Maaspoort Den Bosch

De magie van topsport als basis voor succes

Als één thema bij evenementenlocaties van belang is, dan is het wel het flexibel gebruik van de ruimte. Een zaal die de ene dag plaats biedt aan een groot congres, moet zomaar een dag later kunnen worden ingezet voor een beurs, een groot feest of zelfs een sportevenement met duizenden bezoekers. Laat dat een expertise zijn dat de Maaspoort al tientallen jaren beheerst. Van sportevenement tot popconcert of bedrijfsfeest in de Grote Hal, van een congres tot beurs door het hele gebouw, of zelfs een complete sportdag met binnen- en buitenactiviteiten, het kan hier allemaal!

De Maaspoort is een modern sportcomplex, strategisch gelegen aan de rand van Den Bosch vlakbij snelweg A2. Als eerste basketbalhal in Nederland is dit sinds 1982 de thuisbasis van de meest succesvolle club in de Nederlandse basketbalgeschiedenis, Heroes Den Bosch. Bij het grote publiek werd het gebouw vooral bekend door grote popconcerten van wereldsterren als Tina Turner en The Cure – en van eigen bodem de twee historische afscheidsconcerten van Doe Maar. Tegenwoordig is Maaspoort Den Bosch nog altijd één van dé topsportlocaties in ons land. Maar inmiddels is het net zo goed een professionele evenementenlocatie, waar jaarlijks vele bijeenkomsten en zakelijke evenementen plaatsvinden. Een van de speerpunten van de organisatie is het verbinden van sport en bedrijfsleven.

Uitzicht op topsport

We beginnen de rondleiding door de Maaspoort in de Business Club, die je via een zijingang vanaf het parkeerterrein bereikt. Dit moderne deel van de locatie bestaat uit een grote open ruimte, ‘Middenstip’, met grote ramen en zicht op de Grote Hal. Tijdens grote (sport)evenementen heb je hier direct toegang tot een vip-balkon waar je boven op de actie zit. De ruimte is perfect voor ontvangsten, presentaties en feestavonden tot 200 gasten. Ideaal is dat hier twee vergaderruimten aan grenzen, die door middel van verschuifbare glazen wanden eenvoudig op andere manier kunnen worden ingedeeld. Houd je de Middenstip apart als pauzeruimte en combineer je de twee vergaderzalen tot één grote presentatieruimte? Of maak je er één grote zaal van, geschikt voor 350 personen? De keus is helemaal aan jou.

Niet alleen de namen van de zalen verwijzen bij de Maaspoort naar topsport (Middenstip, Corner, Kampioen en de Heroes Room), ook in de aankleding komt dat sportieve gevoel naar voren door een subtiel gebruik van sportbeelden. Heb je weinig met sport op, en zit je hier vooral voor de goede faciliteiten? Ook dat is geen punt, want elke ruimte is volledig naar wens in te richten en de banners kunnen ook worden ingezet om de identiteit van je organisatie tijdens het event te visualiseren.

Multifunctionele ruimte

Flexibiliteit is ook een heel sterk punt van de Grote Hal. De hal heeft tribunes in een ‘arena’ opstelling, met twee ringen stoelen. De onderste ring is een telescopische tribune, die naar wens kan worden uitgeschoven en door de ruimte worden verplaatst. In de standaardopstelling heeft de hal een capaciteit van 2.550 zitplaatsen – een aantal dat kan worden opgeschroefd naar 2.700. Of: door de tribunes te verplaatsen maak je de hal kleiner en creëer je een intieme setting voor 200 gasten. Het dak van de twaalf meter hoge hal is voorzien van ledverlichting, zodat je hier al een mooie basis hebt voor de belichting van je event.

Naast de Grote Hal ligt de Foyer: de ruimte waar je de locatie betreedt via de hoofdingang. Dit is een grote ruimte met een moderne uitstraling, voorzien van een basismeubilair. Hier kan je terecht voor lunch of borrel, maar de ruimte is ook prima in te zetten voor grotere evenementen. De Foyer is door middel van een verschuifbare glazen wand heel functioneel in het gebruik en daardoor ook gemakkelijk te schalen naar het gewenste formaat.

Tot zover de ruimten die speciaal geschikt zijn voor evenementen. De Maaspoort heeft ook nog meer ‘bijzondere’ mogelijkheden, passend bij het karakter van de locatie en die je met een beetje creativiteit kunt inzetten om je event een sportieve knipoog te geven. De Kleine Zaal, bijvoorbeeld, is een heel typische sportzaal zoals iedereen die kent van de gymlessen op school. Het is misschien een weinig indrukwekkende ruimte, maar wel een waar je gemakkelijk een ‘black-box’ van maakt – of een ludieke subruimte voor een vergadering of congres. En wat te denken van de zeven kleedkamers? Met name de speciale kleedkamer van de Heroes Den Bosch, superluxe ingericht, met een groot tv-scherm waarop tijdens de rust in een wedstrijd tactieken worden besproken, is een unieke setting voor een ludieke ‘kleedkamersessie’ of een training of workshop met een sfeer die de deelnemers niet snel zullen vergeten.

Verbinding tussen bedrijfsleven en topsport

Dat Maaspoort Den Bosch een topsportlocatie is, komt niet alleen tot uiting in de ruimten zelf. Wat ze hier als geen andere locatie kunnen, is deze expertise inzetten om inhoud toe te voegen aan een bijeenkomst. In het sportcomplex zijn niet alleen de evenementenlocatie en de basketbalclub gevestigd, maar wordt ook ruimte geboden aan enkele bijzondere initiatieven op het gebied van sport en talentontwikkeling, zoals de Talentenacademie en International Sports Alliance. Hierdoor was het nog nooit zo makkelijk om de juiste clinic of topsport-spreker te vinden die ook nog eens inhoudelijk aansluit bij het verhaal van jouw event! Is het de bedoeling dat je event niet alleen een sport-sfeer heeft, maar dat er ook echt een beetje gezweet wordt? Er zijn mogelijkheden te over voor een clinic of zelfs een complete bedrijfssportdag op locatie of op het grote buitenterrein.

Topsport en evenementen is een combinatie die we wel vaker zien, maar de Maaspoort gaat veel verder dan de meeste sportlocaties. Geef het team van deze locatie de kans om met je mee te denken en er ontstaan de mooiste ideeën. Dat, samen met de centrale ligging, de sportieve omgeving en vele mogelijkheden maakt Maaspoort Den Bosch tot een fantastische venue!