Discover the finest spaces
Delen

Linda Kerkhoven: ‘Aandacht.. is dat niet de rode draad in gastvrijheid?’

Gastvrijheid op (vergader)locaties is een onderwerp dat ik al een tijdje ter discussie wilde stellen in een blog of presentatie. Onlangs was ik in de gelegenheid om invulling te geven aan een interactieve workshop rondom dit onderwerp, aan tafel met ‘vergaderlocaties’.

Ik heb van nature gevoel voor ‘gastvrijheid’ en daarom zijn sommige acties en handelingen voor mij ‘gewoontegoed’. Ik volgde op mijn 18e een toeristische opleiding bij Schoevers en de enige 9 op mijn cijferlijst was voor het vak ‘omgangsvormen’. Ja echt! Dat was (is misschien nog steeds wel) een eindexamenvak. Het lesboek Omgangsvormen heb ik helaas niet meer – uitgeleend, je kent het wel – maar ik weet nog wel dat het vooral bestond uit een beschrijving van verschillende soorten omgangsvormen en etiquette, of zoals in de volksmond tegenwoordig ‘hoe heurt het eigenlijk’. Ik vond het leuk om te lezen. Niet dat ik alles geleerd heb uit een boekje maar toch denk ik er nog wel eens aan.

“Hoe dek je de tafel, wanneer laat een man een vrouw voorgaan en wanneer niet (bv als ze een rokje aan heeft en de trap oploopt), maar ook wat voor soort teksten je in verschillende situaties op een kaartje schrijft.”

 

Kleine beetjes opscheppen

Onderwerpen die aan de orde kwamen waren bijvoorbeeld: hoe dek je de tafel, wanneer laat een man een vrouw voorgaan en wanneer niet (bv als ze een rokje aan heeft en de trap oploopt), maar ook wat voor soort teksten je in verschillende situaties op een kaartje schrijft. Ik ben ook nooit vergeten dat je als gastvrouw/-heer bij een diner zelf kleine beetjes moet opscheppen. Want stel dat  je gasten bijscheppen, dan is het fatsoenlijk dat je als gastvrouw/heer ook nog opschept en mee blijft eten zodat jouw gast zich niet bezwaard voelt. Bij etentjes thuis eet ik dus altijd gezellig mee (kleine beetjes dan hè).

Het doel van de workshop was vooral om bewust na te denken over ‘gastvrijheid’ en elkaar te inspireren met mooie verhalen en praktische tips. De deelnemers kozen een kaartje met een afbeelding waarmee zij gastvrijheid associeerden. Elisa pakte het kaartje met de afbeelding van een bordje patat. Heel benieuwd was ik naar haar verhaal! Zo vertelde zij over Piet Patat, een bekende snackbar in Den Haag. Haar locatie is daar in de buurt, dus wipt ze na een drukke dag daar nog weleens binnen.

“Waar ze zo van onder de indruk was, was dat hij het had onthouden, de lippenstift had bewaard en had bedacht hem terug te geven als ze weer eens patat kwam halen.”

 

Op een dag sprak de eigenaar haar aan: “Mevrouw, deze is van u hè?” Hij hield een lippenstift tussen zijn duim en wijsvinger. Elise was enorm verbaasd. Blijkbaar was die uit haar tas gevallen, of had ze hem even op de toonbank gezet toen ze zocht naar haar portemonnee. Maar waar ze zo van onder de indruk was, was dat hij het had onthouden, de lippenstift had bewaard en had bedacht hem terug te geven als ze weer eens patat kwam halen. Mooi verhaal over oprechte aandacht. Aandacht..is dat niet de rode draad in ‘gastvrijheid’?

Tip

Er volgden nog meer mooie ervaringsverhalen, maar ook bedachten we hoe we aan de hand van die voorbeelden de vertaalslag kunnen maken naar gastvrijheid op de eigen locatie. We maakten samen een lijst met ‘aandachtspunten’. Van persoonlijk welkomstbord en paracetamol, tot mobiele adapters, een leesbril en een persoonlijk afscheid met cadeautje.

Mijn tip: sta met je team eens bewust stil bij ‘gastvrijheid’ en organiseer ook een dergelijke inspiratiesessie. Het ontlokt vast mooie verhalen en helpt je om de vertaalslag te maken naar een praktische uitvoering.

“gastvrijheid zit in de mens en niet in de locatie”

Anique Onings

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.