Claus Hoofddorp

De naam van deze locatie is synoniem aan beleving

Het is misschien wel een van de beroemdste evenementenlocaties van Nederland, met een naam die zo goed als synoniem is aan beleving: Claus. De evenementenlocatie in Hoofddorp wist haar bezoekers bij de opening in 1991 al te verbazen met bijzondere concepten voor zowel de zakelijke als de leisure markt. Bijna dertig jaar later is de locatie weer volledig vernieuwd en klaar om een nieuwe generatie te verrassen. Hoog tijd dus voor een bezoek aan deze volledig gerestylede evenementenlocatie!

Wat heb je als locatie nodig om de organisator van een event zo goed mogelijk te helpen? Het begint met een goede bereikbaarheid – zeg Hoofddorp, hartje Randstad, vlakbij centrum Amsterdam en Schiphol. Een locatie waar je terecht kan met vrijwel elke groepsgrootte en voor ieder event. Diverse sfeervolle ruimtes, zodat je bezoekers zich direct op hun gemak voelen. Privacy en een gevoel van exclusiviteit. Laten we daar als bonus nog leuke activiteiten aan toevoegen, zodat de bezoekers van een meeting desgewenst ook nog een memorabele break hebben. En een kwalitatief ijzersterke inhouse catering met verschillende verrassende foodconcepten. Claus heeft zich als doel gesteld om aan al die aspecten te voldoen, om vervolgens alle verwachtingen nog eens te overtreffen met een hoog niveau van gastvrijheid. Dat is de conclusie die wij trekken als we eens rustig rondlopen door de evenementenlocatie in Hoofddorp.

Authentiek en veelzijdig

Wie Claus niet kent, of alleen van buitenaf heeft gezien, zal verbaasd zijn door de veelzijdigheid van deze locatie. Zo is dit niet zomaar een moderne locatie die van alle gemakken voorzien is, maar het is ook nog eens een locatie met een verhaal, vol authentieke elementen. Claus is namelijk gebouwd in en rondom een monumentale woonboerderij en de daarnaast gelegen stallen. Zo kom je binnen in een moderne hal met een grote lichtstraat in het plafond, om vervolgens een ruimte binnen te stappen vol authentieke monumentale elementen als houten balken. De geschiedenis van het pand is prachtig verweven door de diverse ruimten, zodat je hoe meer tijd je hier doorbrengt steeds meer van het verhaal meekrijgt.

We beginnen in de meest recent vernieuwde ruimte van Claus, IJzeren Frits, gevestigd in de voormalige woning van de boerderij. De ruimte is ingericht als volledig op zichzelf staande locatie, en daardoor ideaal voor vergadergroepen die wat meer beslotenheid en privacy willen. De naam en het interieur van de locatie zijn geïnspireerd op de grondlegger van de boerderij, Arnoud Hendrik van Wickevoort Crommelin, die in die tijd bekend stond als ‘IJzeren Frits’. Deze markante figuur had een grote voorliefde voor de paardensport en de jacht. De sfeer van deze ruimte heeft dan ook veel weg van een herensociëteit, met fraaie lampen, zithoeken met comfortabele fauteuils en een prachtige donkerhouten vergadertafel. Leuk detail: de vergadertafel is binnen een handomdraai om te bouwen tot biljarttafel. Met een goed gevulde pantry en koffieapparaat kun je hier volledig zelfvoorzienend zijn zodat je zo min mogelijk wordt gestoord.

Maar dat is niet alles, want wie een dag lang vergadert heeft ook ruimte nodig. En ook daarover heeft Claus nagedacht. Zo heb je hier een aparte verdieping tot je beschikking, die – leuk bedacht – is gestyled als vintage sportruimte inclusief boksbal, ringen, een bok en klimrekken. Een mooie plek om te ‘sparren’, of om je meeting te onderbreken met een leuke workshop.

Sfeervol en landelijk

De volgende ruimte langs de ontvangsthal is The Farmhouse, die geschikt is voor de net wat grotere groepen – tot 150 personen. Deze locatie is gebouwd in de voormalige stallen, wat duidelijk terugkomt in het fraaie interieur. Het is een prachtige landelijk ingerichte ruimte, met een hoog dak en originele houten balken, een fraaie bakstenen wand, een open haard en rustieke kroonluchters.

De laatste ruimte is The Patio: de hoofdruimte van de locatie die geschikt is voor de grotere groepen. Deze zaal ligt in het verlengde van de ontvangsthal en is gebouwd op wat eens de binnenplaats was van de boerderij. De ruimte is geschikt voor 500 bezoekers in theateropstelling, dus ideaal als plenaire ruimte bij je congres, maar ook voor je diner of eindfeest – het decor is namelijk adembenemend mooi. Dankzij een verticale groene wand van echte planten, oude elementen zoals raampjes en bakstenen muren en een spectaculair hoog, grotendeels glazen dak voelt het nog steeds alsof je hier in de buitenlucht staat. De dakramen zijn voorzien van verlichting, die ’s avonds bij je diner of feest warm oplicht. Bovendien heeft de ruimte een 20m2 videowall en gloednieuw Line Array geluidssysteem, waarmee het geluid egaal wordt verspreid door de ruimte voor de meest optimale geluidsbeleving. Zelfs een grote band kan hierop moeiteloos inpluggen. En niet onbelangrijk: door de grote deuren kunnen hier grote objecten en foodtrucks moeiteloos binnen worden gereden.

Alle drie deze ruimten hebben openslaande deuren naar een eigen terras, zodat je met jouw gezelschap altijd een plek hebt om bij mooi weer buiten te zitten. Of om te genieten van een heerlijke barbecue op de Zuid-Afrikaanse braai.

Foodbeleving

Behalve het gedeelte voor meetings en events is er ook nog dat andere gedeelte van Claus, wat op het eerste gezicht misschien minder geschikt is als evenementenlocatie, maar toch echt veel kan toevoegen aan je event. Het Braziliaanse Rodizio restaurant Baracca bijvoorbeeld, in de tweede monumentale stal van de locatie. Hier komen de obers – passadores – aan je tafel met grote zwaarden, waarop de mooiste malse stukken vlees op authentieke Braziliaanse wijze zijn gegrild. Het is een foodbeleving die ideaal is om met groepen te doen. Er is de bowling, volledig thematisch ingericht in Amerikaanse diner stijl, met oude chevrolets, pingpong- en airhockeytafels. Leuk om hier een balletje te gooien, maar ook een kant-en-klaar decor voor een feestelijk uitje. En er zijn de escape rooms – ideaal om je meeting mee te onderbreken en meteen wat teamspirit op te bouwen!

Claus werd jaren geleden beroemd bij het grote publiek met vernieuwende concepten. Vandaag de dag is de locatie totaal anders, volledig vernieuwd en aangepast aan de behoeften van deze tijd. Maar duidelijk is dat Claus nog altijd een kei is in het neerzetten van beleving. Doe het maar eens na, een locatie neerzetten waar zowel het grote publiek terecht kan om een potje te bowlen of om een spel te spelen in de escape room, maar die tegelijkertijd zoveel karakter heeft dat ook de zakelijke bezoeker zich helemaal thuis voelt. Claus ís beleving!