Discover the finest spaces
Delen

Alle trends en verwachtingen voor 2014 op een rij

 

Sinds 2008 is het bergafwaarts gegaan met het sentiment in de meeting industrie, een duidelijke reactie op de crisis die er zo in heeft gehakt. Vijf jaar na de start, in 2013, horen we eindelijk weer positieve geluiden. Nog niet overal, en ook niet overheersend, maar veel onderzoeken wijzen uit dat de bestedingen stijgen (High Profile Locatieonderzoek  2013), en dat we weer een iets positiever beeld krijgen van de toekomst (MPI Business Barometer).  

Wat betekent dat voor 2014?
Nog altijd zullen organisatoren het maximale uit hun beperkte budgetten moeten halen: met creativiteit, samenwerkingen (collectief) en technologie zullen zij moeten compenseren waar de financiën niet toereikend zijn. Is dat iets negatiefs? Nee, dat denken we niet. Het is inmiddels de norm, waarin we allemaal constant worden uitgedaagd om nog verder te gaan, verder te durven en beter te presteren. Dat is geen trend mee te noemen, eerder een relatief nieuwe mindset. Trendwatcher Adjiedj Bakas: “Ondanks de voorzichtige groei die economen voor 2014 verwachten, blijft het jaar in het teken staan van besparen. We moeten onze schulden aflossen, voor we weer kunnen gaan spenderen. Budgetteren wordt de normaalste zaak van de wereld.”

Wat zal 2014 ons dan aan trends brengen? Gaan we nog steeds door met ‘groen, groener, groenst’ en ‘intieme settings in locaties’? Of mag het weer groots en basaal? Wat zijn de trends op het gebied van content marketing, catering, hospitality en design?

Trendwatchers, vakgenoten en internationale partijen
Veel trendwatchers en internationale partijen in de meeting industrie hebben zich aan voorspellingen voor 2014 gewaagd. Wij selecteerden de meest opvallende voor u, vroegen een aantal leveranciers in de Nederlandse branche naar hun verwachtingen en zetten alles op een rij, zodat u een mooi, duidelijk beeld heeft van het nieuwe jaar aan de vooravond van 2014!

 

 

 

Business Barometer: Betere tijden in het vooruitzicht in 2014.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Congreswereld vraagt het zich af: ‘Zou het nu dan echt gaan gebeuren? Komen er daadwerkelijk betere tijden aan voor de meeting sector?’ Dat is in elk geval wel het beeld onder de deelnemers aan de meest recente versie van de periodieke Business Barometer van MPI, de toonaangevende wereldwijde peiling onder meeting organisatoren en toeleveranciers. 74% van de ondervraagden voorziet betere tijden in het komende jaar (een behoorlijke stijging ten opzichte van de 69% van een jaar geleden).

Voor Europa verbeterde de omstandigheden in het afgelopen jaar met zo’n 1,5% en de verwachting voor 2014 is zelfs een stijging van 3,6%! De verbetering wordt in belangrijke mate gevoed door de toegenomen internationale corporate business.

– Technologie en Creativiteit troef
Het lijkt erop dat we inmiddels gewend zijn aan de nieuwe economische omstandigheden. Meeting professionals worden steeds meer ‘tech savvy’ en weten tools en technologieën steeds beter in te zetten. Ook wordt een grotere creativiteit in events en formats aan de dag gelegd. Alles met als doel de deelnemer ervaring te verbeteren.

– Voorzichtig optimisme over budgetten
Inmiddels is er een meerderheid (54%) die verwacht dat de meeting budgetten komend jaar gaan stijgen. Voor 11% van de ondervraagden is de toekomst minder hoopvol, zij voorspellen een daling van de voor hen beschikbare budgetten. Overigens is dit beeld een stuk beter dan een jaar geleden, toen nog 40% meer budget verwachtte in de toekomst

– Wat houdt de markt bezig?
Bij elke peiling wordt ook gevraagd naar de trends die het meeste impact hebben op de huidige business. Economische onzekerheid en korte leadtijden voeren nog altijd de boventoon, maar zijn wel minder van invloed dan voorheen. Waar in december 2012 nog 13% aangaf dat de economische onzekerheid dé meest impactvolle trend was, ervaart nu nog slechts 8% dit zo.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Meeting technologie trends
Corbin Ball is spreker en onafhankelijk adviseur op het gebied van meeting technologie. Vanuit meer dan 20 jaar congreservaring helpt hij organisatoren om technologie in te zetten om tijd te besparen en productiviteit te vergroten. Zoals elk jaar zet  technologiewatcher en tech-guru Corbin Ball ook voor 2014 de belangrijkste meeting technologie trends op een rijtje. De situatie op het gebied van technologie is niet heel veel veranderd ten opzicht van vorig jaar, hoewel het nog altijd spannende tijden zijn, waarin de snelheid waarmee technologie zich verandert blijft toenemen. Organisatoren, locaties, event managers, iedereen krijgt big data naar zich toe geworpen: een stortvloed aan ideeën, innovaties, de nieuwste apps. Alles om het allemaal makkelijker te maken, maar in werkelijkheid zien zij vaak door de bomen het bos niet meer! Daarom nog maar een keer een lijstje…

