Discover the finest spaces
Delen

De vijf hospitality trends voor 2015

Trendwatcher Vincent van Dijk is mede-eigenaar van creatief communicatiebureau HBMEO, dat gevestigd is in een van de hippe Spaces-kantoorruimtes in Amsterdam. Van Dijk deelde met GreaterVenues wat hot wordt in de hospitality-wereld anno 2015. Vijf trends, waaronder het feit dat service belangrijker zal zijn dan ooit, en dat New York onze nieuwe inspiratiebron wordt.

1. Servicestandaard stijgt

Om nieuwe diensten als Airbnb en thuisrestaurants bij te benen, wordt het steeds belangrijker dat service een prominente plek krijgt in de horeca- en hotelwereld. Door service weer te zien als belangrijkste aspect binnen het vakgebied, kan men zich onderscheiden van de massa. Dit is vooral belangrijk nu het sterrenstelsel voor hotels langzaamaan gaat verdwijnen. Van Dijk: “Service is de nieuwe sales.” Om aan deze hoge servicestandaard te voldoen, wordt hoger opgeleid personeel aangenomen en worden er bijzondere producten op de kaart gezet. Hotels en restaurants weten steeds beter wie hun klant is, waardoor de kwaliteit kan toenemen. Marketing gaat een steeds belangrijker onderdeel uitmaken van de bedrijfsstrategie van horecagelegenheden. Naast het onderscheidende element stijgt de servicestandaard ook, omdat de consument met de dag kritischer wordt. Ervaringen worden gedeeld en kunnen een merk maken of breken.

Meer weten over hoe u als bedrijf kunt omgaan met reviews? Steven de Jong vertelt u er hier alles over.

“Service is de nieuwe sales.”

 

2. Gasten willen overdonderd worden

Goed nieuws: vanaf 2015 mag eigenlijk alles in de horecawereld. Van Dijk: “Vreemde combinaties worden niet geschuwd.” Gasten willen overdonderd worden door bijzondere gerechten. Inspiratie wordt van de markt gehaald en  lokale ingrediënten komen samen met ingrediënten van veraf. Een restaurantconcept staat niet meer vast, maar kan wekelijks gewisseld worden. Chefs gaan steeds meer experimenteren.

 

3. Gezondheid

Niet geheel tegen verwachting in, sijpelen de health trends ook steeds verder de horeca- en hotelwereld in. Het gaat veel verder dan het tellen van calorieën alleen. Wat doet eten met ons lichaam? Hoe voorkomen we ziektes? Openheid over de afkomst van gebruikte ingrediënten wordt steeds belangrijker. Restaurants komen bovendien niet meer zo gemakkelijk weg met ongezonde dingen op de kaart. Een beetje ongezond mag nog wel, maar alleen voor de smaak. Er wordt rekening gehouden met seizoenen en de omgeving, maar ook met persoonlijke voedingsbehoeften. De wetenschap gaat hierin een steeds belangrijkere rol spelen. Technologie kan namelijk aanwijzen welke stoffen we nodig hebben en wat er precies in ons eten zit.

4. Vaker en langer uit eten

Consumenten zullen in 2015 nog meer uit eten gaan dan de afgelopen jaren. Bovendien gaan restaurants de nadruk leggen op langere shifts in plaats van meer shifts. Er wordt geprobeerd meer rendement uit gasten te halen. Het begint al bij het digestief. Ook krijgt het nagerecht een steeds prominentere plaats op de menukaart. Het wordt daarnaast steeds normaler dat consumenten alleen naar een restaurant komen om een nagerecht te nuttigen.

“New York wordt de belangrijkste inspiratiebron voor horecagelegenheden.”

 

5. Inspirerend New York

Waar eerst Berlijn inspiratiebron nummer één was voor Nederlandse horecagelegenheden, wordt dat nu New York. Van Dijk: “Het klassieke Amerikaans met een moderne twist voert de boventoon.” Dit is terug te zien in het interieur, waar mannelijke kwaliteitsmaterialen als marmer, staal, goud, donker hout en glas veel terug zullen komen. Maar ook in de manier van eten serveren is New York merkbaar. Geen poespas op je bord, maar een houten plank met een stuk vlees daarop. Bier wordt in robuuste, bijzondere flesjes geserveerd. Ambachtelijk wordt het toverwoord van 2015.

 

En dit gaan we minder zien volgend jaar… 

  • Foodtrucks: deze krijgen een vaste plek.
  • Hipsterlogo’s maken plaats voor klassieke gouden belettering.
  • De tijd van de single-purpose restaurants waar alleen hamburgers of hotdogs worden geserveerd is voorbij.
  • Tweedehands meubelen gaan aan de kant voor ambachtelijk design.

 

 

[Bron: Bijlage Horeca Telegraaf, november 2014 (Rhijnvis Media) en Vincent van Dijk.
Foto Vincent van Dijk: Alexander Sporre.
Foto catering: a matter of TASTE
Foto visplank: Restaurant East57 in Amsterdam
Foto New York: Clovers Club]

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.