Kasteel Duivenvoorde

De geschiedenis is voelbaar in het stijlvolle Kasteel Duivenvoorde

De entree van Kasteel Duivenvoorde gaat deels schuil onder een groepje oude essen. Langs de weg tussen Voorschoten en Leidschendam staat een oude stenen poort, die toegang geeft tot een beschut laantje. De weg kronkelt over een groen landschap totdat we uitkomen bij een parkeerterrein waar in de verte de contouren van het kasteel opdoemen.

Kasteel Duivenvoorde is een van de oudste kastelen van Zuid-Holland, en staat op een prachtig groen landgoed. Wanneer we over de eeuwenoude brug het terras oplopen naar de poort van het kasteel, omringd door een grote ronde vijver, dan voelt het alsof de tijd hier heeft stilgestaan. We staan midden in de Randstad, maar de drukte van de stad is ver weg. Je krijgt de indruk dat de kasteelheer zo door de poort naar buiten kan stappen om ons welkom te heten.

Kasteel Duivenvoorde
Kasteel Duivenvoorde staat op een prachtig groen landgoed.

Kasteel Duivenvoorde

Kasteel Duivenvoorde dateert uit 1226, maar werd in 1631 omgevormd tot een comfortabel woonkasteel. Sindsdien is er weinig aan de uiterlijke vorm van het kasteel veranderd. Het landgoed is altijd door vererving in de familie gebleven, waardoor ook de interieurs en collectie van generatie op generatie zijn overgedragen. Het interieur, dat voornamelijk stamt uit de 17de tot 19de eeuw, is daardoor volledig origineel. De circa 140 familieportretten die verspreid hangen over de verschillende zalen en kamers, maken de geschiedenis van het kasteel en haar bewoners nog altijd tastbaar.

Kasteel Duivenvoorde is inmiddels al tientallen jaren als kasteelmuseum toegankelijk voor het publiek. Van april tot en met oktober zijn veertien bijzondere vertrekken in het kasteel opengesteld, met ieder een eigen karakter. De vertrekken voelen authentiek en intiem, alsof ze nog steeds bewoond worden. De voelbare geschiedenis die Kasteel Duivenvoorde bijzonder maakt als museum, maakt het ook uniek als inspirerende locatie voor meetings en events. Op de begane grond van het hoofdgebouw bevinden zich drie bijzondere vertrekken die het hele jaar door exclusief te huur zijn voor zakelijke diners, presentaties, vergaderingen of andere events die vragen om een exclusieve setting.

Exclusieve setting

We beginnen onze rondgang door Kasteel Duivenvoorde in het Voorhuis, het vertrek waar je het kasteel binnenkomt en dat zich perfect leent voor een stijlvolle ontvangst of receptie. Een hoog plafond zorgt er samen met witte marmeren tegels en hoge ramen voor dat dit een fijne lichte ruimte is; de kunst en decoraties aan de wanden en de porseleinen vazen maken de sfeer compleet. Deze ruimte grenst direct aan het fraaie terras voor het kasteel, en kan dus ook perfect worden ingezet bij evenementen die zich deels in de buitenlucht afspelen.

Grenzend aan het Voorhuis ligt de monumentale Marotzaal, de vroeg 18de-eeuwse pronkzaal van Kasteel Duivenvoorde. Door de grote ramen in deze stijlvolle ruimte heb je een geweldig uitzicht op de waterpartijen in het 19de-eeuwse landschapspark, maar het is het bijzondere Lodewijk XIV-interieur dat hier de aandacht opeist. Het vertrek is vernoemd naar Daniel Marot, de hofarchitect die de ruimte vermoedelijk heeft ontworpen in 1717. Aan de muren hangen levensgrote portretten van opeenvolgende generaties Van Wassenaer in sierlijke gouden lijsten. In deze balzaal waan je je even in een paleis.

Naast de Marotzaal en het Voorhuis ligt de Eetkamer. Waar eerstgenoemde vertrekken van oudsher gemaakt zijn om te imponeren, leent de Eetkamer zich bij uitstek voor meer intieme bijeenkomsten, zoals besprekingen of een mooi diner met een besloten groep. Ook hier kijken telgen uit de familie Van Wassenaer, de oudste adellijke familie van het gewest Holland, op ons neer.

Kasteel Duivenvoorde
Naast de vertrekken in het kasteel spreken ook de mogelijkheden buiten op het landgoed tot de verbeelding. Fotocredit: Jordi Wallenburg

Uniek decor

Naast de vertrekken binnen in het kasteel spreken ook de mogelijkheden buiten op het landgoed tot de verbeelding. In de schitterende bosrijke omgeving van bijna 270 hectare, vol kronkelende paadjes en aangelegde waterpartijen, kun je in de pauze heerlijk een ontspannende wandeling maken. Het plein voor de poort van het kasteel is bij mooi weer een beeldschone plek om het evenement af te sluiten, maar ook een event dat zich in zijn geheel afspeelt op het gazon behoort tot de mogelijkheden – natuurlijk met het kasteel als uniek decor op de achtergrond.

Kasteel Duivenvoorde en het omliggende landgoed valt onder verantwoordelijkheid van Stichting Duivenvoorde (ANBI). Een deel van het kasteel is tijdens het museumseizoen opengesteld als museum, en de opbrengsten van de verhuur komen direct ten goede aan het behoud van dit Top 100 Rijksmonument. Er vinden talrijke restauratieprojecten plaats. Ook werden de benedenzalen deze winter voorzien van nieuwe vloerverwarming en een modern en snel wifi-netwerk. Voor de catering en organisatie van events werkt de stichting samen met drie exclusieve cateraars: MPS, House of Lords en CateringMeesters Museum Catering.

Kasteel Duivenvoorde is een prachtige locatie, rijk aan verhalen, en gelegen op een plek die bol staat van de mogelijkheden. Of je nou komt voor de rust en de natuur, voor de uitstraling van het kasteel of voor de schitterende authentieke zalen, deze locatie is absoluut uniek in zijn soort.