Discover the finest spaces
Delen

De 4 grootste afknappers van opdrachtgevers op een rij

De meest opvallende resultaten van het onderzoek, dat werd uitgevoerd onder maar liefst 1.010 toonaangevende opdrachtgevers van meeting & eventlocaties, worden door Greatervenues.com dieper uitgelicht. In dit eerste artikel uit deze serie gaan we in op de grootste afknappers van opdrachtgevers bij het zoeken naar en boeken van locaties. Om welke redenen haken opdrachtgevers per direct af?

De afknappers in kaart
Groezelige vloerbedekking, onbeschoft personeel, totaal niet meedenken en te hoge prijzen voor te weinig kwaliteit. Het High Profile Locatieonderzoek 2014 heeft de grootste afknappers van opdrachtgevers -waar locaties een evenement op mislopen-  in kaart gebracht. Evenals de uitkomsten van vorig jaar, ergeren opdrachtgevers zich met name aan de contacten met locaties tijdens het voortraject. Niet reageren na een informatieaanvraag, een gebrek aan flexibiliteit en het ontbreken van de motivatie en drive om samen met de opdrachtgever een mooi evenement neer te zetten, zijn veelgenoemde klachten van opdrachtgevers. We zetten de belangrijkste en grootste afknappers van opdrachtgevers op een rij.

1: Slechte prijs-kwaliteitverhouding / te duur
Met stip op nummer 1 in het lijstje van de ‘afknappers’. De belangrijkste reden waarom een opdrachtgever een locatie niet boekt is de prijs-kwaliteitverhouding. Ruim 66% van de opdrachtgevers geeft aan dit als één van de belangrijkste criteria mee te nemen bij de keuze van een locatie. Niet alleen geeft een groot aantal opdrachtgevers aan de prijs-kwaliteitverhouding erg belangrijk te vinden, ook is voor maar liefst 74% de prijs de doorslaggevende factor. De toenemende vraag naar transparantie en de wens om locatiekosten al op de website te kunnen zien zijn hier een direct gevolg van.

Opvallend in de kwalitatieve, open antwoorden, is echter dat met name de mannelijke opdrachtgevers de prijs-kwaliteit als belangrijkste factor benoemen terwijl de vrouwelijke opdrachtgevers en event managers de keuze eerder laten afhangen van contacten en de uitstraling en sfeer van een locatie. Stephan Oost, Philips: “In onze branche gaat het om de verhouding tussen prijs en kwaliteit. Op het gebied van kwaliteit is service hierin de doorslaggevende factor.“ Ook Niels Bouwman, Event Manager bij Interface, geeft aan dat een locatie zeker niet geboekt wordt wanneer prijs en kwaliteit niet met elkaar matchen.

“Ik ben altijd benieuwd hoe ver een potentiële locatie wil gaan om een evenement binnen te hengelen.” – Niels Bouwman, Interface

 

2: Slecht contact in de beginfase
Snel en adequaat reageren, proactief meedenken en vooral klantvriendelijk zijn. Opdrachtgevers hechten erg veel waarde aan een goed contact met de eventmanager en overig personeel op locatie. Dit blijkt onder andere uit het hoge percentage opdrachtgevers dat een locatie niet boekt wanneer er geen klik is met de contactpersoon (69%). Het gevoel van vertrouwen en het ervaren van deskundigheid en gastheerschap is dan ook van dermate belang, dat dit een grote invloed heeft op de keuze voor een locatie. “Wanneer blijkt dat er geen interesse is vanuit de locatie, dan houdt de interesse van mijn kant snel op”, aldus John van Dijk, Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. “Als er bijvoorbeeld niet gereageerd wordt na een informatieaanvraag of wanneer ze te lang op een antwoord laten wachten.” Ook Frans Storm, Attent Group hecht veel waarde aan de eerste contacten. “Wanneer ik geen professionaliteit en betrokkenheid ervaar of er bij het eerste contact al een zekere mate van klantonvriendelijkheid bestaat, haak ik af. Er is al veel gewonnen als het personeel klantvriendelijk en betrokken is.” Bouwman: “Het blijkt voor een locatie toch moeilijk te zijn om proactief mee te denken en niet direct aan yieldmanagement te denken. Ik ben altijd benieuwd hoe ver een potentiele locatie wil gaan om een evenement binnen te hengelen.”

