Discover the finest spaces
Delen

Sneak Preview: Het nieuwe Felix Meritis Amsterdam is spectaculair

Amsterdam heeft er zeer binnenkort een waanzinnig mooie en bijzondere evenementenlocatie bij. Daarover is iedereen het wel eens die dinsdag een sneak preview kreeg bij Felix Meritis. Het monumentale cultuurhuis aan de Amsterdamse Keizersgracht is al drie jaar lang gesloten voor het publiek, om ruimte te bieden aan een immense verbouwing. Hoewel er nog tot 20 maart gewerkt wordt, is het resultaat nu al verbluffend.

Felix Meritis is sinds 2017 gesloten, maar daarvoor was de locatie al enkele jaren te huur ‘in de steigers’. Het monumentale grachtenpand was met haar roemruchte geschiedenis, bijzondere verhalen en unieke ruimten al enorm in trek bij de organisator van evenementen. De vervallen staat van het pand, waarvan de verf in diverse ruimten van de eeuwenoude muren en pilaren afbladderde, gaf het geheel zelfs een vleugje mystiek. Na drie jaar radiostilte om deze locatie zijn de verwachtingen dan ook hoog gespannen. Maar al bij binnenkomst in de ontvangstruimte zien we: we hoeven niet bang te zijn, het is alleen maar nóg mooier geworden.

Felix Meritis

Wie Felix Meritis voor de eerste keer ziet, zal verrast zijn door de ruimte en diversiteit van de verschillende ruimten achter de gevel van het grachtenpand. Er is de imposante ronde Concertzaal (tot 400 personen): de oudste concertzaal van West-Europa, die eens een podium gaf aan componisten als Schumann en Brahms. De Shaffyzaal (tot 200 personen), waar ooit natuurkundige proeven werden gehouden maar die zijn huidige naam dankt aan de tijd dat artiesten als Ramses Shaffy, Freek de Jonge en Liesbeth List hier optraden. De Zuilenzaal (tot 200 personen) is de plek waar de boekenkasten van het Departement der Koophandel en Letterkunde staan, en waar je tussen prachtige hoge zuilen terecht kunt voor een lezing, maar ook voor een borrel of diner. De Teekenzaal (tot 200 personen), die eens aan alle tijden ramen had zodat er altijd perfect licht was om beeldende kunst te bedrijven. En de Koepelzaal (tot 200 personen), hoog bovenin het gebouw, met ramen rondom zodat je een geweldig uitzicht hebt over de hele stad; die ook nog voorzien is van ‘subruimte’ de Sterrenzaal, een soortgelijke ruimte maar dan iets kleiner.

Nieuw is de Husly Lounge, vernoemd naar de architect van het gebouw. Deze ruimte werd voorheen gebruikt als kantoorruimte en opslag, maar hier heeft een grote verandering plaatsgevonden. Het plafond is enkele meters opgehoogd, waardoor er een prachtige open ruimte is ontstaan die perfect is om tijdens je event de pauze te houden, of om je tijdens een congres terug te trekken en wat te werken op een van de zitjes.

Nieuw, maar authentiek

Het meest opvallende van het nieuwe Felix Meritis is hoe licht en ruim het pand aanvoelt. De eens kruip-door-sluip-door gangetjes rond de grote zalen zijn vervangen door brede gangpaden. Het trappenhuis dat de zalen verbindt was altijd al imposant, maar is door het toevoegen van dakramen ineens een echte eyecatcher die baadt in het licht. Ook de Shaffyzaal, waar de tijd misschien wel het meest zijn stempel op had gedrukt van alle zalen, heeft het muffige jasje van ouderdom afgeschud en oogt nieuw en fris. De Teekenzaal is teruggebracht naar hoe die ooit bedoeld was: badend in daglicht, met aan bijna alle kanten ramen en een geweldig uitzicht over de Keizersgracht – een ideale zaal voor zakelijke bijeenkomsten.

Ook opvallend is de keuze om de Zuilenzaal – die prachtige mysterieuze ruimte met metershoge boekenkasten tegen de wanden, grote kaalgeschaafde houten zuilen en een vloer met kieren zo breed dat je er een smartphone doorheen zou kunnen duwen – op het oog onveranderd te laten. Op het oog, want wat je niet ziet is dat de gehele ruimte is geïsoleerd en in alles weer voldoet aan de eisen van nu, net als de rest van het gebouw. De authentieke mystieke ambiance van deze zaal was echter zo geliefd, dat het zonde was om de ruimte ook cosmetisch te vernieuwen.

Felix Meritis is nog steeds in de steigers, al schiet het nu erg op. Op 20 maart moet de locatie officieel haar deuren openen en vanaf dan zijn de eerste (zakelijke) evenementen welkom. Wie nu al wil kijken kan ook terecht in het restaurant Felix, dat al eerder zijn deuren opende op de begane grond.

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.