CHV Noordkade

Creatieve hotspot in de bakermat van de voedingsmiddelenindustrie

Kunst, cultuur, food en evenementen ontmoeten elkaar in het hart van de Noord-Brabantse voedingsmiddelenindustrie: CHV Noordkade. In dit historische fabriekscomplex in Veghel vormen robuust beton, indrukwekkende stalen constructies en oude machines het spectaculaire decor voor culturele én zakelijke ontmoetingen. Sinds de opening in 2013 ontwikkelt de locatie zich in een razend tempo, met een gloednieuw theater als meest recente toevoeging. Hoog tijd dus voor een kijkje achter de schermen van deze indrukwekkende industriële evenementenlocatie.

Voordat we kunnen beginnen te beschrijven wat de mogelijkheden zijn voor evenementen in CHV Noordkade, is een klein beetje achtergrondkennis van belang. In de 20ste eeuw ontwikkelde Veghel zich vanwege haar gunstige ligging en transportmogelijkheden over het kanaal de Zuid-Willemsvaart tot een aantrekkelijke vestigingsplaats voor de voedingsmiddelenindustrie. Dat succes komt mede doordat de Coöperatieve Handels Vereniging hier haar hoofkantoor en een grote graansilo had gevestigd. De daarbij behorende mengvoederfabriek was destijds de grootste van Europa. Na het vertrek van de Coöperatieve Handels Vereniging kwam het monumentale fabriekscomplex leeg te staan. Maar vanwege de grote rol die de fabriek had gespeeld in de ontwikkeling van Veghel, werd besloten het terrein opnieuw te ontwikkelen tot een kunst- en cultuurcluster voor de regio. Het resultaat: Cultuur Haven Veghel. Doordat kunstenaars en artiesten hier een plek kregen om te werken en evenementen te organiseren, begon het complex al gauw te leven en transformeerde het razendsnel tot het tweede centrum van Veghel.

CHV Noordkade

Hoewel de mengvoederfabriek niet meer als zodanig in gebruik is, hebben veel grote bedrijven nog altijd hun fabrieken en hoofdkantoren in deze omgeving staan; zo zien we als we richting CHV Noordkade rijden. En dat is opvallend: in tegenstelling tot veel van de industriële evenementenlocaties die we kennen, gevestigd op verlaten industrieterrein, bevindt deze locatie zich in een gebied dat bruist van de bedrijvigheid. En die bedrijvigheid komt tot een hoogtepunt op het terrein van CHV Noordkade zelf: met onder andere een bioscoop, een gigantische escaperoom in een silo, ateliers van kunstenaars, diverse restaurants, culinaire trekpleister De Proeffabriek, een gloednieuw theater en meerdere evenementenzalen is het een levendige ontmoetingsplaats.

Het fabriekscomplex van CHV Noordkade kun je grofweg opsplitsen in twee delen: food in de Proeffabriek en cultuur in de Cultuurfabriek. We beginnen onze rondleiding in de Cultuurfabriek, waar de voornaamste ruimten voor evenementen te vinden zijn. Zo vinden we hier het sfeervolle theatercafé De Afzakkerij, waar eens het veevoer werd ‘afgezakt’ en verpakt. Het café heeft een opvallend interieur, waarbij gebruik is gemaakt van materialen uit de fabriek. Het is een aanrader om hier even te gaan zitten en de details rustig in je op te nemen: steigerhouten tafels op poten van bouwsteigerpijpen, lampenkappen die gemaakt zijn van de trechters uit oude mengvoedermachines, en zelfs de originele afzakinrichting die hier vroeger stond maakt deel uit van het interieur.

