DeFabrique

Ongekende mogelijkheden voor events in authentiek industrieel erfgoed

Ieder tijdperk in de geschiedenis heeft zijn monumenten. Eerst waren het kastelen, toen kerken en kathedralen, maar ook verdedigingswerken en oude winkelgevels worden gekoesterd en beschermd voor volgende generaties. Sinds enige jaren krijgen ook oude fabrieksgebouwen de liefde die ze verdienen. Deze vaak vergeten panden blijken een ruwe, ongepolijste schoonheid te bezitten. Gevormd door het zweet van noeste arbeid, innovatiedrang en bedrijvigheid vormen ze een blijvende bron van inspiratie. DeFabrique kreeg begin deze eeuw als een van de eerste industriële erfgoederen een nieuw leven ingeblazen en groeide dankzij de unieke duurzame bedrijfsvoering, een ervaren team en vele innovaties uit tot één van de meest geliefde evenementenlocaties in Nederland. Bij DeFabrique weet je zeker dat je niet zomaar een evenement organiseert, maar een beleving!

Een belangrijke succesfactor van DeFabrique is de ligging van de evenementenlocatie: strategisch gelegen in het midden van het land, dichtbij het spoor, de snelweg en aan het water. Om diezelfde reden kon ook de voormalige lijnolie- en mengvoederfabriek die ooit op deze plek was gevestigd floreren. Van 1921 tot 1996 groeide de fabriek en werden er telkens nieuwe onderdelen aangebouwd. Vandaag de dag bestrijkt evenementenlocatie DeFabrique dit volledige terrein, inclusief al haar loodsen, silo’s en magazijnen.

Duurzaamheid als basisbeginsel

Op de beslissing om het verlaten fabriekscomplex in haar industriële glorie te herstellen en een nieuwe functie te geven als evenementenlocatie, volgden nog vele andere duurzame maatregelen. Zo draait de fabriek nu volledig op groene stroom die deels afkomstig is van de 334 zonnepanelen op het dak; alle ruimten zijn voorzien van ledverlichting, er wordt alleen gebruik gemaakt van duurzame schoonmaakmiddelen en de inkoop wordt gedaan bij lokale (biologische) leveranciers. Zo maakt DeFabrique het mogelijk om te kiezen voor een duurzaam evenement, zonder dat je hoeft in te leveren op kwaliteit!

De gedrevenheid om dit industrieel erfgoed te herstellen en daarbij zoveel mogelijk gebruik te maken van de aanwezige materialen, leverde een prachtig evenementencomplex op dat bol staat van karakter. Maar het resultaat van deze visie is veel meer dan een ode aan het industriële verleden van het gebouw. Het is bovenal een fantastische locatie met oneindige mogelijkheden voor events. De indeling van de fabriek werd op de schop genomen, om haar nieuwe functie als evenementenlocatie te ondersteunen. In de robuuste betonnen wanden werden nieuwe doorgangen gezaagd, waardoor de verschillende onderdelen van het complex op tientallen manieren kunnen worden ingezet.

De locaties

DeFabrique beschikt over meer dan 20 karakteristieke ruimten om mee te variëren, die dankzij de slimme indeling volledig als afzonderlijke locaties maar ook samen als één geheel te gebruiken zijn. Ieder onderdeel heeft een eigen ingang met parkeergelegenheid, plenaire ruimte, subruimten en toiletgroep. Hierdoor is het mogelijk om meerdere evenementen per dag naast elkaar te laten plaatsvinden. En door de combinatie van grote ruimten en subruimten is er voor ieder event een passende locatie!

De Copraloods is de grootste ruimte in het pand en is met het indrukwekkende houten puntdak, dat ergens doet denken aan het ruim van een schip, een echte blikvanger. Of je nu een sitting dinner voor 250 gasten, een congres voor 1000 gasten of een beurs  organiseert, de Copraloods biedt voor ieder event een prachtige setting.

De nieuwste locatie is de Smederij, die in 2018 werd geopend. De voormalige smederij is ingericht als multifunctionele presentatieruimte met meerdere subruimten, voor congressen tot 140 personen en feesten met 280. Alle ruimten in deze locatie beschikken over grote ramen en veel daglicht. Leuk is dat De Smederij een eigen privé-terras heeft, zodat je hier de hele dag met je groep kunt vergaderen en de dag kan afsluiten met een gezellige borrel in de zon.

Weer compleet anders is de Kalvermelkfabriek, die bestaat uit 9 geschakelde ruimtes met hoge ramen en veel daglicht. Originele silo’s, onderdelen van machines en een inrichting met vintage meubilair – gemaakt van restanten uit de fabriek – maken de Kalvermelkfabriek tot een fijne locatie voor corporate festivals, maar ook voor beurzen of congressen.

Tot slot is er de Perserij, waar een schitterende plenaire ruimte wordt gecombineerd met veel subruimten. De grote Perserij heeft een plafond van wel 14 meter hoog, met daarin een indrukwekkende vide van staal en trappen die zigzaggend bijna oneindig ver omhoog lijken te leiden. De trap is niet alleen ter decoratie, maar leidt ook direct naar vier bijzondere subruimten. Hier kan je bijvoorbeeld een workshop of subsessie houden in het Douchelokaal, waar de fabrieksarbeiders zich vroeger na een lange shift opfristen voor ze naar huis gingen.

Karaktervolle evenementenlocatie

Bijzonder voor een industriële locatie is dat alle ruimten in DeFabrique zijn voorzien van een basisinrichting. De meeste ruimten zijn al ingericht met een bijpassend, sfeervol industrieel interieur, zodat je hier vrijwel direct terecht kunt voor prachtige events. In andere delen van DeFabrique is meer de ruimte gelaten voor creativiteit, en hier kun je volledig gepersonaliseerde en de meest spectaculaire events organiseren. De basisvoorzieningen zijn al zeer uitgebreid, met begeleiding van een ervaren event professional, gratis parkeergelegenheid en -begeleiding, goede techniekvoorzieningen in iedere ruimte, basisinrichting voor catering- en congresruimten, garderobe inclusief begeleiding, pendelvervoer van en naar station Maarssen en een welkomst- en vertrekbericht op de (led)banners.

Catering, advies en uitvoering

DeFabrique is een waanzinnig mooie locatie, maar zou nooit zo succesvol zijn zonder het gedreven team dat er dag-in-dag-uit aan werkt om te zorgen dat de locatie voorop blijft lopen en de ideale partner is voor de event organisator. Het creatieve team van de locatie biedt ondersteuning bij de organisatie en kan adviseren hoe het event gebruikt kan worden om strategische doelen te halen.

Niet alleen de locatie, ook de catering is hier volledig in stijl. DeFabrique zorgt voor heerlijke gerechten en drankjes met een onverwachte twist. Een gazpacho in een reageerbuisje, roomkaas die met een kitspuit op een Spaanse tostado wordt gespoten, een lunch die op rolsteigers komt binnengereden of gerechten die van een lopende band komen rollen: het creatieve keukenteam bedenkt telkens nieuwe manieren om het eten en drinken op een verrassende manier te presenteren.

Wie hier een event organiseert, kan erop rekenen dat DeFabrique initiatief toont en verantwoordelijkheid neemt. Vanuit haar kennis en jarenlange ervaring in de zakelijke evenementenbranche adviseert de locatie over het concept, de voorbereiding, productie en uitvoering van het evenement. Zo weet je zeker dat je event een succes wordt!