrediënten voor een geslaagd evenement. De diversiteit op het Hembrugterrein biedt de mogelijkheid om eindeloos te combineren en om op een ware ontdekkingsreis te gaan.