De Cultuurfabriek

Vanuit de Afzakkerij steken we door naar achteren, naar de Malerij: een overdekte binnentuin tussen twee fabriekspanden in. De ruimte is enorm hoog, open en licht door de dakramen, maar het decor is onverminderd rauw en industrieel. Machines, imposante silo’s en een wirwar aan buizen, metalen trappen en verdiepingen vormen een spectaculair decor voor evenementen, beurzen en feesten. Aan de Malerij grenzen op de eerste en tweede verdieping nog twee fraaie middelgrote zalen: De Walsmalerij is een en al beton, wat het een robuust karakter geeft. Grote ramen aan de achterzijde zorgen voor daglicht. Een verdieping lager ligt de Podiumzaal, met veel gelijkenissen in sfeer, maar zonder daglicht en voorzien van een vast podium en alle techniek voor licht en geluid – ideaal voor optredens of presentaties.

Net voorbij de Malerij komen we bij de grootste evenementenzaal van CHV Noordkade: de Koekbouw. In deze enorme loods lagen vroeger de veekoeken opgeslagen – het product dat verderop in de persfabriek werd geproduceerd. De zaal is volledig gelijkvloers en open en daardoor perfect voor beurzen, diners, dance events, bedrijfsfeesten en congressen. De 100 jaar oude ruimte heeft een indrukwekkend decor, met authentieke fabriekslampen, een inwendige kraanbaan en dakramen die zorgen voor een fraaie lichtinval. Fijn is dat de hal (net als de rest van het complex) voorzien is van vloerverwarming, zodat het hier ook in de winter aangenaam warm is. En doordat gebruik wordt gemaakt van restwarmte van de naastgelegen FrieslandCampina-fabriek is dat ook nog eens duurzaam!

Theater & NPF Toren

Als we wat verder het gebouw inlopen, komen we in de foyer bij de Theaterzaal. Dit nieuwste gedeelte is opvallend ingericht, met veel planten en water, als een groene jungle. Het water lijkt zo vanuit het naastgelegen kanaal de foyer in te stromen en vormt zo een mooie connectie met de directe omgeving van de fabriek. Als je het water de foyer in volgt, kom je zelfs bij een heus rivierschip; het is alsof die hier zo naar binnen is gevaren. De weelderige groene foyer zorgt voor een zachte overgang tussen de robuuste Koekbouw en de nieuwe Theaterzaal. Met 696 rode stoelen heeft het theater een klassieke theaterstijl, maar de donkere wanden zorgen tegelijkertijd voor een connectie met de industriële omgeving. De zaal is speciaal ingericht om zowel de culturele als zakelijke doelgroep aan te spreken, met comfortabele stoelen voor congressen en de mogelijkheid om in de hele breedte van de zaal te projecteren.

Verderop in de foyer gaat de ruimte langzaam over in de Proeffabriek, met sfeervolle barretjes, restaurants en winkels met bijzondere lokale producten. Hier, verborgen achter een trap en een deur, ligt misschien wel de meest indrukwekkende ruimte voor evenementen die we ooit zagen: de 35 meter hoge NPF Toren. Deze volledig authentieke persfabriek is in de hoogte gebouwd, met tien verdiepingen aan machines, stalen trappen, buizen en trechters die schijnbaar oneindig ver de hoogte in kronkelen. Je ziet meteen voor je hoe hier de meest spectaculaire shows, prestentaties en openingsacts plaatsvinden: meer dan wat verlichting heb je eigenlijk niet nodig.

Het mag duidelijk zijn: aan creatieve en bijzondere ruimte is absoluut geen gebrek in CHV Noordkade. En dan hebben we het nu nog niet eens gehad over de diverse kleinere zalen op de eerste verdieping van de Cultuurfabriek. Zoals De Apotheek, waar vroeger medicijnen voor vee werden gemixt en waar nu een vaste bar staat; diverse ateliers, vergaderruimten en nog een kleine theaterzaal met inschuifbare tribune. Als je wilt kun je urenlang ronddwalen door de verschillende ruimten van CHV Noordkade. Je kunt je eindeloos verwonderen over de bijzondere details, kleurrijke exposities, prachtige ruimtes vol historische verwijzingen en de creatieve oplossingen waarmee het pand is ingericht voor dit tweede leven. Als in CHV Noordkade je creativiteit niet begint te borrelen, dan gebeurt dat waarschijnlijk nergens!

[Foto’s: CHV Noordkade]