Gooiland

Huiskamergevoel in architectonische parel

Licht, ruim en met een compleet eigen stijl. Bij evenementenlocatie, theater en hotel Gooiland in Hilversum voel je de aandacht die in elk detail is gestopt. Met zeventien zalen en veertien break-out ruimten kun je je creativiteit tijdens de organisatie van je evenement op de vrije loop laten. Beurzen, congressen, bedrijfsfeesten; er is ruimte genoeg voor 100 tot maar liefst 1500 personen. Het bijzondere gebouw van Gooiland, in de stijl van het Nieuwe Bouwen, heeft bovendien een interessante geschiedenis die overal in het pand terugkomt. 

Honderden ramen en statige witte pilaren; dat Hilversummers behoorlijk onder de indruk waren toen het gebouw van Gooiland af was, is te begrijpen. Het pand werd in de jaren dertig gebouwd in opdracht van de familie Buurke. Zij wilden voor meer vertier zorgen in het rustige dorp voor de Amsterdamse elite die naar het Gooi was verhuisd. Gooiland is ontworpen door architect Jan Duiker en werd in 1989 uitgeroepen tot Rijksmonument. Van buiten ademt het pand nog steeds de glorie van de jaren dertig, maar binnen is het modern, groen en vind je overal verwijzingen naar de mediastad die Hilversum is. Oude radio’s bijvoorbeeld of een groot testbeeld op de muur in de hotelkamers.

Gooiland

Als we binnenkomen bij de ingang aan de Emmastraat valt meteen de enorme plantenwand op in The Copper Bar. Het voelt alsof je in de natuur zit, in plaats van in het centrum van Hilversum. Overal staan gezellige zitjes en aan de bar kun je een drankje bestellen of inchecken bij het hotel. Deze ruimte kan goed gebruikt worden als ontvangstruimte of om met z’n allen na te borrelen na afloop van een event. Vanuit daar valt het oog eigenlijk meteen op de beursvloer van Gooiland: de Green Lounge en de Green Center. Samen zo’n 600 vierkante meter en perfect voor grote beurzen of congressen. De twee delen kunnen ook van elkaar gescheiden worden door een flexibele wand en daarmee heb je de mogelijkheid om de voor- of de achterkant van het gebouw te huren.

Laten we bij de voorkant, de Radio Zone, beginnen. Een echte eyecatcher is de enorme boom in de Green Lounge, maar ook de camerakraan met daarop een vintage filmcamera. Overal zijn zitjes gemaakt waardoor de ruimte aanvoelt als een gezellige huiskamer in plaats van een enorme zaal. Licht is er volop door de enorme ramen aan de voorkant, die ook open kunnen om een echt buitengevoel te creëren. Een brede trap leidt je naar de ruimte On Air: een zaal die omringd is door glazen wanden waardoor je alles wat in de Green Lounge en -Center gebeurt in de gaten kunt houden. Ideaal als managementruimte dus, of om te gebruiken als subzaal. Wie de Radio Zone huurt, krijgt er tevens vier andere subruimtes en de grote zaal Cineac bij. Ook kun je gebruik maken van de Jan Duiker Room op de eerste verdieping, een lichte zaal met wederom veel ramen die vaak gebruikt wordt als cateringruimte.

Het pand opsplitsen in twee delen is slim bedacht. Het zorgt voor overzicht in het enorme gebouw en het geeft je meteen inspiratie. De accountmanagers van Gooiland vinden het bovendien leuk om met je te sparren en weten precies welke ruimten het beste ingezet kunnen worden bij jouw evenement. Als je wil, kan een groot deel van de organisatie vervolgens van je overgenomen worden door een eventproducer. Die regelt bijvoorbeeld de catering en de aankleding en onderhoudt het contact met alle leveranciers die bij het evenement betrokken zijn. Op de dag zelf staat een eventmanager voor je klaar die zorgt dat alles precies zo loopt als afgesproken is.

Zones

Door naar de Television Zone, het achterste deel van evenementenlocatie Gooiland. Deze zone heeft een eigen entree die uitkomt op de Green Center. Hier overheerst wederom het huiskamergevoel en springt de groene wand met levende planten meteen in het oog. Het pronkstuk van dit gedeelte is echter het Theater: een monumentale zaal compleet met rode stoelen en een prachtig podium. Hier kunnen 750 mensen zitten, inclusief de balkons, en daarmee is het Theater de grootste zaal van Gooiland. Sinds een paar jaar worden hier weer allerlei voorstellingen opgevoerd, net zoals in de jaren dertig. Een presentatie of een diner in een Theater dat nog steeds wordt gebruikt, geeft een erg bijzondere sfeer.

Bij de Television Zone horen nog drie subzalen en de twee grotere zalen de Showroom en het Theater Platform. De Showroom grenst aan de Green Center en kan er door de grote deuren gemakkelijk bijgetrokken worden. De beursvloer van de Green Center en -Lounge is daardoor nog groter. De subzalen van Gooiland zijn vernoemd naar bekende radio- en televisiepersoonlijkheden en zo zijn er nog veel meer verwijzingen te vinden naar Hilversum als mediastad. Bijvoorbeeld de ‘On Air’ lamp in de gelijknamige zaal. Een ander leuk detail: toen de gemeente Hilversum het in verval geraakte Gooiland in 1987 wilde renoveren, verkochten ze het schilderij ‘Compositie met twee lijnen’ van Piet Mondriaan om de renovatie te bekostigen. Als eerbetoon hieraan vind je de zwarte lijnen van het schilderij overal in het gebouw terug.

Mocht je na een bedrijfsfeest in Gooiland nog zin hebben in een afterparty, dan hoef je het gebouw niet te verlaten. In de kelder zit namelijk de Club; je eigen privé club die helemaal geluiddicht is. Je kunt er dus door tot in de late uurtjes. Ook heeft Gooiland nog een enorm terras, van waaruit je een prachtig uitzicht hebt over Hilversum. Dutch Brand Hotel Gooiland zit boven de evenementenzalen en heeft 56 kamers die ingericht zijn met alleen maar Nederlandse producten. Auping bedden bijvoorbeeld en het beroemde Gispen lampje op het nachtkastje. Bij een meerdaags congres is het natuurlijk ideaal dat er hotelkamers gereserveerd kunnen worden op de eventlocatie zelf.

Gooiland, Hilversum
In de catering wordt altijd gekeken of er gewerkt kan worden met één leverancier.

Duurzaamheid

Ondanks dat Gooiland in een monumentaal pand zit waaraan niet veel aangepast mag worden, is er erg veel aandacht voor duurzaamheid. Zo wordt onder andere zoveel mogelijk gewerkt met één leverancier op het gebied van catering, is een deel van het servies biologisch afbreekbaar, wordt al het afval gescheiden, zijn er waterloze urinoirs en komt 95 procent van de warmtevoorziening van warmtepompen. Ook dragen de levende plantenwanden bij aan de zuivering van de lucht.

Dat Gooiland een bijzondere locatie is, mag duidelijk zijn. In het monumentale pand komt de stijl van het Nieuwe Bouwen samen met een modern interieur dat groen en gezelligheid ademt. Met zeventien zalen en veertien subruimtes zijn er talloze mogelijkheden voor beurzen, congressen, bedrijfsfeesten en andere soorten events. De centrale ligging in het land maakt Gooiland bovendien erg goed bereikbaar. Waan je onderdeel van de Gooise elite in de Theaterzaal of vergaap je aan de vele vintage tv’s en radio’s bij deze veelzijdige evenementenlocatie!