Discover the finest spaces
Delen

Henk van Maanen: ‘Willen uw gasten uw verhaal wel horen?’

In de jaren ’90 werd ik bij het toenmalige Start medeverantwoordelijk voor de interne en externe evenementen. Hans Baggerman, inmiddels al weer 12 jaar mijn zakenpartner, en ik liepen tijdens een beroerd georganiseerd evenement de algemeen directeur Sieb Attema tegen het lijf. Toen hij vroeg wat we van het evenement vonden grepen we onze kans. Meneer Attema was een echte Fries, een man van weinig woorden. ‘Drie keer niks’, antwoordde ik. ‘Kun jij dat beter dan? Stuur volgende week dan maar een offerte’, zei Attema. Dat sloeg ik direct af. ‘Niks daarvan,’ was mijn antwoord, ‘Ik ben een professional en ga graag met u in gesprek hoe we samen een mooi evenement kunnen maken.’

Om een lang verhaal kort te maken, hij wilde een informatiemarkt met kraampjes. Daar zouden de 3.500 medewerkers elkaar vertellen waarmee ze bezig waren zodat de klanten van Start niet meer dagelijks door verschillende afdelingen zouden worden gebeld. Het bedrijf was in korte tijd gegroeid naar 2,5 miljard en dan krijg je dat!

Een ongelofelijk suf idee die markt…
Maar samen met Starter Hans Kranenburg bedachten we het thema ‘Elfstedentocht’. Ik was namelijk net terug van de tocht en volop geïnspireerd. De ‘Starters’ lieten we met een stempelkaart op maat langs de ‘stempelposten’ gaan die voor hun specifieke informatie hadden. Totaal werden meer dan 140 stempelposten ingericht. Het resultaat is te zien in dit filmpje waarin je op het eind 3.500 Starters met het elfstedenkruisje op de borst ‘We are the champions’ ziet zingen…

De oprichting van Start Events
De Fries meneer Attema vond het natuurlijk prachtig en bovendien resulteerde het allemaal in het hoogst gewaardeerde evenement in de geschiedenis van Start. Hans en ik kregen meteen een vaste baan bij Start om aan de slag te gaan met de oprichting van Start Events.

Na wat checken bij collega’s bleek de meest sympathieke reactie: ‘Volkomen K*%

 

‘We are eventjes not the Champions’
Terwijl het minder goed ging met Start werd meneer Attema opgevolgd door een nieuwe directeur, die direct flink aan de bak moest. Hij vroeg mij vijf evenementen voor medewerkers te organiseren met afsluitend diezelfde ‘We are the Champions’. En dat in een tijd dat het niet goed ging met het bedrijf en veel Starters baalden dat ‘meneer Attema’ weg was. Na wat checken bij collega’s bleek de meest sympathieke reactie: ‘Volkomen K*%’. Een heel slecht idee dus.

Nieuwe aanpak
Na een hoop gesteggel mocht ik ten overstaan van de hele Raad van Bestuur mijn pleidooi houden. Door te luisteren naar collega’s kwam ik met een hele nieuwe aanpak: het eerste jaar ‘Brand new day’ als lijflied, Start ging immers een nieuwe koers varen. Het tweede jaar werd het ‘We are Family’ en pas als de beoogde winst werd behaald zou het derde jaar ‘We are the champions’ weer door de speakers klinken.

Guest Creation: het is heel gaaf voor ons en nog veel mooier voor de gasten, die krijgen waar ze voor komen.

 

Informatie toetsen
Vanaf toen mocht ik, zogezegd ‘met mijn poten op tafel’, meedenken met de nieuwe directie. Mits ik wel altijd mijn oor te luisteren mocht leggen bij collega’s en klanten. Een fantastische tijd brak aan. Bij alle evenementen inventariseerde ik eerst wat de Raad van Bestuur voor doelstellingen had en wat ze wilden vertellen. Bij de collega’s of klanten toetsten we of dit de informatie was waar men behoefte aan had. Die informatie samengevoegd leverde goede en hooggewaardeerde evenementen op.

Guest Creation
Dat is wat wij noemen: ‘Guest Creation’. Vooraf luisteren naar de doelgroep en gasten. Dan pas kun je een evenement organiseren waar je gasten écht op zitten te wachten. Nu wordt er altijd een nulmeting vooraf en rapportcijfers na afloop van het evenement vastgesteld. Alles wordt gemeten, locatie, catering, inhoud, tempo, etc. Het is heel gaaf voor ons. En nog veel mooier voor de gasten, die krijgen waar ze voor komen.

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.