Discover the finest spaces
Delen

Architectenbureau TANK blaast silo’s Zeeburg nieuw leven in

Amsterdam krijgt er in 2020 drie stadsiconen bij: de drie oude waterzuiveringsilo’s in Zeeburg worden omgebouwd en uitgebreid tot drie markante gebouwen. Het design van de herbestemming is van – wie anders dan – architectenbureau TANK, bekend van onder andere The Loft in de ADAM-toren en groot fan van gave designs op onverwachte plekken.

De gemeente Amsterdam schreef in 2017 een tender uit waarbij ‘De Drie Koningen’, zoals het project gedoopt is, tot absolute winnaar is gekozen. Naast TANK zijn VINK bouw, Grayfield en Brouwerij ’t IJ betrokken bij het concept, de bouw en de programmering. De silo’s zullen een diverse mix aan publieke en commerciële functies huisvesten met een sterke focus op de buurt.

Programmering

De drie silo’s zijn verdeeld in een oost, west en midden, met elk een unieke functie. Zo wordt er in de westersilo ruimte geboden aan sport en spel, is er een ontmoetingsruimte in de oostersilo waar ook een Brewpub van Brouwerij ’t IJ is gevestigd en een restaurant komt. De middelste silo huisvest een culturele evenementenruimte die overdag als huiskamer voor de buurt dient. Bovendien wordt deze silo twee dagen per maand gratis ter beschikking gesteld voor bijzondere plannen van buurtbewoners, scholen of sportverenigingen: van workshops tot muziek- of dansuitvoeringen tot trouwceremonies. Genoeg mogelijkheden voor meetings en events dus, maar wie of wat het precies gaat worden is nog niet bekend.

Ontwerp

TANK heeft vooral het bestaande rauwe karakter van de voormalige waterzuiveringssilo’s omarmd. Dit karakter wordt ervaren in de imposante binnenruimte, maar komt ook terug in het ontwerp van de nieuwe toevoeging. “Met de robuuste houten volumes die in contrast staan met het oude beton van de silo’s, ontstaat een iconisch beeld dat de skyline van Amsterdam zal verrijken. We kunnen niet wachten om het uiteindelijke ontwerp aan de buurt en alle inwoners van Amsterdam te presenteren.” aldus Kooistra.

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.