Beeld en Geluid Den Haag

Ervaar de impact van communicatie

Ervaar de impact van communicatie tijdens je event in COMM. Het compleet vernieuwde Museum voor Communicatie in Den Haag is dé eventlocatie voor groepen en bedrijven. Van unieke ruimtes als the Newsroom en the Webinar Room, tot de fraaie Club en de Eventzaal; in COMM draait alles om communicatie en de invloed daarvan op ons leven.

Op een prachtige locatie bij het centrum van Den Haag ligt COMM. Het museum bestaat uit meerdere historische panden, waaronder het gebouw waarin ooit Nederlands eerste warenhuis gevestigd was en een oude theosofentempel. Van de buitenkant zijn dit prachtige historische gebouwen, met na de grootse verbouwing in 2017 een modern, eigentijds interieur waarin het thema communicatie tot in details is doorgevoerd.

Permanent tijdelijk

Hoewel COMM in niets meer lijkt op het oude Museum voor Communicatie, is het interessant om te zien wat voor ontwikkeling de locatie heeft doorgemaakt. Begin 20e eeuw ontstond het museum op deze plek, doordat verzamelaar Pieter Waller zijn filatelistische en posthistorische collectie naliet aan de Nederlandse Staat. In de loop der tijd groeit het uit van postzegelverzameling tot communicatiemuseum; het gebouw achter de oude gevel wordt tot drie keer toe volledig gesloopt, om plaats te maken voor een nieuw museumcomplex.

Bij de laatste vernieuwing stapt COMM conceptmatig helemaal af van de standaard museumindeling. De bijzondere collectie speelt nog steeds een grote rol, maar belangrijker is dat bezoekers zelf ervaren wat communicatie is en wat het voor hen betekent. De nieuwe indeling heet ‘permanent tijdelijk’: evenals het onderwerp van de tentoonstelling, communicatie, is die altijd in ontwikkeling.

Nieuwe naam, nieuw concept

Bij de verbouwing van COMM kreeg niet alleen het museum een nieuwe naam en een nieuwe uitstraling; ook voor de zakelijke bezoeker werd een geheel nieuw concept ontwikkeld. Daarbij werd voor een museum ongebruikelijk veel zorg besteed aan de mogelijkheden voor meetings en events. Dat gedeelte van COMM kreeg een eigen gebouw en entree, die van binnenuit op mooie manier zijn verbonden met het museumdeel.

Binnen vinden we allereerst de Eventzaal: de grootste ruimte van de locatie, die erg geschikt is voor grote bijeenkomsten als congressen, recepties en feesten. De zaal is ruim, met een hoog plafond en ingebouwde presentatiemiddelen als een scherm en beamer. Opvallende eyecatchers zijn de kroonluchters, waarin de oplettende kijker de vorm van drie reusachtige telefoonhoorns herkent. Nog zo’n subtiele knipoog naar het thema communicatie vind je in het meubilair; tussen de tientallen witte kuipstoelen staan een paar rode exemplaren – een verwijzing naar het feit dat communicatie niet altijd helemaal vlekkeloos verloopt. Samen met de bar, waarin aan de voorkant knipperende netwerkkasten zijn verwerkt, geeft dit de zaal een heel eigen uitstraling.

Newsroom

Het thema communicatie komt nog duidelijker naar voren in unieke ruimten als de Newsroom en de Webinarroom. Uniek, want deze ruimten sluiten zo naadloos aan bij het concept van COMM dat ze op geen andere locatie net zo goed uit de verf zouden komen. De Newsroom beschikt over een gigantische video wall en een ultramodern geluidssysteem, die het een geweldige setting maken voor productlanceringen en presentaties; of gebruik de ruimte als een echte newsroom en toon in real time wat op social media over je event wordt gezegd.

Een mooie en eigentijdse toevoeging is de nieuwe Webinar Room: een studio waarin je videopresentaties of bijeenkomsten kunt opnemen of live kunt streamen. Met live beeld en mogelijkheden om direct interactie te hebben met de kijkers bereik je vanuit deze ruimte mensen uit het hele land of zelfs over de hele wereld. De ruimte heeft een green screen en is voorzien van alle technologische faciliteiten die nodig zijn om een inspirerende webinar op te nemen.

De Eventzaal, Webinar Room en Newsroom grenzen alle drie aan de ontvangstruimte Het Hart – een toepasselijke naam voor deze centrale ruimte die de verschillende onderdelen op de gehele begane grond verbindt. Aan de ene kant de evenementenruimten, aan de andere kant ligt de entree van het museum met de openbare Lounge – een ruimte die voor iedereen toegankelijk is, ook zonder museumkaartje. Buiten openingstijden van het museum is het zelfs mogelijk om de gehele begane grond te gebruiken voor één mega-event.

De Club

COMM bestaat uit drie pijlers: het museum, de eventzalen en de Club. Dit laatste deel is een plek waar communicatieprofessionals uit het bedrijfsleven, van maatschappelijke organisaties en uit de media en politiek elkaar ontmoeten en hun kennis delen. Dit doen ze in de Club, een ruimte die is ingericht als een moderne sociëteit in een voormalige theosofentempel. Deze ruimte heeft weer een geheel andere sfeer dan de rest van de locatie, met grote pilaren, een hoog gewelfd plafond en een smaakvol interieur met prachtige tafelbladen van wit leer.

Dankzij de sterke band die COMM via de Club onderhoudt met communicatieprofessionals, kan de locatie een sterk inhoudelijk programma aanbieden met speciaal ontwikkelde communicatieworkshops. Dit is interessant voor iedereen met een interesse in communicatie, maar zeker ook als inspirerende aftrap van een meeting. Rondom de Club liggen namelijk ook nog zes vergaderruimten – een boardroom, twee grote en drie kleinere vergaderzalen. Elke ruimte heeft een eigen identiteit, met ook hier mooie referenties naar het thema communicatie. Zo heeft één van de ruimten een plafondlamp in de vorm van een gigantische draaischijf, en vind je in een andere ruimte weer een kroonluchter gemaakt van tientallen telefoonhoorns. Opvallende voorwerpen uit de museumcollectie dienen als decoratie en brengen telkens wel een gesprek op gang.

Interactieve Hack Tour

In COMM is zoveel te zien en er zijn zoveel verhalen te vertellen, dat je hier ieder event weer iets nieuws kunt ontdekken. Het museum bedacht hiervoor een innovatieve oplossing, in de vorm van een interactieve Hack Tour. Tijdens deze speciale activiteit ontdek je op een verrassende manier het verhaal en de wetenswaardigheden over de verschillende ruimten en bijzonderheden en geheimen van COMM.

COMM introduceert niet alleen een geheel nieuw concept voor het museum, maar verrast ook met uitgebreide en innovatieve mogelijkheden voor zakelijke meetings en events. Met de Club zet COMM zich inhoudelijk neer als dé locatie waar je moet zijn voor het thema communicatie. Van de goed gevonden verwijzingen naar communicatie in het interieur tot de bijzondere mogelijkheden in de ruimten, zelden zagen we een concept zo sterk doorgevoerd als in COMM.