Discover the finest spaces
Delen

Academische interesse voor innovatieve nieuwbouw strandpaviljoen Deining

Strandpaviljoen en evenementenlocatie Deining in Castricum begint binnenkort aan een ingrijpende en innovatieve verbouwing. Er komt een compleet nieuw pand met onder andere een beweegbaar dak boven het terras. Bovendien komt het gebouw van watersportcentrum Sports at Sea eraan te liggen zodat beide bedrijven elkaar kunnen versterken. Maar het meest bijzondere aan de nieuwbouw zijn de achttien metalen cilinders die het complete pand omhoog laten komen in de wintermaanden. Dit idee trok de aandacht van verschillende Nederlandse universiteiten. Het nieuwe pand moet klaar zijn in april 2021.

“In de winter gebeurt er een hoop aan zee. Het zand stuift alle kanten op en de duinen veranderen van vorm en sterkte. De natuur regelt over het algemeen zelf dat de duinen sterk genoeg blijven, maar wanneer er een te groot gebouw – zoals een strandpaviljoen – voor staat, kan dit belemmerd worden. Daarom legt het Hoogheemraadschap veel voorwaarden op wanneer je een gebouw het hele jaar op het strand wil laten staan”, legt Richard Groot, eigenaar van Deining uit. “Daarom werkte ik samen met BINT architecten een ontwerp uit waarbij het hele strandpaviljoen in de winter omhoog kan komen door middel van cilinders, zodat het zand er vrij onderdoor kan waaien. In de zomer laten we het gebouw weer zakken zodat iedereen gemakkelijk binnen kan lopen en we het terras in het strand door kunnen laten lopen.”

Deining

Het huidige pand van Deining was al een tijdje aan een opknapbeurt toe. Richard: “Ik zat al even na te denken over het laten bouwen van een nieuw pand. Maar dat moest wel zo duurzaam mogelijk zijn en natuurlijk goedgekeurd worden door het Hoogheemraadschap. Bovendien wist ik dat Sports at Sea heel graag het hele jaar op het strand wilde staan, in plaats van alleen in de zomermaanden. We werken inmiddels al ruim zeven jaar samen en wij helpen hen vaak met de opbouw van hun gebouw. Ik zocht naar een manier om de wensen van ons beiden samen te voegen.” Uiteindelijk ontstond het idee om het huidige pand van Sports at Sea te integreren met de nieuwbouw van Deining zodat beide bedrijven van elkaars klanten kunnen profiteren. “Bovendien kunnen ze straks ook de watersporters bedienen die juist in de winter op zee te vinden zijn.”

In de nieuwbouw wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van duurzame materialen en er komen zonnepanelen op het dak om eigen energie op te wekken. Ook krijgt het terras van het strandpaviljoen een bewegend dak: “Dit biedt allerlei mogelijkheden tijdens events. Je begint ‘s ochtends bijvoorbeeld met de kap dicht omdat het nog wat frisjes is, in de middag zet je hem half open zodat je lekker van de zon kunt genieten en aan het einde van de middag tijdens het napraten en de borrel gaat hij helemaal open. Maar ook wanneer strandgasten op het terras zitten, is de flexibele kap natuurlijk ideaal bij wisselvallig weer.”

Pop-up beachbar

Er komt nog meer nieuws aan bij Deining de komende zomer. Naast het nieuwe paviljoen wil Richard namelijk een pop-up beachbar bouwen waar gewerkt wordt met online bestellen. “Via een app kun je je drankje of gerecht bestellen en wanneer het voor je klaarstaat, krijg je een sms. Heel praktisch én coronaproof.”

Het idee om een strandpaviljoen in de winter omhoog te laten komen om de doorstuifbaarheid van het zand te bevorderen, blijkt behoorlijk innovatief. “Dit blijkt nog niet eerder te zijn gedaan in Nederland en daarom willen onder andere de TU Delft en UT Twente meekijken en meedenken. Wat wij gaan doen is voor hen een hele interessante proeftuin. Hoe gaat het zand zich gedragen? Om de vijf jaar wordt de hoogte van de duinen namelijk gemeten.”

Bij Deining kun je het hele jaar terecht voor onder andere vergaderingen, presentaties, heisessies, bedrijfsuitjes en andere soorten evenementen.

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.