AFAS Circustheater

Van spektakel op het podium tot meetings in intieme kring

Ooit liepen de circusdieren door de straten van Scheveningen, op weg naar het beroemde Circusgebouw van Scheveningen. Tegenwoordig biedt deze locatie een podium aan de grootste musicalproducties van Nederland: Het AFAS Circustheater. Deze prachtig gelegen theaterlocatie heeft alles in huis voor fantastische meetings en events: van spectaculair groots tot vergaderingen en bijeenkomsten in kleine kring.

Het is een warme zomerdag als wij op bezoek gaan bij Het AFAS Circustheater. De straten van de badplaats worden bevolkt door badgasten en dagjesmensen. Vrolijke gezichten op straat, de geur van zonnebrandcrème en aardbeienijs, in de verte het geruis van golven en het gekrijs van meeuwen: Scheveningen op zijn best. Voor ons ligt het Circusplein met daarop het AFAS Circustheater – de grote koepel van de theaterzaal schittert in de zon. De halfronde gevel vormt een opvallende entree op het plein, die verder wordt afgebakend door een rij vlaggenmasten. In top wapperen de vlaggen van het bedrijf dat hier vandaag een bijeenkomst heeft. Rondom het plein staan bomen die zijn volgehangen met lampjes, wat ‘s-avonds een sfeervolle aanblik geeft. Bij mooi weer kan het plein zelfs worden ingezet voor evenementen in de buitenlucht.

Stijlvolle ontvangst op de rode loper

Een locatie als het AFAS Circustheater betreden we natuurlijk via de rode loper, die vanaf de entree een brede gang inloopt. We nemen halverwege de hal een kijkje in de Circusbar aan onze rechterhand, die sfeervol is aangekleed met oude foto’s van het vroegere circusgebouw.

Aan het eind van de loper worden we opgewacht door een vriendelijke gastvrouw, die ons de rest van de locatie laat zien. Bij de ontvangstbalie slaan we linksaf, lopen langs de garderobe, en komen uit in de Broadway Foyer. Deze ruimte is opvallend ruim en licht voor een theaterlocatie: ramen van de marmeren vloer tot aan het hoge plafond geven uitzicht op het Circusplein en zorgen ervoor dat de foyer baadt in het daglicht. De grote glasgevel is halfrond, waardoor het plein buiten gevoelsmatig bij binnen wordt betrokken. Aan het hoge plafond hangen grote kroonluchters. Een prachtige ruimte voor een grootse ontvangst of presentatie.

Voelbare theatersfeer

We lopen door naar Restaurant Le Cirque, het theaterrestaurant. Aan de wanden van het restaurant hangen prachtige foto’s van de vele beroemde voorstellingen die in het theater hebben gestaan. Deze ruimte is zeer geschikt om met een groep tussen de meetings door te lunchen of te dineren. Wie meer privacy nodig heeft, kan achterin het restaurant een tafel reserveren met een verschuifbare wand. Voor grotere dinergroepen is er boven Le Cirque nog een verdieping, die geheel is in te zetten voor besloten diners of vergaderingen. Of ga voor een unieke beleving en schuif in de keuken aan bij de Chef’s Table.

Van het restaurant lopen we terug in de richting waar we vandaan komen, over een balustrade in de Broadway Foyer. Centraal in de locatie, recht boven de hoofdingang, ligt de Samsung Foyer. Rode vloerbedekking geeft de foyer een voelbare theatersfeer en grote deuren leiden naar de theaterzaal. Grote ramen kijken uit op het Circusplein. De Samsung Foyer is een handige horecaruimte voor groepen die in meerdere plekken uiteen gaan. Aan de ene kant grenst de ruimte aan het voormalige directiekantoor van Joop van den Ende in het karakteristieke torentje bij de hoofdingang. Deze is omgebouwd tot een chique boardroom met een bijzondere uitstraling. In de rondlopende ruimte staat een grote ovalen directietafel, met daarboven een grote kristallen kroonluchter. Er zijn diverse memorabilia uit de succesrijke geschiedenis van Stage Entertainment te vinden. Op een barretje staat bijvoorbeeld het masker van The Phantom of The Opera.

Fraaie kunstwerken

Aan de andere kant grenst de foyer aan de AFAS Salon, een ruimte die erg geschikt is voor vergaderingen of diners met middelgrote groepen. Deze ruimte heeft een lichte houten vloer en aan de wanden hangen fraaie kunstwerken. Een soortgelijke ruimte vinden we iets verderop, aan de overloop naar de westelijke vleugel, in de Bacharach Salon.

Vanaf de overloop kijken we uit op de derde grote foyer van het AFAS Circustheater: de West End Foyer. Deze ruimte heeft veel weg van de eerder genoemde Broadway Foyer. Ook hier een lichtgrijze marmeren vloer, halfrond aflopende gevel aan het Circusplein, grote kroonluchters – erg geschikt voor presentaties, beurzen met stands, of borrels.

Modernste faciliteiten

Net als we bijna vergeten waren dat we in een theater lopen, met al die verschillende ruimtes en foyers in diverse sferen, belanden we bij één van de toegangsdeuren naar de Theaterzaal. De oude circuspiste heeft een geschiedenis van meer dan een eeuw, maar is met de jaren ontwikkeld tot een multifunctionele presentatieruimte voor groepen van 200 tot ruim 1800 personen. De Theaterzaal is groots, maar heeft vanuit iedere hoek een geweldig goed zicht op het podium. De rode stoelen staan in een halve cirkel om het podium heen; met pipes and drapes en lichttechniek kan de grote zaal bovendien gemakkelijk optisch kleiner worden gemaakt. Op het podium staan al tientallen jaren de grootste musicalproducties uit de Nederlandse geschiedenis. De zaal beschikt dan ook over de modernste geluids- en lichtfaciliteiten en voor het technische team is geen verzoek te gek.

Het AFAS Circustheater leent zich als maar weinig Nederlandse locaties voor spectaculaire events. De locatie heeft een levendige, informele sfeer in een zakelijke omgeving, met een ongekende diversiteit aan foyers, vergaderruimtes en salons, en dat op een steenworp van het Scheveningse strand!

 

[Foto’s: Twelve Photographic Services | Martijn Smit]