Evoluon

Icoon van design en technologie

Het is één van de meest opvallende locaties van Nederland en een icoon in Eindhoven: Het Evoluon. Vijftig jaar geleden werd het door Philips gebouwd als monument voor de technologische vooruitgang; tegenwoordig is het Evoluon een uithangbord voor spectaculaire events. Hoog tijd voor GreaterVenues om een bezoek te brengen aan deze iconische locatie.

Je hoeft niet over veel fantasie te beschikken om in het Evoluon een buitenaards ruimteschip te zien. Het opvallende discusvormige gebouw lijkt te zweven boven het rustige parkje waarin het staat. We blijven even staan kijken hoe de koepel weerspiegelt in de vijver. Maar we zijn niet gekomen om ons te vergapen aan de bijzondere buitenkant van Evoluon, maar aan het interieur. De koepel moet van binnen een van de meest spectaculaire evenementenlocaties zijn die we ooit met onze eigen ogen hebben gezien. Daarnaast beschikt de locatie over een grote theaterzaal en werd het naastgelegen gebouw onlangs gerenoveerd en ingericht als een modern congrescentrum.

Verrassend modern en open

Voordat we de beroemde koepel binnenlopen, nemen we eerst een kijkje in het bijbehorende congrescentrum. Dit gebouw werd onlangs gerenoveerd en beschikt over twintig vergaderzalen, een modern restaurant, flexibele werkplekken en kantoren. De entree heeft een verrassend modern en open design, met natuurlijk gevormde welvingen en lichtbanen in het houten plafond. Het Evoluon als locatie zelf werkt als een trigger voor de creativiteit: de rijke historie op het gebied van innovatie is voelbaar in elke ruimte. De flexibele kantoorplekken en kantoren zijn dan ook veelal in gebruik bij innovatieve jonge ondernemers.

Het restaurant heeft een frisse industriële uitstraling, waarin veel met lichte kleuren wordt gewerkt. Witte Scandinavische designstoelen staan tussen grote betonnen pilaren. Eén zijde van het restaurant is volledig van glas, zodat er veel daglicht naar binnen komt. Door het raam bewonderen we het schitterende uitzicht over het park en de koepel. Het gras rondom de vijver leent zich ook perfect voor buitenactiviteiten; tegen de futuristische achtergrond van het Evoluon krijgen die een bijzonder karakter.

Auditorium en foyer

Vanaf de ontvangsthal lopen we rechtdoor, naar de entree van het Evoluon: een tunnel van glazen wanden leidt door het park en naar het hart van de koepel, op de begane grond. Midden in deze ronde ruimte kijk je door de binnenste ring recht omhoog naar het plafond, dat met het bijzondere patroon en de imposante 35 meter hoogte surrealistisch aandoet.

We kunnen de lift pakken omhoog de koepel in, maar lopen eerst door naar de andere kant van de ruimte, waar de gang verder gaat naar het grote auditorium en de bijbehorende foyer. Binnen in Evoluon vinden we drie vaste en luxe theaterzalen. De grootste, de Philips Hall, heeft maar liefst 450 zitplaatsen en is voorzien van een ingerichte regieruimte en drie tolkencabines. Een aangename verrassing om zo’n goed uitgeruste theaterzaal te vinden in deze futuristische locatie. En ideaal om deze locatie tijdens een event te combineren met de koepel.

Vier ringen

Na de begane grond te hebben geïnspecteerd, wordt het tijd om met de lift omhoog de koepel in te gaan. Het Evoluon is opgebouwd uit een smalle begane grond, en daar bovenop ligt een grote discusvormige constructie. In het midden hiervan zit een rond gat waardoor je naar beneden kijkt, en in daaromheen vinden we vier verdiepingen – of ‘ringen’. Alom aanwezig is het imposante koepelplafond met dat sprekende patroon van uitstekende hoeken. Met behulp van slimme belichting is dit plafond het enige decorstuk dat je event nodig heeft. Het geeft de ruimte een retro-futuristische uitstraling die niet zou misstaan in de betere James Bond film.

De ringen zijn aan elkaar verbonden met trappen, en zo lopen we de hele koepel rond, steeds verder naar beneden, tot we op de onderste ring uitkomen. Het is qua routing ideaal voor beurzen, omdat bezoekers automatisch langs iedere stand komen en er door de ronde vorm geen hoeken zijn. Maar we zien het ook voor ons als spectaculair decor voor presentaties, waarbij de spreker op een verhoogd platform midden in de koepel staat met rondom de bezoekers als in een arena.

Evoluon is al vijftig jaar een icoon voor Eindhoven, maar kan zich ook landelijk meten met de top van de evenementenlocaties. De locatie heeft een unieke combinatie van design, technologie, innovatie en industrieel erfgoed, één van de meest spectaculaire zalen die we zagen, en beschikt ook nog over een volwaardig congrescentrum en auditorium. Een event in Evoluon maakt gegarandeerd een diepe indruk!