Discover the finest spaces
Delen

Mirjam Posthuma & Jacqueline Verschoor: ‘Het Chassé Theater is toegankelijker dan ooit!’

Het Chassé Theater in Breda bestaat twintig jaar en is bruisender dan ooit tevoren. De theaterlocatie in het hart van Breda viert zijn jubileum onder meer door de deuren ook overdag te openen voor de stad. Onder de noemer Chassé Connect gooide het theater de markante foyer, de Straat van Hertzberger met de vele etages en vides, open voor iedereen die een flexwerkplek zoekt of even wil vergaderen.

Jacqueline Verschoor en Mirjam Posthuma van het Chassé Theater ontvangen ons in de foyer, bij het nieuwe to go restaurant Gerecht. Overal in de foyer zitten mensen te werken, te praten, of gewoon een kop koffie te drinken. Wat een verschil met slechts een jaar geleden, vertelt Jacqueline. “Vroeger kwam je hier overdag alleen om kaartjes op te halen voor een voorstelling. Naast de zakelijke partijen gebeurde hier weinig. Nu zijn er ook overdag altijd mensen.”

The Walt Disney Company Benelux Licensee Meeting Spring/Summer 2

De foyer heet de ‘straat’ van Hertzberger, omdat het een plek is waar je mensen ontmoet, waar je van alles ziet als je er doorheen loopt. “Herman Hertzberger had toen hij Chassé twintig jaar geleden ontwierp dus een vooruitziende blik”, stelt Jacqueline. Met doorlopende exposities, filmzalen waar de hele dag films draaien en gratis snelle wifi is de foyer ineens een levendig gebeuren. “Het is nu echt een ontmoetingsplek.”

De Straat van Hertzberger is inderdaad een plek waar van alles gebeurt. De foyer is langgerekt, open en ruim, deels overdekt door loopbruggen, versprongen vides en balustrades, waarop de diverse theaterzalen uitkomen. Op een centraal punt is een vleugel neergezet, waarop voorbijgangers een deuntje kunnen spelen. Even verderop staat een podium waar je zo op mag springen – als je iets op je lever hebt. Door de hele ruimte heen zijn verdiepingen en kleinere ruimtes waar je je kunt terugtrekken aan een tafel.

Je kunt hier gratis vergaderen, ook als bedrijf kan je zo aan een tafel gaan zitten. Gooien jullie daarmee niet je eigen ruiten in?

Mirjam: “Ja, iedereen mag hier gaan zitten. Maar de foyers zijn dan niet exclusief. Dus het kan best zo zijn dat er hier dan iemand piano begint te spelen, of dat er een groep scholieren langs loopt die naar de film gaat. Het leeft, en dat is ook de bedoeling van het pand. Dus nee”, lacht Mirjam, “ik verwacht hier geen aandeelhoudersvergaderingen. Dan huur je een ruimte.”

Jacqueline vult aan: “Het theater heeft van oudsher een maatschappelijke functie. Chassé is van Breda, dus moeten mensen er ook gebruik van kunnen maken. Met Chassé Connect is het gebouw toegankelijk voor mensen die een keer ergens anders willen zitten werken. Die geïnspireerd willen raken in een bijzondere omgeving. Het zijn dan ook vooral individuen. Je moet het meer zien als een aanvulling op het pakket dat we al aanbieden. Als je een georganiseerde vergadering wil, met een groep, dan houden wij een ruimte voor je vrij. Dan zorgen we voor een beamer en technische ondersteuning – wat je maar nodig hebt. Dan denken we met je mee.”

“Het kan best zo zijn dat er hier dan iemand piano begint te spelen, of dat er een groep scholieren langs loopt die naar de film gaat. Het leeft, en dat is ook de bedoeling van het pand.”

_0119555M+R Chassee

We lopen de Straat door, van de flexplekken op De Verdieping en loungerestaurant FRONT aan de voorkant, langs de bioscoopzalen, over de balustrades en de verschillende foyers. Langs de Brasserie en to go restaurant Gerecht.

Het is opvallend dat jullie drie goede restaurants hebben, maar geen inhouse catering…

Mirjam: “Ik vind het wel van deze tijd. We hebben allerlei heerlijks in huis voor kleine gezelschappen, in onze lounge foyer FRONT en in de Brasserie. Maar partijen mogen voor evenementen werken met de cateraar die zij graag hebben. Dat geldt trouwens ook voor de techniek. Als je graag samenwerkt met een bepaalde leverancier, omdat je daar goede ervaringen mee hebt, dan is het heel fijn als je die zelf mag kiezen. Wij zijn objectiever, de opdrachtgevers zijn vrijer. Dat werkt goed.”

We eindigen onze wandeling door de Straat bij de grote Jupilerzaal, als imposant slotstuk: een 25 meter hoge zaal met een groot podium en 1.430 stoelen. En toch ook heel erg geschikt voor kleinere groepen, vertelt Mirjam.

“Laatst nog hadden we een evenement, dat begon voor de bezoekers gewoon in de zaal met een spreker op het podium, die stond voor een scherm. Op een gegeven moment ging het doek achter hem omhoog, en op het podium stonden prachtig gedekte tafels met wit linnen – net een sterrenrestaurant. We hadden kroonluchters ingehangen, heel tof was dat. Maar je moet het wel kunnen zíen, het kunnen verbeelden.”

_0119567M+R Chassee

“Als je hier komt, dan kun je er van op aan dat wij elke kier en iedere hoek onder dit golvende dak kennen. En dat we het maximaal zullen inzetten voor het evenement.”

Jacqueline: “Wij zijn heel open, ook creatief, als het gaat om mogelijkheden voor events. We gaan heus niet op de stoel zitten van de eventmanager, we zijn facilitair, maar we kunnen het vaak niet laten om mee te denken. En we hebben genoeg georganiseerd om er kijk op te hebben. Als je hier komt, dan kun je er van op aan dat wij elke kier en iedere hoek onder dit golvende dak kennen. En dat we het maximaal zullen inzetten voor het evenement.”

Hoe ziet het ideale event eruit in het Chassé Theater?

Jacqueline: “Ik denk dan aan een mooi congres waarbij je het hele theater benut. Met de plenaire sessies in de grote theaterzaal, en break out in de rest van de ruimten. In de foyer staat een markt met informatiestands. Je kunt hier zoveel doen, ook qua catering.” Mirjam: “Bij grote evenementen lopen we er altijd wel even trots doorheen. Maar we hebben hier ook hele mooie kleinschalige evenementen hoor. En de theaterarrangementen zijn ook superleuk!”

Het klinkt heel veelzijdig?

Jacqueline: “We vinden het belangrijk dat er diversiteit is in de evenementen die we hier huisvesten. We hebben bijvoorbeeld het EK Bodybuilding gehad, een groot indoor dance event, maar ook een stripfestival – toen liepen hier overal stripfiguren rond, de mensen kwamen van heinde en verre. Maar we hebben ook veel zakelijke congressen, bijeenkomsten van politieke partijen, verenigingen, van alles. Onze theaterarrangementen voor 20 personen zijn net zo belangrijk als een zaal met 1400 congresgangers. Dat voel ik echt zo. Iedereen die hier komt, moet het gevoel hebben dat ze welkom zijn.”

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.