Voor 2014 voorziet Corbin Ball de volgende event technologie trends:

01. Crowdsourcing en crowdsharing zullen op grotere schaal gebruikt worden voor evenementen
Via crowdsourcing krijg/verzamel je diensten, ideeën, antwoorden of kennis van een grote groep mensen in plaats van via traditionele  leveranciers. Er dienen zich vele crowdsourcing tools aan waarmee je kan delen, financieren, stemmen en nog veel meer.

02. Ultra-draagbare computers vinden hun weg naar evenementen
In de afgelopen decennia zijn computers steeds kleiner geworden. Het huidige decennium zou wel eens dat van draagbare en ‘overal’  computers kunnen worden.

03. Apps worden essentieel
Twee jaar geleden voorspelde Corbin Ball dat deelnemers tegen deze tijd een app voor elk event verwachten. Vandaag de dag zijn er  meer dan 100 aanbieders van ‘conference & event guide apps’.

04. Multi-event app platforms zullen meer ingezet worden voor grotere bedrijven en verenigingen
Een app voor ieder event is kostbaar, zeker wanneer je veel events organiseert. Veel app-ontwikkelaars bieden nu ook ‘multi-event’ of ‘enterprise’ apps aan, om aan de wens voor één, herbruikbare app-omgeving tegemoet te komen.

05. Mobiele social networking bloeit op bij events
Eén goed contact op een event kan vaak je deelname al rechtvaardigen! Tot voor kort kreeg bij veel events dit aspect maar weinig  aandacht. Decennialang was de naambadge de primaire netwerktool, die alleen min of meer toevallige ontmoetingen toestond. Er zijn nu diverse op zichzelf staande, vaak gratis, social media netwerktools beschikbaar, die tegemoet komen om de wensen om  mensen beter met elkaar in contact te laten komen.

06. Gratis open-source web content management systemen zetten de deur open voor een scala aan goedkope event software toepassingen
Dankzij de opkomst van open-source webbeheer systemen zoals joomla en wordpress, kan je snel en betaalbaar je website  ‘samenstellen’ met de ruim beschikbare bouwblokken (plug-ins) voor elke taak.

07. Video zal in toenemende mate in de aanpak van events op worden genomen
Video is vaak aansprekender dan tekst op een webpagina. Het is dé internettaal voor promotie, communicatie en content sharing naar  een breder publiek aan het worden.

 

 

 

 

08. Geofencing zal gebruikt gaan worden door locaties en organisatoren om de ervaring van de deelnemer te verbeteren.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Een ‘geofence’ is een virtuele perimeter rond een geografisch gebied, zoals een hotel, congrescentrum of beursgebouw. Wanneer een mobiel apparaat die dit gebruikt in de zone komt, wordt er een bericht gestuurd (signalering of bijv. mobiele tegoedbon), zo kan je in het hele gebied online zijn.

09. Deelnemer betrokkenheid wordt topprioriteit voor evenementen We krijgen dagelijks een stortvloed aan informatie over ons heen. Eén voordeel van meetings is dat ze ons even uit die vaste omgeving en datastroom trekken en met anderen sociaal contact laten maken. Want dat is de essentie van meetings, mensen bij elkaar brengen.

10. Content curation tools zullen helpen om de informatie en interactie tijdens meetings efficiënt te beheren Informatie is goedkoop, kennis is dierbaar. En hier komt content curation om de hoek kijken. Content curation is het verzamelen,  verwerken en delen van grote hoeveelheden (digitale) content over een specifiek onderwerp tot een relevante selectie.

 

 

 

 

“Er is geen riskantere strategie dan vast te houden aan wat we altijd doen,” zo sluit Julius Solaris zijn populaire lijst met tien trends voor 2014 af. Wij lichten een tipje van de sluier op met zijn Top 3…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Op 3. in zijn lijst staat: One Page Websites
“Onlangs publiceerden we een infographic over ‘effectieve evenementen websites’. One Page Websites zijn niet alleen een trend, zij zijn bedacht om betere ‘storytellings’ te brengen en om het weigeringspercentage te verlagen. Kortom: een goedkoper alternatief voor een dure op maat ontwikkelde website, maar met minstens een hogere conversie.”