3: Slechte bereikbaarheid en weinig of geen parkeergelegenheid
Bereikbaarheid en parkeergelegenheid zijn twee criteria die voor opdrachtgevers zwaar wegen bij de keuze van een locatie (respectievelijk 68% en 44%). Met de toename in gebruik van openbaar vervoer, is het dan ook van groot belang dat een locatie ook per bus, trein of ander openbaar vervoersmiddel goed te bereiken is én dat er voldoende parkeergelegenheid is voor bezoekers die per auto komen. Deborah van Eijck, NVRD: “Een locatie boek ik zeker niet bij slechte bereikbaarheid of parkeergelegenheid.” Ook Sharon Jacobs van Kessels & Smit geeft aan de bereikbaarheid erg belangrijk te vinden. “De meest ultieme locatie is niet alleen gastvrij, sfeervol en ruim ingericht maar is ook uitstekend per auto en openbaar vervoer te bereiken.” Evenementenlocaties zijn zich hier ook wel degelijk van bewust. Karin klein Wassink, Flint Amersfoort: “In 98% van de gevallen hebben we voldoende parkeergelegenheid in onze eigen garage. Als dit niet voldoet, kunnen we uitwijken naar een nabijgelegen parkeergarage. Onze locatie is wel minder goed bereikbaar per openbaar vervoer. Indien gewenst kunnen we een pendeldienst of TukTuks regelen.“ 

Ook Hangaar2 en TheaterHangaar in Katwijk spelen in op de groeiende behoefte naar goede parkeergelegenheid. Toinet Truijen: “Naast mogelijkheden voor buitenactiviteiten tijdens evenementen bieden onze opstelplatformen en de zogeheten ‘Westelijke Taxitrack’ extra parkeerruimte.”

 

4: Slecht onderhouden of gedateerd
Een gedateerd of slecht onderhouden interieur is anno 2014 echt een no go voor opdrachtgevers. Een locatie moet vooral creatief en inspirerend zijn, iets bijzonders hebben, de nieuwsgierigheid van de gasten wekken en vooral een verzorgde indruk hebben. Bouwman: “Voor een evenement voor 800 man had ik een afspraak bij een potentiële locatie. De locatie was op de hoogte dat mijn opdrachtgever een bedrijf uit de tapijtindustrie betrof. Bij binnenkomst constateerde ik een aantal smerige vlekken in de vloerbedekking. Binnen twee minuten had ik het al gezien en geroken: dit ging ‘m niet worden.” Jacobs: “Wanneer de inrichting stamt uit de jaren ’80, haak ik af.”

High Profile Locatieonderzoek
De luxe uitgave van het High Profile Locatieonderzoek bevat naast de onderzoeksresultaten, ook interviews, tips & tricks en de nieuwe en gerestylde meeting & event locaties. De uitgave is te bestellen via  Ook kunt u op deze pagina terecht voor een impressie van het mooi vormgegeven High Profile Locatieonderzoek. Het High Profile Locatieonderzoek is uitgevoerd door onafhankelijk onderzoeksbureau Effectmeting.nl en ingevuld door maar liefst 1.010 opdrachtgevers van meeting- en event locaties.

In het volgende dossierartikel (20 oktober), gaan we in op de trends in de branche. Hoe spelen locaties in op de trends en zijn opdrachtgevers tevreden over het aanbod in het locatielandschap?

Fotografie:
Foto 2: Angelique Aalders

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.