Discover the finest spaces
Delen

De toenemende behoefte aan data

 

Opdrachtgevers, bureaus en locaties kiezen  daarom steeds vaker voor een bezoekersonderzoek. Waarom is het vergaren van informatie en meningen van bezoekers van een event nu eigenlijk zo belangrijk? En wat zijn de valkuilen bij dergelijke onderzoeken? “Weten wat de bezoekers van uw evenement nu eigenlijk willen, dat is hét belang van onderzoek uitvoeren”, aldus Willem Visser van Effectmeting. “Nog steeds worden regelmatig evenementen georganiseerd die van achter een bureau of vanuit een opdrachtgever bedacht en ontwikkeld wordt, het is juist van belang om te luisteren naar de doelgroep en een evenement daarop af te stemmen, dat maakt een event succesvol”.

Groeiende belangstelling voor onderzoek
“Ondanks de toenemende behoefte aan data, komt het nog steeds voor dat organisatoren geen onderzoek uitvoeren. Het uitvoeren van onderzoek is men niet altijd gewend. Ze denken dat het veel tijd en werk kost. Ze twijfelen of bezoekers er wel op zitten te wachten. En dat terwijl onderzoek van ons onlangs heeft aangetoond dat maar liefst 90% van opdrachtgevers die evenementen bezoeken bereid is om aan een dergelijk onderzoek mee te werken. Daarmee is dus waardevolle feedback te verzamelen. Soms is het ook het ‘ego’ van directies waardoor onderzoek niet wordt uitgevoerd. Zij verwachten de kennis al in huis te hebben en zien daarom het belang van meten minder in. Dit komt echter wel steeds minder voor. In deze economische tijden waarin men kritischer kijkt naar de te organiseren evenementen is wel een toename aan belangstelling voor onderzoek waarneembaar. Evenementen worden serieuzer genomen en zijn vaker onderdeel van een volledige communicatiecampagne waardoor onderzoeken -en ook 0-metingen- nog belangrijker worden.”

 

 

“Het heeft geen zin om onderzoek uit te voeren wanneer er van tevoren geen doelstellingen geformuleerd zijn.”

 

 

 

 

 

De valkuilen van bezoekersonderzoek
“Eén van de valkuilen is een te lange vragenlijst. Het moet de bezoeker makkelijker gemaakt worden om aan het onderzoek deel te nemen. Daarnaast is het van belang dat het bestand op orde is. We maken nog steeds vaak mee dat bezoekerslijsten niet kloppen. Qua tijdstip moet een vragenlijst binnen één of twee dagen verstuurd worden, anders is het niet meer top-of-mind. Inmiddels kunnen onze vragenlijsten ook op een smartphone of tablet kunnen worden ingevoerd. In theorie kunnen bezoekers dan direct op de terugweg vanaf het event het onderzoek invullen. Wat helaas ook nog steeds regelmatig voorkomt, is dat wel onderzoek uitgevoerd wordt waar waardevolle feedback uit voortkomt, maar dat er vervolgens niet met de resultaten gewerkt wordt. Gebruik de waardevolle input om een volgende evenement te organiseren die nog beter op de wensen van de bezoeker inspeelt. Het heeft overigens geen zin om onderzoek uit te voeren wanneer er van tevoren geen doelstellingen geformuleerd zijn.”

Uitbesteden
“Locaties en evenementenbureaus vinden het vaak nog ingewikkeld om onderzoek uit te voeren. Het kost ze veel tijd, er moeten vragen opgesteld worden, mailteksten opgesteld, etcetera. Onze tip is dan ook om dit uit te besteden. Men raakt wel steeds vaker gewend aan onderzoek, vanwege de gratis online tools die inzetbaar zijn. Effectmeting onderscheidt zich echter van deze online tools, omdat wij als onafhankelijke partij het onderzoek uitvoeren. Een bezoeker is dan eerder geneigd om het onderzoek (naar waarheid) in te vullen. Daarom geven we ook altijd in de vragenlijst de mogelijkheid om aan te geven dat degenen die de vragenlijst invult anoniem wil blijven. Daarnaast gaan wij -met onze hands on mentaliteit- direct met de opdrachtgever aan de slag en bieden wij veel ervaring op het gebied van vraagstelling en analyses.

 

Foto: Willem Visser, Effectmeting

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.