Discover the finest spaces
Delen

Resultaten Fieldlab: volledige capaciteit onder voorwaarden mogelijk bij evenementen

Ook als het risiconiveau hoog is, kunnen events met een groot aantal bezoekers plaatsvinden. Wel onder bepaalde voorwaarden. Dat is de conclusie die Fieldlab Evenementen trekt uit de testevents van afgelopen maanden. Bij het risiconiveau zorgelijk kan onder voorwaarden een evenement georganiseerd worden met een bezetting van 100%.

In april werden de eerste resultaten van de Fieldlab Evenementen bekend. De eindconclusies van de resultaten zijn gebaseerd op 24 verschillende soorten proefevents die georganiseerd zijn. In totaal waren daar zo’n 60.000 mensen aanwezig. Tijdens de evenementen zoals het Eurovisie Songfestival, een hardloopwedstrijd op Vliegveld Twenthe en Back to Live werd onder andere het aantal contactmomenten tussen de bezoekers gemeten. Op basis van de verkregen data zijn gerichte maatregelen per type evenement geformuleerd.

Grote druppels

Ruud Verdaasdonk, professor aan de Universiteit Twente, deed onderzoek naar de verspreiding van grote druppels tijdens een evenement. Hierbij liet hij een groep mensen meezingen met muziek. Een deel van de bezoekers had een mondkapje op, een ander deel niet. Wat hij uit zijn onderzoek concludeert is positief. Op anderhalve meter afstand komt de verspreiding van grote druppels niet voor. Zelfs bij een afstand van een halve meter vonden de onderzoekers vrijwel geen druppels.

Risiconiveaus

De overheid heeft vier risiconiveaus opgesteld en de situatie wordt elke twee weken opnieuw beoordeeld. Hierbij wordt gekeken naar het aantal positieve testen en het aantal ziekenhuisopnames. Fieldlab raadt per niveau een aantal maatregelen aan om op een veilige manier een event te organiseren. Onder type 1 vallen onder meer zakelijke congressen en seminars. Het grootste gedeelte van ons land bevindt zich op dit moment in risiconiveau zeer ernstig.

Zeer ernstig

Rijksoverheid: “De situatie is erg slecht en er zijn extreem veel nieuwe besmettingen. De druk op de zorg is extreem groot.” Fieldlab adviseert om geen festivals te organiseren. Voor ongeplaceerde evenementen is het verstandig om deze allen voor zittend publiek te organiseren en een maximale bezetting van 50 procent te handhaven.

Voor type 1 evenementen geldt het volgende:

  • Van tevoren testen;
  • Gezondheidscheck;
  • Communicatie-App;
  • CoronaMelder;
  • Individuele registratie;
  • Evenement in bubbels;
  • Mondkapje continue ophouden.

Ernstig

Rijksoverheid: “De situatie is slecht en er is een groot aantal nieuwe besmettingen. De druk op de zorg is erg groot.” Fieldlab oordeelt dat festivals mogelijk zijn, maar onder strikte voorwaarden. Culturele instellingen en geplaceerde evenementen kunnen met een bezettingsgraad van 75% georganiseerd worden. Alle bezoekers worden vooraf getest.

Zorgelijk

Rijksoverheid: “De situatie is lastig onder controle te houden met veel nieuwe besmetting. De druk op de zorg is groot.” Fieldlab zegt dat theatervoorstellingen, concerten met zittend publiek,zakelijke congressen en seminarszonder pre-test kunnen plaatsvinden, mits de ventilatie op orde is. Bezoekers dragen een mondkapje als ze in beweging zijn en het publiek wordt gereguleerd bij het in- en uitstromen. Fieldlab adviseert een pre-test wel voor sportevenementen, ongeplaceerde evenementen zoals indoorconcerten en festivals en doorstroomlocaties.

Waakzaam

Rijksoverheid: “De situatie is onder controle te houden, hierbij is het aantal besmettingen laag en de druk op de zorg valt mee.” Fieldlab adviseert een sneltest alleen voor binnen concerten en festivals buiten een sneltest voorafgaand aan het evenement. Overal kan een 100% bezetting worden gehanteerd. Theaters en andere binnen locaties moeten qua ventilatie in orde zijn.

Events zonder toegangstest

Zodra we uit het risiconiveau zeer ernstig zijn, kunnen bepaalde evenementen ook worden georganiseerd zonder een test voorafgaand. Het gaat dan bijvoorbeeld om concerten met een zittend publiek en zakelijke congressen. Voor evenementen waar grotere groepen aanwezig zijn zoals sportwedstrijden en festivals wordt wel geadviseerd te blijven werken met testen.

De resultaten van Fieldlab zijn aan de Rijksoverheid gepresenteerd. Deze zal de resultaten voorleggen aan het OMT. Voorlopig zal het organiseren van kleinere evenementen gepland voor stap vier van het openingsplan.

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.