Op 2. noemt Solaris: Solve The Hotel Nightmare
“Een van de uitkomsten van het onderzoek dat we voor de Good Event Registration Guide uitvoerden, is dat slechts 27% van de registratie leverancier ook een accommodatie aanbiedt, naast het ticket. We ontdekten ook dat hotelopties tot de top 10 meest gevraagde onderdelen zijn van event planners! De partijen die hotelopties aanbieden, zullen in 2014 zeer populair zijn.”

Met stip op 1. Staat volgens Julius Solaris: Incredibly Real Time Analytics
“Events zijn voorbij voor u er erg in hebt, terwijl de ‘pressure’ voor organisatoren enorm is! Veiligheid, plezier, geluk, zakelijk succes, het zijn allemaal gedachten die dagelijks door het hoofd razen van event planners. De startups die live analytics zoals heat maps, voorkeuren en check-in analyses maken, zullen in 2014 impact maken, juist omdat dit de event planner ‘op voorsprong’ zet.”

Lees de volledige Top 10 Trends voor 2014 hier »

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nog meer trends voor 2014, gericht op hospitality, social media, digital, food & beverage:

Hospitality
Top 10 Hospitality Trends for 2014 (4Hoteliers)

Social Media / Digital

Mobiele      trends 2014: dag smartphone, hallo smart device (Frankwatching)

5 social media trends voor 2014 (Marketingfacts)

14 Social media trends voor 2014 (TTM)

Always      On means Always Social (eMarketer)

Food & Beverage

Food Trends 2014 (Glow Magazine)

Lokale      producten top-trend. Top 10 Food Trends for 2014 (National Restaurant Association)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Design Trends voor 2014
iStock heeft een schitterende infographic gemaakt waarin de verschillende design trends voor 2014 worden weergegeven. Dit kan voor grafisch vormgevers een absolute inspiratiebron zijn, maar zegt tevens veel over de behoeften van de consument. Iets waar special event & meetings venues hun voordeel mee kunnen doen!

 

 

 

Meer gericht op de Nederlandse markt komen we ook met een aantal trends voor 2014. We zoomen in op de Nederlandse locatiemarkt…

 

 

 

 

 

 

 

01 Systeemelastiek en nieuwe verdienmodellen
Deze trends zien we door alle geledingen van de samenleving terug, ook in locaties. Congres- en vergaderlocatie De Glazen Ruimte in Maarssen bijvoorbeeld transformeert een maand per jaar (in augustus als de congresmarkt met zomerreces is) van een congreslocatie in een state-of-the-art restaurant, met veel entertainment (cabaret, BN’ers en live muziek) en culinaire hoogstandjes van tv-kok Ramon Beuk.

02 Pop up congreslocaties
We kijken niet meer op van pop up locaties. Tijdelijke locaties, met een levensduur van een paar weken tot een paar maanden. De ene keer inhakend op een publieksevenement, zoals het GLOW-café van eventbureau Bylei op het NRE-terrein in Eindhoven tijdens het GLOW-festival. De andere keer fungeert een pop up locatie als proeflokaal voor de nieuwe foodconcepten van een cateraar, zoals het pop up restaurant van Maison van den Boer in een graansilo in voedingsstad Veghel. De pop up trend verdiept zich in 2014 met nieuwe concepten, voorspelt futurist en trendwatcher Marcel Bullinga van Futurecheck. “Er zullen steeds meer pop up congressen worden gehouden: congressen in leegstaande fabriekshallen en ander ongebruikt industrieel erfgoed, georganiseerd door de doelgroep zélf, zonder tussenkomst van event- of congres organizers.”

03 Kantoortuinen worden eventlocaties
Oude fabriekspanden fungeren niet alleen als eventlocatie; ze worden ook steeds vaker gebruikt als ontmoetingsplekken of kantoren. Naast eventbezoekers trekken deze locaties daarmee andere bezoekersstromen. Omgekeerd geldt deze trend ook, meldt trenddeskundige Fons Maenhoudt van Trendsverklaard: “Moderne kantoorpanden die beantwoorden aan het Nieuwe Werken zijn tegenwoordig een soort eventlocatie geworden. Het zijn grote, hoge, open tuinen, met flexibele werkplekken, opvallende design objecten, een play area en food- en coffee corners. Eigenlijk een soort Efteling in het klein, bedoeld om de inspiratie te bevorderen.”

04 Leegstand als creatieve broedplaats
De toenemende leegstand in winkelstraten in onze steden resulteert in locaties die wachten op een nieuwe bestemming. “Eventbedrijven kunnen daar op inspringen door tijdelijke,
eenmalige of terugkerende pop up restaurants, markten en belevingswerelden te creëren voor het winkelpubliek, om het funshoppen te vergroten en om onze winkelstraten een nieuw leven te geven,” vertelt Fons Maenhoudt van Trendsverklaard. “Het is een heel andere markt voor eventbedrijven, maar wel een tijdelijke groeimarkt.”

