De Rijtuigenloods

Industriële venue met karakter

Hoge constructies, trendy interieur en authentieke treinrijtuigen. In Amersfoort, op het terrein van de oude Wagenwerkplaats, bevindt zich de meest centraal gelegen industriële locatie van Nederland. De historische details en de unieke omgeving -onder andere door het fraaie decor van treinrijtuigen- zorgen voor een bijzondere entourage voor onder meer beurzen, zakelijke bijeenkomsten, feesten en congressen.

Het gebouw, tevens Rijksmonument, beschikt over meerdere, multifunctioneel inzetbare ruimtes, waaronder de grote Wagenloods welke ruimte biedt aan 2.000 personen. Doordat alle ruimtes zich op één etage bevinden, is de locatie erg overzichtelijk. De veertien flexibele subruimtes, waaronder treinrijtuigen, geven de unieke locatie een bijzondere look en feel. De treinrijtuigen geven daarnaast een extra dimensie aan workshops, brainstormsessies of andere doeleinden. Door het deels glazen dak, dat tevens te verduisteren is, beschikt u tijdens een conferentie of beurs over veel natuurlijk lichtinval. De locatie beschikt eveneens over eigen audiovisuele middelen en is in het bezit van het Gouden Green Key duurzaamheidscertificaat. Met gratis parkeergelegenheid en het openbaar vervoer op loopafstand is de exclusief af te huren Rijtuigenloods een ideale locatie voor congressen, feesten en beurzen van 200 tot 2.000 personen (congressen tot 1.500 personen).

De Rijtuigenloods

Honderd jaar historie van robuust staal, indrukwekkende rijtuigen en stomende paardenkracht. De Rijtuigenloods is met recht een kroonjuweel te noemen van de industriële revolutie in Nederland. Toen in 1903 een grote spoorwegstaking in Haarlem plaatsvond, werden veel spoorwegarbeiders ontslagen. Zij vonden nieuw onderdak in Amersfoort, waar hen een baan werd aangeboden. In Amersfoort vond op dat moment de bouw plaats van ‘De Wagenwerkplaats’, een groot terrein direct aan het spoor waar rijtuigen gebouwd en onderhouden zouden worden. De Rijtuigenloods is één van de grotere loodsen op het terrein en had in deze vervlogen tijden de bestemming van een onderhoudsloods voor rijtuigen.

In het jaar 2000 werd de Rijtuigenloods gesloten als werkplaats waarna het complex vanaf 2004 met liefde en grof geschut gerenoveerd werd om in gebruik genomen te worden als evenementenlocatie. Dit jaar viert de Rijtuigenloods dan ook haar tienjarig jubileum met diverse winacties en aantrekkelijke korting op de locatiehuur. Vandaag de dag herinneren de verschillende rails door de locaties, de takels aan het dak en de monumentale rolbrug op de parkeerplaats nog altijd aan deze oorspronkelijke bestemming. Deze elementen vormen nu de stille getuigen van een rijke historie tijdens de meest uiteenlopende evenementen.

Evenementenlocatie

De afgelopen twee jaar heeft De Rijtuigenloods veel geïnvesteerd om haar positie als evenementenlocatie te versterken. Zo zijn onder andere de subzalen verder uitgebreid en is vaste techniek ingebouwd in zowel de plenaire zaal als in de subzalen. Tevens zijn de subzalen uitgebreid met airconditioning en verwarming, zijn de toiletten, inclusief mindervalidentoilet uitgebreid en gerenoveerd en is nieuw meubilair aangeschaft.