De Wagenwerkplaats

Ruimte voor flexibiliteit op bruisend historisch terrein

Een industriële evenementenlocatie is niet per definitie kaal en rauw, het kan ook trendy en comfortabel. Dat bewijzen de locaties op De Wagenwerkplaats in Amersfoort. Het terrein biedt een ongekende ruimte en flexibiliteit en loopt over met karakter.

De Wagenwerkplaats ligt midden in Nederland, op een paar stappen van NS Station Amersfoort. Het voormalige werkterrein van de Nederlandse Spoorwegen – en in een verder verleden De Hollandse IJzeren Spoorwegmaatschappij – is de afgelopen jaren ontwikkeld tot bruisende ontmoetingsplaats voor bedrijfsleven, cultuur en vrije tijd. Tussen de historische gebouwen en oude loodsen vinden we enkele van de mooiste en meest flexibele industriële evenementenlocaties die het land te bieden heeft.

Uniek karakter

Het unieke karakter van De Wagenwerkplaats komt tot leven zodra we het terrein oplopen. Oude rangeersporen en een rolbaan met machinistenhuisje herinneren als fraaie decorstukken aan de vroegere functie van het spoorcomplex. Het spoorverleden komt het meest tot uiting binnen in de grootste evenementenlocatie, De Rijtuigenloods. Dit rijksmonument is herkenbaar aan de hoge geel-zwart gestreepte deuren waardoor voertuigen en hele treinstellen naar binnen kunnen worden gereden, de grote gietijzeren vensters en het karakteristieke sheddak.

Binnen zien we direct waaraan De Rijtuigenloods zijn naam te danken heeft. Originele treinstellen en postwagons staan op rails verspreid door de loods en dienen zowel als breakout ruimte als ter decoratie. Over de sporen kunnen de treinstellen naar wens worden verreden naar een andere plek of in het geheel weggereden, zodat een grote open ruimte ontstaat. De hal baadt in het licht, dat door grote dakramen naar binnen komt, maar is ook met een druk op de knop te verduisteren. Bijzonder is dat de ruimte ondanks het hoge plafond en de omvang van de hal knus aanvoelt. De ruimte is voorzien van een sfeervolle, trendy inrichting met warme materialen die perfect combineren met de stalen balken en treinstellen.

Onlangs is De Rijtuigenloods vernieuwd. De locatie is nu gemakkelijk te splitsen in twee gedeelten, waarbij voorin plaats is voor een cateringplein en beurs en achterin voor de plenaire ruimte. Daarnaast beschikt de locatie over maar liefst vijftien subruimten met ieder een geheel eigen sfeer, van treinstellen en wachtkamer tot de schitterende Zandstraalcabine. Bijzonder om te zien dat een industriële locatie van deze omvang geheel plug & play is.

Warme uitstraling

Een groot voordeel van de ligging op De Wagenwerkplaats is dat er gemakkelijk combinaties zijn te maken met andere locaties op het terrein. Verder op De Wagenwerkplaats wordt de bebouwing dichter. Het oude hoofdgebouw van de spoorwegen is in gebruik bij diverse bedrijven en instellingen, waaronder enkele kunstateliers. Aan dezelfde straat liggen meerdere monumentale panden, waarin meer evenementenlocaties zijn gevestigd. Het Oude Magazijn is een middelgrote locatie, geschikt voor groepen tot 250 personen. Van buiten is het stoer industrieel, van binnen smaakvol ingericht met een mix van industriële elementen en natuurlijke materialen. Het pand heeft een dak dat veel daglicht binnenlaat. Een white wash vloer, tafels van sloophout en rotan hangstoelen geven het geheel een warme look & feel die bijna aandoet als een stijlvol strandpaviljoen.

Naast Het Oude Magazijn ligt Het Centraal Ketelhuis, dat qua inrichting gelijkenissen vertoont aan de eerste locatie. Een sfeervol, huiselijk interieur contrasteert met het rauwe van de betonnen vloer en ongestuukte muren. Het Centraal Ketelhuis beschikt over een zonnig terras, dat centraal ligt op De Wagenwerkplaats.

Inspirerend en duurzaam

De nieuwste toevoeging aan De Wagenwerkplaats is het DLC Restaurant. Een inspirerende en duurzame locatie in een paviljoen, dat volledig is opgebouwd uit gerecyclede materialen. Het DLC Restaurant maakt gebruik van een eigen moestuin waarin groenten en fruit worden verbouwd. Aan het restaurant zit een kas vast, die ook kan worden ingezet als subruimte of voor een borrel. Tussen de kruidentuintjes, een kippenren en een volière geeft dat een unieke beleving – zeker wanneer je de pure en eerlijke producten ziet terug komen in de hapjes en drankjes.

Tot slot vinden we op De Wagenwerkplaats De Veerensmederij, die herkenbaar is aan de karakteristieke hoge schoorstenen. In dit gebouw werden vroeger de veren voor de onderstellen van treinwagons gesmeed. De bijzondere ijzeren dakspantconstructie en de originele houten ventilatieluiken geven deze locatie een authentieke industriële uitstraling. De locatie beschikt over een volledig uitgeruste theaterzaal met tribune en is voorzien van alle moderne faciliteiten.

De Wagenwerkplaats beschikt over talrijke sfeervolle en flexibele locaties met een industrieel karakter, allemaal smaakvol ingericht en direct klaar voor gebruik. De combinatie van zoveel monumentale gebouwen, naast een goed bereikbaar station in het midden van het land én met ongekend veel ruimte en gratis parkeerplaatsen, maakt De Wagenwerkplaats in vele opzichten een uniek terrein.