Donkervoort Automobielen

Iedere auto en ieder event is maatwerk

Op het oog heeft het niet heel veel met elkaar te maken: events en de productie van handgemaakte unieke sportauto’s. Maar juist deze combinatie maakt Donkervoort Automobielen tot een locatie die uniek is in Nederland. Net als ieder onderdeel van de beroemde sportauto, is ieder event in Nederlands enige sportautofabriek maatwerk. Niet voor niets is het motto van Donkervoort: ‘No Compromise’. Wij brachten een bezoek aan Donkervoort Automobielen in Lelystad en kregen zo een bijzonder kijkje onder de motorkap en achter de schermen van de locatie.

Het verhaal van Donkervoort Automobielen begint bijna veertig jaar geleden, toen oprichter Joop Donkervoort in een klein werkplaatsje zijn eigen sportauto bouwde, op basis van het concept van de Lotus Super 7. De auto was een succes, en al snel groeide het bedrijf naar een grotere locatie in Loosdrecht. In 2000 verhuisde Donkervoort naar de huidige fabriek in Lelystad, waar iedere auto nog altijd met de hand wordt gebouwd. In deze mooie en unieke locatie bleek al snel zo veel vraag naar rondleidingen en evenementen, dat er een speciale bedrijfstak voor events werd opgericht.

Pronkstukken

Donkervoort Automobielen is een opvallende locatie direct aan snelweg A6, vlakbij Lelystad. Vanachter een hoge uitstekende glazen gevel glimmen de sportauto’s ons al toe. Het pand heeft een ruime en lichte showroom van twee verdiepingen; daarachter ligt de fabriekshal waar de auto’s worden gebouwd.

De voorkant van de locatie is gebouwd in een halve cirkelvorm met een glazen pui, waardoor je vanuit de showroom een panoramisch uitzicht hebt op de A6. De twee verdiepingen van de showroom zijn de voornaamste evenementenruimten van de locatie. Dankzij de grote glasgevel baden deze verdiepingen overdag in het licht; ‘s avonds zien we de koplampen van auto’s voorbij razen. Beide etages zijn ingericht met verschillende modellen van Donkervoort, zowel oud als nieuw. Zo staat tussen gloednieuwe modellen als pronkstuk de auto waarmee de 24H of Dubai werd gewonnen – de teersporen nog altijd zichtbaar als trofee van de strijd.

“Nu we met eigen ogen zien hoe ieder onderdeel met de hand wordt gemaakt, volledig naar wens van de klant, begrijpen we wat een uniek bedrijf dit eigenlijk is.”

Handgemaakt

Het gedeelte op de begane grond leent zich goed voor ontvangsten en borrels of mini-beursvloer, terwijl de bovenverdieping geschikt is voor presentaties of vergaderingen. De bovenste verdieping kijkt aan de voorkant uit op de snelweg, en heeft aan de andere kant een erker met uitzicht op de fabricageruimte. Van boven kijken we de productiehal in en zien we hoe de verschillende auto-onderdelen geordend liggen. Rechts op de vloer het onderhoud en reparatie, links de assemblage van nieuwe modellen.

Bijzonder aan Donkervoort Automobielen is hoe de fabricageruimte en events elkaar versterken. Zo gaat een event in deze locatie standaard samen met een rondleiding door de fabriek. Ieder aspect van de bouw komt aan de orde, van het chassis tot de body, tot uiteindelijk een complete auto. Nu we met eigen ogen zien hoe ieder onderdeel met de hand wordt gemaakt, volledig naar wens van de klant, begrijpen we wat een uniek bedrijf dit eigenlijk is. Dezelfde werkwijze past Donkervoort ook toe bij de bouw van haar evenementen.

Driving Experience

Het ‘chassis’ van ieder event: de Donkervoort Factory Experience, waarbij bezoekers door een van de Donkervoort collega’s – de echte ‘insiders’ – door de fabriekshal worden rondgeleid. Vanuit deze uitgangspositie wordt ieder evenement volledig op maat gemaakt. Zelfs een driving experience in de sportauto’s, waarbij we op de testbaan van de politieacademie zelf achter het stuur kruipen van een Donkervoort, behoort tot de mogelijkheden. Buiten werktijden is een gedeelte van de fabricagehal ook in te zetten voor speciale evenementen – bijvoorbeeld als decor voor modeshows of beurzen, maar denk ook aan een bijzonder diner tussen de auto’s in aanbouw.

Donkervoort Automobielen beantwoordt als geen ander de vraag naar unieke locaties met een verhaal. Het verhaal van Nederlands enige sportwagenfabrikant – een familiebedrijf dat verantwoordelijk is voor de bouw van één van ‘s werelds snelste straatlegale sportauto’s – is zelfs interessant voor niet-autoliefhebbers.

[Foto’s: Donkervoort Automobielen]