Centraal Museum

De schone kunst van inspiratie in het Centraal Museum

In een Middeleeuws kloostercomplex in het hart van Utrecht huisvest het Centraal Museum; een unieke, historische locatie met een eigentijds interieur waar aandacht is voor duurzaamheid en comfort. Dit oudste stedelijk museum van Nederland biedt, als aanjager van de culturele dynamiek van de stad, een ontspannen en inspirerende ambiance voor uiteenlopende bijeenkomsten.  Of het nu gaat om een informele borrel, een heerlijke diner, of een inspirerend congres. Of wat dacht u van een exclusieve vergadering met een koninklijk tintje, waarbij uw gasten plaatsnemen op de speciaal voor het museum ontworpen eetkamerstoelen, die bij het huwelijk van Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima dienst deed als zitelement voor alle gasten tijdens de inzegening?

Deze verrassende venue is gevestigd in het voormalige Agnietenklooster, dat gesticht werd in 1420. Restanten van het klooster, zoals de Refter en de kapel, herinneren nog aan de voormalige, Middeleeuwse functie van het pand. Rond 1600 kwam een eind aan de religieuze functie en werd er een Ambachtskinderhuis ondergebracht, waarna deze in 1830 werd ingericht als kazerne, voor leden van ’s lands ruiterij en de paarden. Inmiddels verlaten door het leger, werd het klooster vanaf 1916 gerestaureerd en vervangen door nieuwbouw.

Centraal Museum

Het Centraal Museum, opgericht in 1838, beheert vijf collecties aan rijke en gevarieerde kunst: oude en moderne kunst, design & vormgeving, mode en stadsgeschiedenis. Daarnaast beheert het museum de grootste collectie van Gerrit Rietveld, de in Utrecht geboren en getogen architect en meubelontwerper, ter wereld. In 2006 is het museum uitgebreid met het Dick Bruna Huis,  die in 2016 geheel is gemoderniseerd en tegenwoordig het Nijntje Museum heet.

Sinds tien jaar stelt het museum haar ruimtes beschikbaar voor bijeenkomsten en ontvangt het  jaarlijks meer dan 220 evenementen, uiteenlopend van vergaderingen tot diners, tentoonstellingen, congressen en recepties. Sinds 2012 is het museum eveneens in gebruik als trouwlocatie. Door het houden van een bijeenkomst wordt het museum en het behoud van cultureel erfgoed gesteund. Het museum heeft een gouden Green Key voor duurzaam ondernemen.

Flexibel en creatief

De zes verschillende ruimtes, met elk een eigen uitstraling, maken dat er voor elk type evenement een passende entourage te vinden is. Het Auditorium is een intieme en moderne ruimte voorzien van alle (AV) middelen voor een vlotte presentatie en daarmee uitstekend geschikt voor plenaire sessies. De constructie van donker glas, ontworpen door Mart van Schijndel, en de wandschildering achter het podium, gemaakt door Rob Scholte voor de tentoonstelling ‘Groeten uit Utrecht’, zorgen voor een bijzondere beleving.

Grote evenementen tot 600 personen kunnen plaatsvinden in de twaalfde-eeuwse Nicolaikerk. Deze kerk is uitermate geschikt voor lezingen, tentoonstellingen, congressen, recepties en diners die passen binnen het karakter en de sfeer van het gebouw. De kerk is volledig aangepast voor evenementen en beschikt onder meer over een nieuwe toiletgroep, een moderne keuken en een goede geluidsinstallatie. Door middel van theatergordijnen kan de ruimte worden gesegmenteerd, wat niet alleen de akoestiek bevordert, maar de ruimte eveneens geschikt maakt voor kleinere groepen.

Museumtuin

De grote binnentuin, de Museumtuin, straalt vanwege haar door gebouwen omgeven ligging enorm veel rust uit. De tuin kijkt uit op het oude klooster en de Nicolaikerk. Vanwege de mogelijkheden voor diverse opstellingen is de Kloostertuin zeer geschikt voor workshops, brainstormsessies, borrels, recepties en diners evenals besloten lunches en vergaderingen. In de voormalige stallen van het complex werd een klein deel ingericht als tentoonstellingsruimte: de Tuinzaal. Deze zaal kreeg, toen de rest van de stallen werden ingericht als museumzalen, de functie van werkplaats voor de technische dienst van het museum.

De werkplaats is nu verbouwd tot multifunctionele evenementenruimte, dat een prachtig uitzicht heeft op de museumtuin en de Nicolaïkerk. De zaal is ontworpen door Soda+ en oogt fris en modern, met behoud van de karakteristieke, monumentale uitstraling. De Tuinzaal is ingericht met meubilair van Hay, ontworpen door de broers Ronan & Erwan Bouroullec, en wisselende kunst.

Alle ruimtes van het Centraal Museum beschikken over uitgebreide AV mogelijkheden en gratis WiFi. In tegenstelling tot veel andere museumlocaties is voor de ruimtes geen extra beveiliging vereist.