Hotel Arena

Gedroomde stadslocatie met bijzonder groen karakter

Op een droomlocatie in het Oosterpark, middenin Amsterdam, ligt Hotel Arena: een prachtig hotel in een monumentaal pand dat stamt uit 1886. Na een grote verbouwing vorig jaar is deze locatie één van de mooiste bestemmingen voor zowel hotelgasten als eventbezoekers in het Amsterdamse stadshart. GreaterVenues nam een kijkje bij Hotel Arena om te zien hoe het uit de verbouwing is gekomen.

Hotel Arena combineert de centrale ligging met een onverwacht groen karakter: hoewel het hotel middenin de stad ligt, heeft het ook nog eens de mazzel dat het aan de rand van het groene Oosterpark ligt. Dit altijd gezellige park kan rekenen op ruim 5 miljoen bezoekers per jaar en Hotel Arena heeft met de laatste verbouwing slim ingespeeld op die populariteit en het park veel meer omarmd. Zo is de entree van het hotel verplaatst van de straatkant naar de parkzijde en kijk je nu vanuit het park tegen de fraaie entree van het hotel aan. Er is bovendien een groot terras toegevoegd, dat goed past bij de parkomgeving.

Dat terras maakt onderdeel uit van Park Café-Restaurant, een publiek restaurant dat tijdens de verbouwing is toegevoegd aan het hotel. Die publieke bestemming past in de nieuwe visie van Hotel Arena, die graag naast een hotel en evenementenlocatie voor overwegend corporates, ook gewoon een ontmoetingsplek voor de Amsterdammer wilt zijn.

Hotel Arena Amsterdam
Café-restaurant PARK. Foto: Hotel Arena

Harmonie

Als wij op een mooie dag via het park onze weg omhoog vinden over de enorme trap die tot de entree van Hotel Arena leidt, valt op dat de architect van de verbouwing bijzonder goed geslaagd is in het creëren van harmonie tussen het hotel en de groene omgeving van het park. Er is gebruik gemaakt van warme, natuurlijke materialen, zoals een houten omheining rond het terras en grote, houten plantenbakken. Het gebruikte palet voor het meubilair is zorgvuldig afgestemd op de omgeving.

Die afstemming komt op zijn hoogtepunt in het Park Café-Restaurant, waar je vanaf het park tegenaan kijkt. Het restaurant is als het ware een verlengstuk van het park zelf: het baadt door een rondom volledig glazen gevel in natuurlijk daglicht, er is veel hout en er is een overdaad aan groen door allerlei planten die aan het plafond hangen en op de grond staan. Het leuke effect is dat de grens tussen binnen en buiten vervaagt: je waant je in het restaurant nog een beetje in het park waar je op uitkijkt.

Look & feel

Die stijl is doorgetrokken in de rest van het hotel, dat een warme en comfortabele look & feel heeft. Als we vanuit het restaurant door de gang lopen om een blik te werpen in één van de studio’s, kijken we door wederom een muurhoge glazen gevel uit op een fantastisch binnenplein, zoals veel grote monumentale panden uit de 19e en 18e eeuw beschikken over een binnenplaats. Het plein is toegankelijk vanuit onder andere de Kapel, waar we later tijdens onze rondleiding gaan kijken. In de stijl van de rest van het hotel biedt dit fraaie plein de mogelijkheid om het buitenkarakter van het hotel te betrekken bij events. Je ziet een chic diner met wit opgedekte tafels voor je in een kasteelachtig tafereel. Alles past perfect.

Via de wandelgang komen we eerst aan bij een centrale foyer met een bar. In de overige publieke ruimtes sieren monumentale trappen de ruimtes en geven deze dat iconische oude karakter aan Hotel Arena, maar er is verder niets stoffigs aan de look & feel. Hotel Arena combineert de monumentale status naadloos juist met een modern en fris karakter.

Er zijn vijf nieuwe studio's die gecombineerd ingezet kunnen worden.

Studio’s en de Kapel

Dat blijkt ook zeker uit de tijdens de verbouwing toegevoegde studio’s die grenzen aan de foyer. Een vijftal ruimtes is hier ingericht als vergaderstudio, met allerlei mogelijkheden. Zo kunnen door middel van schuifwanden de studio’s gecombineerd worden om de capaciteit te verhogen en beschikken alle ruimtes over een heus privéterras. Ook hier is veel gebruik gemaakt van warme kleuren en natuurlijke materialen en is de architect goed geslaagd in het creëren van harmonie tussen binnen en buiten. Er is, net als in de rest van het hotel, heel veel daglicht om buiten naar binnen te halen. Wie hier een meeting organiseert profiteert van een rustgevende, harmonieuze omgeving. En dat middenin de stad.

Als spectaculair toetje van onze rondleiding komen we uit bij de Kapel: een ruimte die in het verleden van dit pand (als rooms-katholiek meisjesweeshuis) diende als wat de naam al doet vermoeden. Grote marmeren pilaren reiken tot het opvallend hoge plafond en gaan langs een balkon dat op de eerste verdieping uitkijkt over de kapel. De karakteristieke glas-in-lood ramen zijn tijdens de verbouwing volledig gerenoveerd en maken het onmiskenbaar een kapel. Deze onverwachte ruimte biedt een wel heel bijzondere setting voor speciale events die goed passen bij zo’n statig decor. Door het podium is dit de perfecte plek voor bijvoorbeeld een productpresentatie.

Hotel Arena Amsterdam
De Kapel is een onverwachte en spannende evenementenruimte. Beeld: © Tycho Müller | Tycho's Eye Photography.

Hotel Arena is een bijzondere bestemming voor allerlei events, middenin Amsterdam en toch met een duidelijk groen karakter. Dankzij een grote verbouwing vorig jaar is het perfect in harmonie met het aangrenzende Oosterpark en beschikt het over gloednieuwe, mooie studio’s voor events die te combineren zijn. De setting, het monumentale karakter en de geslaagde verbouwing maken dit een absolute toplocatie in het centrum van Amsterdam.