Museum Het Grachtenhuis

Flexibele evenementen-locatie met een verhaal

Een modern uitgeruste en flexibele locatie, verscholen achter de gevel van een historisch Amsterdams grachtenpand. Tijdens een evenement in Museum Het Grachtenhuis komt de geschiedenis van de Amsterdamse grachtengordel tot leven. Omgeven door authentieke wandschilderingen en met uitzicht op de binnentuin adem je de sfeer van het Amsterdam uit de Gouden Eeuw.

Het Grachtenhuis ligt op een centrale plek tussen Koningsplein en Leidseplein, op één van de mooiste delen van de Herengracht. De monumentale gevel van het pand is imposant, maar de eigenlijke entree van het gebouw is de gracht zelf. Met een aanlegsteiger voor de deur is het grachtenpand uitstekend bereikbaar per water.

“De monumentale gevel van het pand is imposant, maar de eigenlijke entree van het gebouw is de gracht zelf.”

Stijlvol en modern uitgerust

In 2012 werd het gebouw volledig gerestaureerd. Het museum kreeg een gloednieuwe tentoonstelling, en de bel-etage bij de ingang werd verbouwd tot een stijlvolle locatie voor zakelijke evenementen. De aankleding is volledig in de sfeer van een 18e en 19e eeuws herenhuis, maar voorzien van moderne hedendaagse faciliteiten. De stijlvol gedecoreerde kamers zijn los van elkaar te gebruiken, maar kunnen ook aan elkaar worden gekoppeld als één grote L-vormige ruimte.

De drie kamers zijn tevens het decor van wisselende tentoonstellingen, maar kunnen volledig worden aangepast voor ieder evenement. De medewerkers van Het Grachtenhuis zorgen ervoor dat ieder evenement een persoonlijke benadering krijgt. Alles wordt in het werk gesteld om de bezoekers zich thuis te laten voelen. Een stijf, rigide museum wil deze locatie namelijk niet zijn. Stellages, schilderijen en foto’s, eigenlijk alles wat niet vast staat kan voor een evenement worden verplaatst.

“De aankleding is volledig in de sfeer van een 18e en 19e eeuws herenhuis, maar voorzien van moderne hedendaagse faciliteiten.”

Centraal gelegen in werelderfgoed

Het Grachtenhuis werd gebouwd halverwege de 17e eeuw, net als de rest van de grachtengordel. Het is een van de beroemdste voorbeelden van stadsuitbreiding in Nederland. In de loop der jaren bood het statige pand aan de Herengracht onderdak aan vele bekende koophandelaren en bankiers. Eén van de bewoners, de bankier Jan Willink, tekende in dit huis vermoedelijk een overeenkomst met de Amerikaanse president John Adams waarin hij beloofde om de onafhankelijkheidsstrijd tegen de Engelsen financieel te ondersteunen.

In 2010 werd het pand aangekocht om er een museum in te vestigen over de grachtengordel, die sinds dat jaar op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Het interieur van de kamers op de bel-etage was goed bewaard gebleven. Zo is de Andriessenkamer de enige locatie waar wandschilderingen van behangschilder Jurriaan Andriessen nog op hun originele plaats te bezichtigen zijn. Met een verfonderzoek werd zelfs de kleur van de muren teruggebracht naar de oorspronkelijke staat. Pas in 2012 werd het museum na een grondige restauratie en herinrichting geopend voor het publiek.

“Een evenement in Het Grachtenhuis is een ervaring in één van de meest inspirerende en kleurrijke omgevingen van het land: de grachtengordel van Amsterdam.”

Een locatie met een verhaal

Een evenement in Het Grachtenhuis is een ervaring in een van de meest inspirerende en kleurrijke omgevingen van het land: de grachtengordel van Amsterdam. Een locatie met een verhaal, dat nog meer tot leven komt door een vergadering of borrel te combineren met een bezoek aan de tentoonstelling of een rondvaart over de grachten.

[Foto’s: Museum Het Grachtenhuis]