Discover the finest spaces
Delen

Het dak zit er op! Circulaire herbouw van Aviodome in Amsterdam verloopt voorspoedig

De koepel van het Aviodome staat, en dat betekent dat de (her)bouw een nieuwe fase ingaat. Het voormalige luchtvaartmuseum met iconische koepel krijgt een nieuw leven als congres- en evenementenlocatie, langs de A5 in Amsterdam West. En als de bouw zo voorspoedig blijft gaan, opent de circulaire evenementenlocatie in november dit jaar haar deuren al.

Het Aviodome werd in de jaren ’60 ontworpen door de Amerikaanse architect Richard Buckminster Fuller, met een bijzonder ontwerp – zowel licht van gewicht én zelfdragend. Toen het museum Aviodrome begin deze eeuw naar Lelystad Airport verhuisde, werd de koepel waarin het luchtvaartmuseum gevestigd was afgebroken en opgeborgen in zeecontainers.

De koepel wordt nu in Amsterdam West opnieuw opgebouwd, wat het op zich al een bijzonder duurzaam en circulair project maakt. Maar niet alleen de koepel wordt gerecycled, ook de betonvloer (75% gerecycled granulaat), de kozijnen (uit een voormalig kantoor van de Belastingdienst) en de stoelen (gemaakt van oude koelkasten met behulp van een 3D-printer) krijgen een tweede leven.

“Slimmer omgaan met grondstoffen, afval- en reststromen; dat is voor ons een speerpunt”, vertelt Timo Kruft, de initiatiefnemer achter de herbouw van het Aviodome. “We deden dat al lang voordat het hip was en niet alleen omdat het beter is voor het milieu. Wij zijn ervan overtuigd dat bestaande materialen een locatie sfeer en karakter geven. Het verhaal van een circulaire locatie is gewoon sterker.”

Aviodome Amsterdam west

Open voor verhuur

In het Aviodome in Amsterdam-West bevindt zich straks een grote plenaire zaal die ruimte biedt aan groepen tot 1.000 personen. Verder worden er 16 subzalen en moderne horecafaciliteiten gerealiseerd. De locatie heeft een vloeroppervlak van 5.000 m2 en is geschikt voor onder meer beurzen en congressen.

En om het duurzame plaatje compleet te maken wordt de koepel voorzien van nieuwe duurzaamheidstechnieken. Zo is er geen gasaansluiting, maar een warmte-koudeopslaginstallatie die in de winter warmte uit de bodem haalt om de koepel op te verwarmen, in de zomer blijft het door het omgekeerde principe lekker koel binnen. Door hoogwaardige isolatie van de glaspui, slimme klimaattechniek en zonnepanelen die de warmte-koudeopslaginstallatie aansturen heeft het Aviodome straks een zeer lage CO2-foodprint. Daarmee is het een visitekaartje voor bedrijventerrein Sloterdijk, dat als het aan de gemeente Amsterdam ligt straks aan de hand van nieuwe, innovatieve bedrijven een leidende rol gaat spelen in de energietransitie en de overgang naar een circulaire economie.

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.