Hotel Theater Figi

Completer dan Hotel Theater Figi ga je een locatie niet snel vinden

In Nederland hebben we nog enkele locaties die al jaren in bezit zijn van dezelfde eigenaar. Echte familiebedrijven, waarvan de eigenaren het vak met de paplepel kregen ingegoten. Maar voor een goede evenementenlocatie is een mooie geschiedenis alleen niet genoeg; je moet ook met je tijd mee durven gaan. Hotel Theater Figi in Zeist heeft dat heel goed begrepen. Sinds 2016 staat hier alweer de derde generatie aan het roer en doet – net als de generaties voor hen – een heel eigen frisse wind door de locatie waaien. Hoog tijd dus voor een venue report over deze beroemde congres- en vergaderlocatie!

De groene rand van Utrecht is al jaren een van de populairste gebieden voor congresorganisatoren. Centraal gelegen, goed bereikbaar en in een natuurrijke omgeving. Hotel Theater Figi beschikt over al die kenmerken, maar ligt ook nog eens in het fraaie centrum van Zeist, aan de statige Slotlaan. Niet voor niets is de locatie al ruim een eeuw in trek: al in de 19e eeuw kwam men uit de wijde omgeving hierheen om van de zoetigheden in de banketbakkerij te smullen. Later werden een theater en hotel toegevoegd en nog weer later volgden de vergader- en congreszalen.

Diversiteit van de locatie

Hoewel de geschiedenis een belangrijk aspect is van de locatie, kijken de nieuwe eigenaren van Hotel Theater Figi ook graag vooruit. De derde generatie binnen het familiebedrijf nam sinds 2016 het roer over en is bezig met een grootscheepse vernieuwing van de locatie. Eerst werden de bedden vernieuwd in de hotelkamers, daarna volgden de zalen en het Grand Café, en ook de bioscoopfoyer en theaterzalen staan op het programma voor een restyling. Voor wie nog niet bekend was met Figi klinkt het waarschijnlijk nu al als een gigantische locatie: een Grand Café, een bioscoop, een theater, een hotel… Toch is de locatie zowel nog veelzijdiger als een stuk compacter dan je zou vermoeden.

We beginnen onze tour bij de hoofdentree, vanwaar je drie kanten op kan. Met de lift omhoog naar het hotel, rechtsaf naar het vernieuwde Grand Café, waar je kunt genieten van een hapje en drankje, of rechtdoor naar het Atrium – het hart van de locatie met daaromheen het theater, de vergaderzalen en de bioscoopzalen.

Evenementen rondom het Atrium

In het Atrium blijkt al snel wat de kracht van Figi is voor zakelijke evenementen. Deze ruimte dient meestal als ontvangsthal, vanwege de opvallende ronde vorm, het indrukwekkende ronde dakraam en de directe verbinding met alle ruimten in de locatie via een fraaie wenteltrap. Op de begane grond ligt de grote theaterzaal (de Hendrik Marsmanzaal), die volledig is uitgerust voor hedendaagse voorstellingen. De zaal heeft een groot podium met een nieuwe trekkenwand en een toneeltoren van 18 meter hoog, waardoor je hier de meest spectaculaire acts en presentaties kunt neerzetten. De zaal zelf heeft een klassieke theateruitstraling met een balkon, waardoor hier in totaal 550 bezoekers terecht kunnen.

Vanuit hier gaan we met de lift of de wenteltrap naar de eerste etage, waar rondom het Atrium vier zalen liggen (de kleinste van 80 m2 en de grootste 169m2). Alle zalen zijn recent vernieuwd en voorzien van een fris interieur, met een knipoog naar de geschiedenis van de locatie. Iedere zaal heeft een unieke fotowand en iedere foto vertelt een verhaal. Het geeft de locatie een bijzondere sfeer: eigentijds, met een vleugje historie. Ook erg fijn is dat elke zaal grote ramen heeft met uitzicht op het centrum van Zeist. Bijzonder is de mogelijkheid om de vier zalen in combinatie met het Atrium volledig open te gooien, om zo één grote beursvloer te creëren geschikt voor 1500 personen. De tweede theaterzaal (de Willem Pijperzaal) bevindt zich om de hoek op deze etage en heeft ook nog eens 190 stoelen.

Karaktervol

Heb je nóg meer ruimte nodig voor je event of congres, dan staan je ook nog twee bioscoopzalen ter beschikking, een verdieping hoger in het gebouw. Deze twee zalen hebben weliswaar geen verhoogd podium, maar zijn wel net als de theaterzalen voorzien van comfortabele theaterstoelen (170 en 130), een schuine vloer voor ideale zichtlijnen en professionele presentatiefaciliteiten.

Hotel Theater Figi draagt een indrukwekkende geschiedenis met zich mee doordat de locatie blijft vernieuwen en zichzelf generatie na generatie opnieuw op de kaart weet te zetten. Vandaag de dag is Figi een buitengewoon multifunctionele én karaktervolle congres- en vergaderlocatie, waar je ook nog eens terecht kan voor de grote theatervoorstellingen, smaakvolle hapjes en drankjes in het sfeervolle Grand Café en in de bioscoop om een filmpje te pakken. Maar sommige dingen blijven gelukkig bij het oude, zoals de patissier die al sinds 1850 in het bedrijf zetelt. Dat betekent niet alleen heerlijke verse gebakjes en koeken bij je koffie break, maar ook gepersonaliseerde taartjes voor jouw event behoren tot de mogelijkheden. Veelzijdiger dan Figi ga je een locatie niet snel vinden!