Het Compagnietheater

Verborgen parel voor evenementen in historisch Amsterdam

This post is also available in: English (Engels)

In het hart van de Amsterdamse binnenstad ligt een verborgen parel voor congressen en evenementen: Het Compagnietheater. Achter de imposante classicistische gevel aan één van de mooiste grachten van de binnenstad, gaat een veelzijdige locatie schuil met bijzondere ruimten en een sfeer die je hier niet snel verwacht. Stoer, modern en strak, maar bovenal warm en welkom.

Het Compagnietheater ligt aan de Kloveniersburgwal, één van de oudste stukjes grachten van Amsterdam. Het pand dankt zijn imposante gevel aan een bijzondere geschiedenis. De kerk die er sinds eind 18e eeuw gevestigd was, mocht van buitenaf niet als zodanig herkenbaar zijn. Het verklaart de verrassing die je ervaart wanneer je deze locatie binnenstapt.

Compagnietheater Amsterdam
De authentieke houten pilaren en betonnen vloer geven ruimten als het Café een hele eigen sfeer. Fotocredit: Janneke Aronson

Café en Zuilenzaal

Want een standaard grachtenpand is het Compagnietheater allerminst. Bij binnenkomst valt meteen de ruimte op: hoge plafonds, grote ramen en veel lichtinval. Het interieur is stoer, met een robuuste betonnen vloer, maar voelt tegelijkertijd warm door de originele elementen van de oude kerk. Met name de hoge houten pilaren springen in het oog. Het geeft de locatie een verrassende mix van sferen, die het midden houdt tussen industrieel en kerk.

De entree van het Compagnietheater is in het Café – een hoge, open ruimte, met een grote bar. Het is een hele mooie plek voor een ontvangst, maar qua karakter leent de ruimte zich ook heel goed voor andere bijeenkomsten. Denk aan een informele borrel of een walking dinner. De ruimte loopt in een L-vorm door langs de voorkant van het gebouw, zodat de hoge ramen aan de voorzijde veel licht inbrengen. Deze kant van de ruimte kan volledig worden afgesloten van het Café met behulp van een verschuifbare wand. Op die manier ontstaat de Zuilenzaal, die dan bijvoorbeeld kan dienen als plenaire ruimte voor een lezing of presentatie, maar ook voor een intiem diner.

Ook op de begane grond, grenzend aan de hierboven beschreven ruimten, vinden we de Kleine Zaal. Hier kunnen kleine theatervoorstellingen en presentaties plaatsvinden. De Kleine Zaal is klein: de ruimte is vierkant, met een tribune met zitplaatsen voor 70 personen. Maar dankzij het hoge plafond en de inschuifbare tribune is de zaal erg multifunctioneel in het gebruik, van een vergadering tot een feest.

Wanneer we een kijkje achter de schermen nemen, komen we in een ruime keuken terecht. De keuken is klaar voor gebruik, met alle benodigde faciliteiten. Zelfs in deze ruimte komt daglicht binnen – wel zo prettig voor de cateraar!

Foyer en Grote Zaal

We gaan de trap op naar de eerste etage, waar we in de Foyer terechtkomen. Deze ruimte is een soort vide in het Café, wat duidelijk te zien is aan de rode wand die doorloopt in het trappengat en de houten pilaren die door de vloer omhoog komen en doorlopen tot het plafond. Met de warme rode muur, de lichte betonnen vloer en houten pilaren heeft de ruimte een sfeer die veel weg heeft van de begane grond. Doordat hier aan twee zijden ramen zijn, is de ruimte echter nog veel lichter. Met de grote ramen met uitzicht op de gracht en de hoge houten pilaren is dit een schitterend decor voor diners, recepties of informatiestands tijdens een beurs.

De Foyer geeft toegang tot wat vroeger de kerkzaal was en nu de Grote Zaal. De oude functie van de Grote Zaal is nog herkenbaar aan de vorm van het plafond, dat oploopt in ronde vormen, en aan de houten zuilen. Deze authentieke elementen gaan naadloos over in een verder moderne ruimte. De ingehangen theaterlampen aan grote balken geven de ruimte ook hier qua sfeer iets industrieels.

Opvallend aan de Grote Zaal is het daglicht: zowel door een groot dakraam als door ramen aan de zijkant van de ruimte komt licht binnen. Het maakt dat de ruimte naast congressen en lezingen ook ideaal is voor recepties en mooie uitgebreide diners. Ook hier kan de tribune namelijk worden ingeschoven, zodat een mooie grote, gelijkvloerse zaal ontstaat. Met behulp van schermen en gordijnen is de ruimte naar keuze volledig te verduisteren, wat meestal handiger is voor presentaties en theatervoorstellingen.

Erg leuk is de mogelijkheid om gebruik te maken van de fraaie kleedkamers, die grenzen aan het balkon bovenin de Grote Zaal. Hoe origineel is het om je gasten te laten brainstormen in de typische theaterkleedkamersfeer, tussen de grote visagiespiegels?

Compagnietheater Amsterdam
De Foyer is ook een schitterende plek voor een mooi verzorgd diner. Fotocredit: Bart Grietens

Het Compagnietheater en Amerpodia

Als onderdeel van Amerpodia, een samenwerking tussen echte Amsterdamse culturele locaties als de Rode Hoed, Felix Meritis en De Nieuwe Liefde, profiteer je in het Compagnietheater van een ruime expertise met zakelijke events en culturele programmering. Mooie bijkomstigheid hiervan is dat de opbrengsten van de zakelijke verhuur ten goede komen aan de culturele ambities en activiteiten van Amerpodia.

Het Compagnietheater heeft een bijzondere combinatie van een stoere locatie in een authentiek, monumentaal pand. De ligging midden in het historische en toeristische hart van Amsterdam gaat niet ten koste van de ruimte van de locatie: die biedt alle plek voor events en congressen tot 500 personen. De warme ambiance van het theater en het unieke interieur maken het Compagnietheater een locatie met karakter.

This post is also available in: English (Engels)