The Playing Circle

Comfortabel buiten je comfort zone

Na een ritje met tramlijn 2 sta ik midden op de Bloemensingel in hartje Amsterdam voor de ingang van een gebouw waarin Het Vaudeville Theater gevestigd is. Nadat het zoemgeluid mij het seintje geeft dat ik door de zware, chique deur naar binnen mag in dit historische pand, loop ik haast automatisch via de oude trappen naar de bovenste verdieping. Geen receptioniste, geen overload aan bewegwijzering, het lijkt bijna alsof ik op visite ga bij een vriend en de weg zich als vanzelf wijst.

Eenmaal boven aangekomen wordt mij direct een cappuccino aangeboden en neem ik plaats in een behaaglijke fauteuil, genietend van het schitterend uitzicht! Ik heb een afspraak met Floris Koch, één van de eigenaren van The Playing Circle, een overkoepelende naam voor drie vergaderlocaties, te weten De Oude Rubberfabriek, De Cristofori Concertzaal en Het Vaudeville Theater. De gemene deler van deze drie locaties is een eigen ziel, een karakter en het inspirerende aspect, zowel vanwege de locatie als de aansprekende inrichting.

Invloed op het creatieve denkproces

“Wij bieden inspirerende ruimtes in een stedelijke omgeving. Compleet ingericht en van alle gemakken voorzien,” vertelt Floris. “Onze locaties worden gekenmerkt door een huiselijke sfeer waar mensen zich direct thuis voelen en waar barrières worden doorbroken. Want de ruimte waarin een bijeenkomst zich afspeelt is van grote invloed op het creatieve denkproces.”

Ideale omstandigheden

Floris en zijn compagnon, Maarten van Huijstee, kunnen de ideale omstandigheden creëren om in alle rust te kunnen vergaderen, brainstormen of presenteren. Een praktisch voorbeeld: zij hebben onlangs een vergadertafel uit Het Vaudeville Theater verwijderd waardoor de capaciteit verkleind is naar 16 personen: “We hadden hier drie tafels staan en dat vonden wij te onrustig. Ruimte is voor ons heel belangrijk. Mensen moeten letterlijk de ruimte hebben. Hier had zelfs nog een vierde tafel kunnen staan, maar het is belangrijker dat klanten zich prettig voelen en daarom gaan we niet tot het maximum in het aantal personen.”

Industrial venue with intimate touch

Uitgebreide services en professionele ondersteuning

De klant en zijn of haar wensen staan centraal bij The Playing Circle. Al vanaf de allereerste minuut in 2006 neemt het 4-koppige vaste team graag al het werk uit handen zodat het gezelschap zich kan focussen op het doel van de bijeenkomst. “Wij onderscheiden ons van onze concurrentie met onze uitgebreide service en hoogstaande professionele ondersteuning,” aldus Floris. The Playing Circle werkt voornamelijk met vaste leveranciers als Het Vlaamsch Broodhuys en De Bakkerswinkel en ook met een vast team aan oproepkrachten om de kwaliteit te kunnen bewaken: “Op die manier heb ik een betere band met het personeel. Onze benadering is persoonlijk en met kwaliteit, daar ben ik scherp op. Dat is in lijn met een ander onderscheidend vermogen: al onze locaties hebben een informeel karakter, huiselijk zonder dat het burgerlijk wordt. Ook ons personeel werkt niet met het handje op de rug. En als het wel gewenst is maken we gebruik van cateraars die dat bieden, zoals HetePeper en Famous Flavours.”

‘In de top 10 van de mooiste locaties van Amsterdam’

Maar misschien wel het meest opvallende aan de locaties van The Playing Circle is het vermogen om je buiten je comfortzone toch comfortabel te voelen in een bijzondere omgeving. “Wij behoren met onze vergaderruimtes tot de top 10 van de mooiste locaties van Amsterdam, dat durf ik wel te stellen. Hier komt creativiteit tot leven en ontstaat vernieuwing.”

Creatief proces

Opdrachtgevers als Procter & Gamble, Nike, Heineken, Philips en Unilever boeken regelmatig een locatie van The Playing Circle. “Vaak zijn het de global brand teams van marketingafdelingen die immer met hun fast moving consumer goods moeten innoveren. Juist in De Oude Rubberfabriek, De Cristofori Concertzaal en Het Vaudeville Theater raken deze mensen geïnspireerd en bereiken zij het gewenste resultaat tijdens een creatief proces.”

Geen poespas

Volgens Floris doen sommige locatiehouders ingewikkeld over creatieve processen: Ze hebben specifieke blauwe ruimtes ter bevordering van creativiteit of juist een groene wand voor de prikkeling van een deel in de hersenen, spelen met skippyballen en springen op springkussens. “Daar geloven wij niet in. Wij scheppen de omgeving voor een klant om te excelleren, en dat doen we dus niet via groene wanden en skippyballen. We leveren goede dienstverlening, goed eten en een inspirerende omgeving. Creativiteit laten we verder aan onze gasten over…”