Fort Lent

Verborgen historische locatie aan de oever van de Waal

Het is een locatiesoort waar je niet direct aan denkt: een fort. Gek eigenlijk, want ons land heeft er tientallen, en vaak ook nog eens op de meest bijzondere plekken. Fort Lent is daarop geen uitzondering. Prachtig gelegen aan de oever van de Waal en met een schitterend uitzicht over Nijmegen. En in dit fort is veel meer mogelijk dan je op het eerste oog zou denken…

Je zou het bijna vergeten, nu er zoveel moois gebeurt, maar ooit was Fort Lent in gebruik bij defensie. Voor de verdediging van de stad Nijmegen en de spoorbrug over de Waal waren hier in de Eerste en Tweede Wereldoorlog, en zelfs nog tot eind jaren ’50 gewoon mensen gestationeerd. Het eerste wat opvalt wanneer we aankomen bij Fort Lent is dan ook de fraaie ligging. Het fort ligt verlaagd in de dijk, waardoor je het vanaf de Waal en vanaf de weg nauwelijks ziet. Het groene dak, waardoor het fort ook vanuit de lucht moeilijk te zien is, maakt dat het prachtig opgaat in de omgeving. Door deze beschutting lijkt het fort ook een stuk kleiner dan het in werkelijkheid is: onder die groene bult in de dijk is plek voor evenementen tot maar liefst 1000 personen.

Historische binnenplaats

Zoals je al zou vermoeden gaan we bij deze locatie ondergronds. Bijzonder is echter dat Fort Lent nergens aanvoelt als een ondergrondse locatie. Hoe dat komt, zien we als we via de entree naar het hart van de locatie lopen, de ‘Binnenplaats’. Precies in het midden van Fort Lent ligt deze zaal, die qua uitstraling nog het meest wegheeft van een plein in het centrum van een historisch stadje. Een grijze stenen vloer, hoge bakstenen wanden rondom, en een groot vierkant dakraam in het midden waardoor de Binnenplaats baadt in het licht. Dat geeft een gegarandeerd ‘wow’-effect!

Direct aan de Binnenplaats ligt de Zandplaats, de ruimte met een van de meest bijzondere verhalen die we ooit hoorden in een evenementenlocatie. De Zandplaats bestaat opvallend genoeg namelijk nog maar sinds 2017. Bij de bouw van het fort in 1863 werd gevreesd voor instortingsgevaar. Om de druk te verminderen werd één van de grootste ruimten in het fort volgestort met zand en vervolgens dichtgemetseld. Ruim 150 jaar later, is deze rustieke ruimte geopend en volop in gebruik voor memorabele evenementen.

‘Met hoge bakstenen wanden rondom en een groot vierkant dakraam in het midden baadt de Binnenplaats in het licht. Dat geeft een gegarandeerd ‘wow’-effect!’

Tientallen sub-ruimten

Als je de plattegrond van Fort Lent bekijkt, dan heeft het ergens wel wat weg van een dartbord. De Binnenplaats kun je zien als de ‘roos’. Daaromheen liggen twee ringen met de sub-ruimten. In de binnenste ring liggen de grootste ruimten: de Zandplaats, die na de Binnenplaats het grootste oppervlak heeft; daarna de Dinerzaal, het Restaurant, de Tapasbar, de Pianozaal, en twee Bars, die allemaal vergelijkbaar zijn qua ruimte maar qua uitstraling ieder een uniek karakter hebben. Het zijn langwerpige tunnelgewelven met plek voor 60 personen in theateropstelling. Op strategische punten in het fort zijn ruimtes in gebruik voor de keuken.

Na de eerste ring met 7 sub-ruimten ligt de buitenste ring, met nog eens 27 kleine gewelfruimten, die zowel voor de omloop als extra vergader- of werkruimte kunnen worden ingezet. Zo kun je in de Zandplaats een grote ontvangstruimte creëren, op de Binnenplaats de plenaire setting neerzetten, en in de omliggende ruimten kleinere sub-sessies houden. Maar het is natuurlijk ook mogelijk om het gehele fort in te zetten als een groot festivalterrein, of als feestlocatie met verschillende bars en lounges. En ja, kleiner kan ook: de zalen zijn ook afzonderlijk te huren.

Indrukwekkend dakterras

Hoe licht de zalen in Fort Lent ook zijn, je hoeft hier niet de hele dag ondergronds te blijven. Fort Lent heeft namelijk ook een van de meest spectaculaire dakterrassen die je zult zien. We beklimmen een hoge stalen trap, wel tien meter hoog, tot we uitkomen bovenop het fort. Grappig is dat je verwacht meters boven de grond uit te komen, terwijl je nu pas op gelijke voet bent met de dijk. Doordat er in de wijde omgeving geen gebouwen staan, heb je echter een prachtig uitzicht op de Waal, het uitgestrekte groene landschap en op de fraaie stad Nijmegen. Als de lucht helder genoeg is kun je zelfs De Belvédère zien, de markante historische toren in Nijmegen die de exploitant van Fort Lent ook verhuurt voor evenementen en diners.

Fort Lent heeft een unieke combinatie van een rauwe historische setting, voorzien van de meest moderne gemakken. Zo heeft de locatie een keuken met geweldige koks, is er een standaard meubilair aanwezig, is iedere ruimte bereikbaar voor rolstoelgebruikers, en heeft de locatie al ruim vijfentwintig jaar ervaring in het organiseren van events. Een echte verborgen schat aan de oever van de Waal!