Beeld en Geluid

Kleurrijk en memorabel

Wie goed kijkt ziet en herkent de meest memorabele televisie- momenten in de reliëfs van de ramen. De herkenbare gekleurde schil van het gebouw, ontworpen door Jaap Drupsteen, verbeeldt de rijkdom van één van de grootse audiovisuele archieven van Europa, die ruim 750.000 uur aan radio, televisie, film en muziek herbergt. Met haar moderne, lichte en zakelijke uitstraling is het een gebouw met onverwachte grandeur. Een prachtige evenementenlocatie met uitstekende faciliteiten, centraal gelegen in Hilversum: de mediastad van Nederland.

Al bij binnenkomst maken de gasten kennis met de bijzondere architectuur van Beeld en Geluid. Werp een blik op de glazen ‘Wall of Fame’ met gestileerde afbeeldingen van belangrijke televisie persoonlijkheden en winnaars van de Beeld en Geluid Oevre Awards. Via trappen en bruggetjes zijn de diverse ruimtes van het imposante en lichte Atrium met elkaar verbonden: het Voorplein, Middenplein, binnen- en buitenterras, het Grand Café en de zestien meter diepe Canyon. De twee Theaterzalen -met respectievelijk plaats tot 195 en 90 personen- zijn bijzonder geschikt voor seminars, congressen en bedrijfspresentaties. Ook voor een sitting dinner, een feestelijke receptie of een personeelsfeest vindt men in het Atrium de meest geschikte locatie.  Beeld en Geluid komt het meest tot zijn recht als alle ruimtes gebruikt worden, bijvoorbeeld voor een groots festival voor 1.500 personen. De locatie is ingericht voor en gewend aan grote publieksstromen. Zet elke ruimte in voor bijvoorbeeld een presentatie of (muzikale) voorstelling, films of documentaires.

Audiovisueel erfgoed

Nadat het kabinet -pas- in 1995 het belang inzag en besloot tot de oprichting van een landelijk instituut voor het behoud, de beschikbaarstelling en de presentatie van het nationale audiovisuele erfgoed, werd het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in 1996 opgericht, De opdracht: het beheer en behoud van het erfgoed én het vergroten van het -tot dan toe beperkte- bereik van de collecties. In 2006 opende het huidige, kleurrijke pand op het MediaPark. Nog elke dag stromen alle uitzendingen van de publieke omroepen, particulieren en instellingen digitaal bij Beeld en Geluid binnen. Het instituut beheert meer dan 70% van het Nederlandse audiovisuele erfgoed, daterend van 1898 tot vandaag. Het materiaal ligt onder andere fysiek opgeslagen in een zestien meter diepe Canyon onder het gebouw in de schatkamer van Beeld en Geluid en is toegankelijk voor hergebruik door uiteenlopende doelgroepen, waaronder mediaprofessionals en de creatieve sector, het onderwijs maar ook voor het algemene publiek.

Indrukwekkend en ontroerend

Van Kooten en De Bie, de traan van Máxima, het afscheid van Swiebertje, Jim en Jamai in de eerste Idols finale of het moment van Robben op het WK van 2010. De meest indrukwekkende, mooie en ontroerende televisiemomenten worden herbeleefd bij de Beeld en Geluid Experience: dé publieksattractie van Beeld en Geluid die in het leven is geroepen om het algemene publiek en het onderwijs kennis te laten maken met het rijke archief. Sinds de opening in 2006 hebben ruim een miljoen mensen een bezoek gebracht aan de Experience, die bestaat uit zestien paviljoens met elk een eigen thema binnen de media. Memorabele nieuws- of sportitems terugkijken of jeugdherinneringen ophalen met dé televisieseries van toen, maar ook de mogelijkheid om alles zelf te doen. Presenteer zelf het nieuws, word quizmaster, dj of vj of maak uw opkomst door de showdeur. Zelfs een optreden in de Toppop Studio behoort tot de mogelijkheden. De resultaten en opnames van uw ‘moment of fame’ staan bij thuiskomst al voor u klaar op het web.

Top2000 a gogo

Plaatsnemen aan de beroemde Top2000 Bar van Matthijs van Nieuwkerk en Leo Blokhuis? Ook dit jaar staat het Top 2000 Café weer bij Beeld en Geluid. Het café biedt ruimte aan 130 personen en is volledig ingericht voor de opnames van Top2000 à gogo. De ruimte is tijdelijk beschikbaar voor verhuur.

[Foto’s: Paul Ridderhof, Patrick Ouwerkerk, Simon van Boxtel]