05 Kan het nog iets groener?
Duurzaam ondernemen is de standaard bij eventlocaties in Nederland. Het gros van de locaties heeft processen geïmplementeerd om de afvalstroom te reduceren, en om zo efficiënt mogelijk om te gaan met energie en water. Ruim 700 locaties zijn gecertificeerd met het Green Key certificaat. We zijn dus op de goede weg, maar…. het kan altijd nog beter. Tijdens events wordt gemiddeld 30% van de catering weggegooid, zo blijkt uit een onderzoek naar voedselverspilling van Wageningen University & Research (WUR), in opdracht van cateraar Hutten. En om de rokers ter wille te zijn plaatsen veel locaties heaters op de buitenterrassen, zonder te beseffen dat die voor een aanzienlijke CO2 uitstoot zorgen. Iets scherper letten op details maakt locaties nóg groener.

06 Tot uw dienst
Steeds meer locaties bieden opdrachtgevers extra services en producten aan. Dat gaat verder dan het aanprijzen van de preferred partners, zoals cateraars en technische leveranciers. Het servicepakket van locaties bevat ook producten en diensten die het event inhoudelijk of conceptueel kunnen versterken. Zoals bouwers van event app’s, registratiebedrijven, activiteitenprogramma’s, sprekers en entertainment. Het past in de trend dat locaties steeds meer de rol van eventbureaus overnemen. Ze nemen voor dat doel ook steeds vaker een ex-medewerker van een eventbureau of een oud-eventmanager in dienst.

 

 

Een ronde langs een aantal leveranciers van de special event & meeting industrie leverde deze voorspellingen op…

 

 

 

 

 

 

 

Wiljan Bazelmans, Bazelmans AVR:“Opdrachtgevers verlangen tijdens een presentatie dezelfde kwaliteit aan audiovisuele apparatuur, die ze in hun privéleven gewend zijn. Thuis beschikken zij immers over een tv met 15 tot 20 tv-zenders met een full HD-signaal. Niet alleen in apparatuur, ook in contentcreatie verlangt de markt een steeds hogere kwaliteit. Met name de trend naar videomapping – projectie van video op panden, wanden of producten – zet steeds verder door.”

Rutger Bremer, Momice:
“De komende jaren gaan steeds meer locaties hun service uitbreiden door gratis Wi-Fi aan te bieden aan bezoekers. Hoewel dat een forse investering betekent, is dat tegenwoordig een vereiste. Daarnaast bieden sommige locaties als service gratis digitale oplossingen voor eventcommunicatie aan, compleet met uitnodigingstraject en registratiemodules.”

Micha van Herk, IQ Events:
“Het gebruik van moderne technologieën tijdens events neemt steeds meer toe. Met name social media zullen de komende jaren steeds beter ingezet worden tijdens bedrijfsevenementen. De kracht van social media is het virale karakter, het sneeuwbaleffect: via social media kun je tegen een relatief lage investering de boodschap van een merk of bedrijf effectief naar de buitenwereld communiceren.

Antoinette Wijffels, Improve:
“Steeds meer locaties vervangen de gloeilamp door energiezuinige LED-verlichting. Tegelijk vinden veel mensen dat jammer; met de gloeilamp kun je een warmere uitstraling creëren. De LED-lamp heeft weliswaar een langere levensduur, maar dat geldt niet voor de schakelapparatuur van LED-lampen. De levensduur van veel LED-armaturen is korter dan verwacht, waarmee een extra milieubelasting ontstaat. Het weggooien van bestaande armaturen, die nog functioneren, is ook nog een extra belasting voor het milieu, dus wat is nu precies de milieuwinst? Ik adviseer daarom om de gloeilamp pas te vervangen door LED als de armaturen van de gloeilamp versleten zijn, of als je LED-verlichting mooier vindt.

Mark Ponne, Crowd Support:
“De beveiliging is tegenwoordig diep verankerd in de organisatie van het evenement. Event organizers, politie, gemeente, beveiliging en medische hulpdiensten werken nauw samen en zijn tijdens grote evenementen op de locatie ook fysiek een cluster. Al deze partijen zijn gezamenlijk op de hoogte van elk detail van het calamiteitenplan, het vervoersplan en alle andere ins en outs van het evenement, tot aan de line up aan toe.”

Patrick Smits van Waesberghe, Photonic:
“Doordat events steeds vaker onderdeel zijn van de marketingcommunicatiemix wordt de uitvoering van events vaker verzorgd door reclame- en communicatiebureaus. Voor locatiehouders betekent dit dat ze zich op steeds meer doelgroepen dienen te richten: eventbureaus, directiesecretaresses, eventmanagers van corporates, reclamebureaus en communicatiebureaus.”

 

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.