Landgoed Duin & Kruidberg

Frisse wind waait door exclusief landgoed

Elegant, stijlvol, exclusief, dat zijn enkele woorden die in je opkomen als je denkt aan Landgoed Duin & Kruidberg. Het Landgoed in Santpoort-Noord verwierf in de loop der jaren een mooie reputatie. Die naam houdt Duin & Kruidberg hoog, maar dankzij een serie vernieuwingen is het landgoed vandaag de dag toegankelijker en opener dan ooit.

Vol verwachting rijden we door de poort van Landgoed Duin & Kruidberg, een schitterend landgoed onder de rook van het Amsterdamse havengebied. Zodra we door de poort rijden doemen de contouren van het karakteristieke gebouw voor ons op. Aan de linkerhand het onlangs vernieuwde Koetshuis Nova Zembla, even verderop een groen park met grote waterpartijen. We parkeren op het terrein en worden ontvangen in de hal op de begane grond.

“De sfeer is duidelijk te terug te leiden naar het oude landgoed – stijlvol en warm, maar heeft een combinatie van moderne en klassieke elementen.”

Veelzijdigheid aan stijlen

Opvallend in Landgoed Duin & Kruidberg is de veelzijdigheid aan stijlen. Ten eerste vinden we de klassieke ontvangstruimte in warme en donkere tinten, met kandelaren, open haard en gestoffeerde oorfauteuils. Donkere houten vloer, plafondschilderingen, een grote oude koekoeksklok, en waar de karakteristieke trap uitkomt. De diverse stijlkamers, geschikt voor vergaderingen en presentaties, ademen eenzelfde gevoel van rijkdom en traditie.

Gaan we echter naar beneden, naar Brasserie DenK, dan nemen we een sprong in de tijd. De sfeer is duidelijk te terug te leiden naar het oude landgoed – stijlvol en warm, maar heeft een combinatie van moderne en klassieke elementen. Zo wordt op de vloer afwisselend hout en tegels gebruikt en heeft het behang op de muren een klassiek dessin, aangevuld met grote lijsten met sepia foto’s. In de ruimte staan moderne leren fauteuils.

Licht en ruimtelijk

Openen we vanuit de brasserie de deur naar het naastgelegen conferentiecentrum, dan komen we helemaal in een andere wereld terecht. Dit gedeelte werd in het jaar 1996 gebouwd, deels ondergronds maar dankzij de hoge plafonds en dakramen erg licht en ruimtelijk. Het moderne vergadercentrum bestaat uit tien multifunctionele zalen van verschillende grootte, ieder met een eigen smaakvolle inrichting. Zo is de Amsterdamzaal ingericht met Terracottakrijgers langs de wand aan de achterzijde en uitgerust met LED-verlichting zodat verschillende sferen kunnen worden gecreëerd. Een sfeervolle ruimte voor zowel grote vergaderingen als diners en events.

We gaan terug, door sterrenrestaurant De Vrienden van Jacob aan de achterkant van het gebouw, en via het bordes de Engelse landgoedtuin in. Een prachtige plek om bij mooi weer buiten te vergaderen, of om tussen de bedrijven door de benen te strekken.

Vernieuwd koetshuis

We lopen linksom langs het gebouw, terug naar de poort, waar het koetshuis Nova Zembla uit 1989 ligt. Dit gebouw werd aanvankelijk gebruikt als koetshuis, butlerswoning en stalgebouw van de familie Cremer en hun gasten. Later werden de stallen omgebouwd tot woningen voor de nazaten van  Jacob Theodoor Cremer. In de koude wintermaanden werd het door de familie Cremer als woonhuis gebruikt, omdat het landhuis erg lastig warm te krijgen was. De laatste jaren werd het gebouw gebruikt als kantoor voor de technische dienst, sales en administratie, maar zomer 2015 kreeg het gebouw een grondige make-over. Sindsdien is het gebouw in ere hersteld en dient het als nieuwe vergader- en evementenlocatie.

Koetshuis Nova Zembla werd geheel teruggebracht in de originele stijl, een tikje industrieel, maar met de grandeur van eind 19e eeuw. De Koetszaal, waar eens de koetsen werden gestald, behield haar originele tegelvloer. In een authentieke zadelkast hangen de zadels uit. Met de grote koetsdeur open hebben we een fraai uitzicht op het imposante hoofdgebouw en het omliggende terrein.

“Met de grote koetsdeur open hebben we een fraai uitzicht op het imposante hoofdgebouw en het omliggende terrein.”

De Koetszaal grenst aan de Serre, een bijzonder sfeervolle ruimte met een bar. Door de glazen wanden komt het daglicht naar binnen. In het gebouw zijn nog diverse kleinere ruimtes, zoals de authentieke jachtkamer, met hertengeweien aan de met houten lambrisering betimmerde muren, of de gezellige woonkeuken.

Hedendaagse look and feel

Landgoed Duin & Kruidberg slaagt er ontzettend goed in om een brug te slaan tussen het exclusieve karakter van het oude landgoed en een moderne vlotte, hedendaagse look and feel. Sinds het Landgoed in 2002 haar poorten opende voor het publiek, waait er een frisse wind door het gebouw. Dat resulteert in een open, toegankelijke sfeer en een vlotte en vriendelijke service.